Türk Eğitim Sen Zonguldak şube başkanı Şahin Ören yaptığı açıklamada, “Dün gece geç saatlerde Milli Eğitim Bakanlığı bağımsız sürekli eğitim veren okul öncesi kurumlarının hepsinin açılacağını ifade etti” dedi.

Ören açıklamasında, “Burada çalışan annelerin çocuklarının eğitiminden ziyade onların barınmaları ne korunmaları ile ilgili kanaatlerin öne çıkarılması okul öncesi öğretmenlerine ziyadesiyle üzmüştür” diyerek şunları söyledi:

“Geçtiğimiz ayda okul öncesi eğitim kurumları açılmış lakin veliler öğrencilerini okula Pandemik sebeplerden dolayı göndermemişlerdir. Bu sebepledir ki okul öncesi kurumlarımız diğerleri ile beraber yüz yüze eğitime kapatılmıştır. Bu süreçte ne değiştirmiştir de tekrar okul öncesi kurumların açılmasına karar verilmiştir. Bağımsız olmayan ilk ve orta dereceli okul bünyelerindeki okul öncesi sınıflarının açılmayıp sürekli eğitim veren anaokullarının ve özel Kreş ve Gündüz Bakım evlerinin açılacağını ifade edilmesi oldukça yanlış bir uygulamadır.

Gaye çalışan annelere nefes aldırmak bile olsa yarım gün eğitim veren okul öncesinin bu ihtiyaca cevap veremeyeceği açıktır. Kaldı ki okul öncesi eğitim eğitimin temel bir parçasıdır. Uzmanlık gerektirir, okul öncesi eğitim insanların çocuklarının eğlen dirildiği onların bakımlarının yapıldığı yerler değildir. Okul öncesi öğretmenine  çocuk bakıcısı muamelesi yapmak hiç kimsenin hakkı da değildir haddi de değildir.

Dolayısıyla yine alelacele alınan okul öncesi kurumların yüz yüze eğitime açılması kararı geçmişin tekrarı olacaktır. Yine  boş sınıflara öğretmen getirilmiş olacaktır. Bu tek kelime ile mış gibi yapmaktır Genel başkanımız Talip Geylan bu konuyla ilgili görüşlerini bakanlığa defaten iletmiş olup, Bakanlığın son kararını kınadığını ve tekrar bu durumun gözden geçirilmesi gerektiğini ifade etmiştir.

Türk Eğitim-Sen Zonguldak şubesi olarak yaptığımız çalışmada okul öncesi sınıflara daha çok çalışmayan velilerin çocuklarının devam ettiğini Bu da bulaş riskinin arttırdığını ve yarım gün çalışan okul öncesi sınıflarının çalışan annelere merhem olmayacağını gözlemledik. Ayrıca kendileri de çalışan anne olan okul öncesi öğretmenlerinin çocuklarına kimin bakacağı ve bakmakla yükümlü olduğu ebeveynlerine kimlerin bakacağı gözden kaçırılmaktadır. Okul öncesi öğretmenlerimiz mesleklerini yapmaktan kaçınma maktadırlar. Fakat kendilerine çocuk bakıcısı muamelesini yapılmasının küçük düşürücü bir hal aldığını ve bundan rahatsızlık duyduklarını ifade etmektedirler. Bakanlığımızın mevcut durumu irdeleyerek okul öncesi sınıflarda yüz yüze eğitimin kaldırılması gerektiğini ifade ediyoruz” (Şaban YILMAZ)

Editör: Haber Merkezi