Türk Eğitim-Sen Zonguldak Şube Başkanı Şahin Ören, öğretmenin artık geçinemez hale geldiğini söyledi.

Mecliste gündeme gelen öğretmenliğin kariyer mesleği haline getirilmesini öngören 'Öğretmenlik Meslek Kanunu Teklifini değerlendiren Ören, “Öğretmen meslek kanunu deyince aklımıza; öğretmene şiddet, ek göstergeler, idarecilerin meslek gurubuna getirilmesi, 3600’ün çıkartılması, uzman öğretmenlik, başöğretmenlik gibi öğretmenlikle ilgili problemlerin halledilmesi geliyor. Şimdi biz şapkadan tavşan çıkmasını beklerken dağın içerisinden fare bile çıkmadı” dedi.

Öğretmenlik mesleğinin zor bir meslek olduğunu belirten Türk Eğitim-Sen Zonguldak Şube Başkanı Şahin Ören, açıklamasına şöyle devam etti:

BİZ BÖYLE BİR ÖĞRETMENLİK MESLEK KANUNU OLMAZ DİYORUZ

“Sayın Cumhurbaşkanımız Aralık ayının son haftasında “Öğretmen Meslek Kanununu hazırladık” dedi. Zaten biz öğretmen meslek kanununu 5-6 yıldır dillendiriyoruz. Öğretmen meslek kanunu deyince aklımıza; öğretmene şiddet, ek göstergeler, idarecilerin meslek gurubuna getirilmesi, 3600’ün çıkartılması, uzman öğretmenlik, başöğretmenlik gibi öğretmenlikle ilgili problemlerin halledilmesi geliyor. Şimdi biz şapkadan tavşan çıkmasını beklerken dağın içerisinden fare bile çıkmadı. Bu milletin aklıyla dalga geçmektir. Öğretmen dediğiniz kesim fakülte mezunudur. İyiyi kötüyü, azı çoğu ayırt edebilecek kapasiteye sahiptir. Dolayısıyla biz böyle bir öğretmenlik meslek kanunu olmaz diyoruz. İki tane madde çıkarttılar birde bunlar sanki bugün verilmiş gibi uzman öğretmene 1000 lira başöğretmene 2000 lira vereceğiz dediğiniz şey 2023 yılından sonra olacak. Sanki bugün aldınız cebimize koydunuz gibi algı yaratmayı doğru bulmuyoruz. İnsanlar bu sefer “Öğretmeneler ne kadar çok maaş alıyor” diyor. Öğretmen geçinemiyor. Kimseye ağlamıyoruz, öğretmenlik mesleğini gururla yaparız, asgari ücretle de yaparız ama durum öyle değil. Öğretmen artık geçinemez hale gelmiştir.

EMEKLİ OLMAK İSTEYEN ARKADAŞLAR 3600 EK GÖSTERGEYİ BEKLİYOR

3600 ek göstergede konu başlıklarımızdan bir tanesidir. Öğretmenlik mesleği zor bir meslek! İnsanın yüreğinden, ömründen gidiyor. Öğretmenlik çok sevdiğimiz bir meslek ama ömür törpüsü de bir meslek. Bu yüzden öğretmenlerin 55 yaşın çok üzerinde çalıştırılmasını da doğru bulmuyorum. Burada enerjisi olan arkadaşlarımız için olumsuz bir şey söylemiyorum ama artık öğretmenler enerjileri bittiğinde emekli olmalılar. 55-60 yaştan sonra hayatımızda ne kalıyor bizde bu hayatta bir şey yaşamak istiyoruz. Gün görmek istiyoruz. 3600 ek göstergeyi vermediniz 3000-4000 lira maaşla emekli öğretmen zor geçiniyor. Bu nedenle öğretmen neyi bekliyor? Emekli tazminatım, maaşım biraz fazla olsun da rahat edeyim diye bekliyor. 3600 ek göstergeyi telaffuz edeli kaç yıl oldu. Emekli olmayı bekleyen birçok arkadaşımız var ve hepsi 3600 ek göstergeyi bekliyor. Onlar emekli olunca da atanamayan 500 bin öğretmenin bir kısmı mesleğe atanacaklar. Bu nedenle 3600 ek gösterge ivedilikle çıkartılmalıdır. Emekli olmayı bekleyen pek çok arkadaşımızda sıradadır.” Haber: Seçkin KIRARSLAN

Editör: Haber Merkezi