Eğitim Sen Çaycuma Temsilciliği tarafından Çaycuma Öğretmenevi önünde yapılan basın açıklamasında TBMM’de görüşülmeye başlanan 'Öğretmenlik Meslek Kanunu Tasarısı’nın derhal geri çekilmesi istendi.

Basın açıklamasında konuşan Eğitim Sen Çaycuma Temsilcisi Zeynel Bakıcı, Meclise sunulan tasarının öğretmenler arasında hiyerarşi oluşturup rekabete sürekleyeceğine dikkat çekerek "Öğretmen rekabet etmez, dayanışma içinde olur" dedi. Bakıcı şunları söyledi:

“Öğretmenlik meslek kanunu tasarısı geri çekilmeli, taleplerimiz mutlaka dikkate alınmalıdır. Milli Eğitim Bakanlığı, bugüne kadar eğitim sisteminde yaşanan her sorunda olduğu gibi, eğitim emekçilerinin ekonomik, sosyal, mesleki ve özlük sorunlarına tamamen piyasacı ve rekabetçi bir mantıkla yaklaşmıştır. Bu yaklaşımın son örneği, muhataplarının bilgisi dışında, kapalı kapılar ardında hazırlanan ve 31 Aralık 2021’de TBMM’ye sunulan Öğretmenlik Meslek Kanunu Tasarısı bugün TBMM Milli Eğitim Kültür Gençlik ve Spor Komisyonu’nda görüşülmeye başlamıştır.

Kanun tasarısı gerek hazırlanış biçimi, gerekse sınırlı içeriği açısından bir meslek kanunu olmaktan çok uzaktır. Öğretmenlik mesleği gibi 18 milyon öğrencinin eğitim hakkını ve bir milyonu aşkın öğretmenin mesleğini, çalışma koşullarını, ekonomik ve özlük haklarını 13 maddelik bir kanun metni ile düzenlemek mümkün değildir.

Öğretmenleri kariyer basamaklarına göre bölmek, farklı ücret politikaları üzerinden ayrıştırmak öğretmenler arasındaki ilişkilerin ve mesleki dayanışmanın bozulmasına neden olacaktır.Siyasi iktidar, öğretmenler arasında halen var olan sözleşmeli, kadrolu, ücretli öğretmen ayrımlarına yenileri eklemekle kalmamakta, eğitim sisteminin rekabetçi ve eleyici yapısını daha da pekiştirecek adımlar atmaktadır. Öğretmenlik zaten bir uzmanlık mesleğidir. Kariyer basamakları velilerle okul idaresi ve öğretmenler arasında gerilimler yaratacak, öğretmen veli ilişkilerini olumsuz etkileyecektir. Haklarımızı ve taleplerimizi içermeyen öğretmenlik meslek kanunu tasarısı derhal geri çekilmelidir.

Siyasi iktidar, TBMM’ye sunduğu Öğretmenlik Meslek Kanunu Tasarısı’nı derhal geri çekmelidir. Bir meslek kanunu hazırlanacaksa “Öğretmenlerin Statüsü Tavsiye Kararı” temel alınmalı, sadece öğretmenlerin değil tüm eğitim emekçilerin hakları ve talepleri güvence altına alınmalıdır. Bu doğrultuda çalışmalar yürütmek üzere eğitim alanında örgütlü tüm sendikaları birlikte hareket etmeye çağırıyoruz” (Haber Merkezi)

Editör: Haber Merkezi