Dünya Sağlık Örgütü Anayasası 7 Nisan 1948 tarihinde yürürlüğe girmiş ve bu nedenle her yıl 7 Nisan Dünya Sağlık Günü olarak, 7-14 Nisan tarihleri arası da Sağlık Haftası olarak kutlanmaktadır.

Bu tarihlerde halk sağlığı ile ilgili bir konu seçilerek, bu konu çerçevesinde tüm dünyada çeşitli etkinlikler düzenlenmektedir.

Söz konusu tarihlerde halk sağlığı ile ilgili sorunlara dikkat çekmek, sağlık alanında yaşanan sıkıntılar noktasında farkındalık oluşturmak ve bunlara ilişkin çözüm önerileri geliştirilmesi yönünde önerilerde bulunmak amacıyla bir tema çerçevesinde tüm dünya genelinde etkinlikler düzenlenmektedir.

Dünya Sağlık Örgütü, evrensel sağlık güvencesinin kendilerinin öncelikli hedefi olduğunu vurgulayarak 2019 yılı temasını “Herkes İçin Her Yerde Sağlık Güvencesi” olarak belirledi. Seçilen tema doğrultusunda dünyanın pek çok yerinde milyonlarca insanın sağlık hizmetlerine erişemediğine ya da kısıtlı bir biçimde erişebildiğine; insanların sağlık hizmeti ile barınma ve beslenme gibi diğer günlük harcamalar arasında seçim yapmak zorunda bırakıldığına dikkat çekiliyor.

Herkes için sağlığın sağlık alanındaki tüm paydaşlarımızın ana hedefi olması gerektiği düşüncesinden hareketle hiç kimsenin sağlık, barınma ve beslenme konularındaki harcamalar konusunda seçim yapmak zorunda kalmadığı bir dünya idealimizi tekrarlıyoruz. Bu amaca hizmet etmek adına sağlıklı, eşit, adil bir gelecek için tüm paydaşlarımızla iş birliği içerisinde çalışmaya, ortak projeler üretmeye hazır olduğumuzu bir kez daha hatırlatıyor; bireyler sağlıklı olursa toplumların da sağlıklı olabileceğinin bilinciyle ve herkesin dil, din, ırk, cinsiyet, dünya görüşü ayrımı yapılmaksızın sağlık hizmetlerinden eşit şekilde yararlanabildiği bir gelecek temennisiyle Dünya Sağlık Haftası’nı kutluyoruz.

 Sağlıklı yaşam, her insanın doğumuyla birlikte elde ettiği ve insan olmaktan dolayı kazandığı bir haktır. Sağlık kavramı hayatımızda hiç bir kavramla değiştirilemez veya ölçülemez. Sağlıklı toplumlar için öncelikle toplumun en küçük yapı taşı bireyin sağlıklı olması gerekir. Bireyler sağlıklı olduğunda toplumlar da sağlıklı olur.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Covid-19'la mücadelede ön saflarda yer aldıkları gerekçesiyle 2021'i tüm dünyada "Uluslararası Sağlık Çalışanları Yılı" ilan etti.

Karar, 73. Dünya Sağlık Asamblesi Genel Kurulu'nda üye ülkelerin tamamının desteğiyle kabul edildi ve 2021 yılı "Uluslararası Sağlık Çalışanları Yılı" olarak ilan edildi.

Toplantıda üye devletlerin temsilcileri ve devlet dışı aktörler, sağlık ve bakım çalışanlarının toplum sağlığı ve refahının sağlanmasındaki kritik rolleriyle ilgili konuşmalar yaptı. Dünya genelindeki sağlık çalışanlarının karşılaştıkları, devam eden sorunlara vurgu yapıldı.

Ayrıca toplantıda 10 yıl önce kabul edilen 'DSÖ Sağlık Personelinin Uluslararası İstihdamı Küresel Uygulama Kodu' da gündeme geldi.

Söz konusu Uygulama Kodu, sağlık personelinin uluslararası istihdamında etik uygulamaların ve gönüllülük esaslı ilkelerin geliştirilmesini ve bu sayede ülkelerin sağlık sistemlerinin güçlendirilmesini amaçlıyor.

Genel Kurul toplantısında üye devletler, özellikle Covid-19'la mücadele bağlamında, yönetmeliğin uygulanmasının önemi ve güçlendirilmesi çağrısında bulundu.

İnsanlar çok eski çağlardan beri sağlığın önemini kavramışlardır. İlkçağlarda insan sağlığının bozulması, doğa dışı güçlerin etkisine bağlanı­yordu. Hastalığın iyileştirilmesi için büyücüye başvuruyorlardı. Uygarlığın gelişmesi ile tıp bilimi ilerledi. Hastalıkların nedenleri bulundu, iyileşme yöntemleri gelişti. Bugün büyücülük ilkel toplumlarda kalmıştır. Tıp bilimi her gün yeni buluşlarla insanlığa büyük yararlar sağlıyor.