Yerel seçimin yapıldığı 31 Mart 2019 tarihi öncesini malum olduğu üzere hepimiz hatırlarız. Şimdiki AKP’li Zonguldak Belediye Başkanı bu seçimi kazanabilmek adına başta yaşlı kesimi dahil diğer kesimlerle ilgili hizmet konusundaki yaptığı  vaatlerin ardı arkası kesilmemişti.Mamafih belediye başkanı koltuğuna oturduktan hemen sonra ilk icraatı anket bahanesiyle kendisine oy vermeyen partilileri fişlediği, anket firmasından ankete katılanların ses kayıtlarını aldığı ortaya çıktı.İddiaya göre kendisine oy vermeyen partililerin isimlerini anket yöntemiyle tek tek belirleyen Zonguldak Belediye Başkanı Selim Alan, bu isimlere parti içerisinde mobbing uyguluyor. İl ve ilçe yöneticilerini deşifre eden Başkan Alan, bu isimleri partiden istifaya zorluyor. Belediye ile olan işlerinde zorluk çıkarıyor. İl Başkanı aracılığıyla tebliğ edilen anket bilgileri ve ses kaydı sonrasında ankette Başkan Selim Alan’a oy vermeyecğini ve çalışmalarından memnun olmadığını söyleyenlerin de istifalarının istendiği şeklinde münteşir yerel gazetelerde çıkmıştı. Olay öylesine farklı bir şeklide gelişmiş ki,Anket firmalarının para karşılığı kişisel verileri Belediye Başkanı ve Milletvekiline vermesinin kabul edilemez olduğunu söyleyen Yılmaz:“Bu hem parti açısından hem de birlikte siyaset yaptığım kişiler adına etik ve ahlaki bir durum değil. Benim gibi başkaları da bu ankete katılarak özgürce düşüncelerini ifade etti. Ses kaydını ve verileri veren anket firmasına söyleyecek bir şey bulamıyorum. Söylediklerimden pişman hiç olmadım. Ben Cumhurbaşkanı ‘Çocuklarınızı cemaatin okulundan alın’ dediğinde ilk alanlardan biriyim. Başkaları gibi çocuğumu 17-25 Aralık’tan sonra her şeye rağmen cemaatin okula göndermedim. Davaya ihanet etmedim. Onun için gönlüm rahat. Ama gördüm ki dava bitmiş” şeklinde bu sözlerini tamamlıyor.

 *       *        *

Şimdi gelelim AKP’li Zonguldak Belediye Başkanı’nın adına icraat dediği yaptıklarına; gerçekte özellikle kabul edilmeli ki Zonguldak İli nezdinde gelmiş geçmiş belediye başkanlarından hiçbiri en temel sorun durumundaki alt yapı problemine çare bulamadı. Görünür o ki, şehir içi trafiği belli saatlerde kilit hale gelirken bu keşmekeşlik halen devam ediyor. Çünkü bu sorunu kökten çözebilecek finansal imkan bulunmadığından, sadece zevahiri dolayısı ile günü kurtarma amaçlı ufak tefek işlerle vakit geçiriliyor. Hal böyle iken, şehir merkezi de dahil bağlı mahalleler ve semtlerde su şebekesi sorunu sadece tamiratla geçiştiriliyor. Bu arada da bu pandemi ortamında bulaş riski ile yakından ilişkili bir taraftan el hijyeninden dolayısı ile bir de ev hijyeninden bahsedilirken; su şebekesi değişimi gerekçelendirilerek sürekli şekilde şebeke suyu da kesiliyor. Şimdi bir de hekimlik mesleği ile yakından ilişkili olmanız sebebiyle bu nasıl bir anlayış ki sık sık tekrarlanan su kesintisinin açabileceği sonuçlar bilindiği halde programsız ve plansız bir kesinti ile kaş yaparken göz çıkarma gibi bir pozisyona giriliyor. Belli ki empati yeteneğiniz konusunda bir sıkıntı var. Yoksa mağdur olan kişilerin yerine kendinizi koyduğunuzda bunun ne olduğu nu daha iyi anlamanız söz konusu olurdu.

 *       *        *

Sonuç olarak, bu kapsamda her belediyenin sınırları içerisinde yaşayan seçmenler tarafından 5 yıl kalma süresiyle seçilen belediye başkanı için belirlenen belediye başkanının görevleri 22 Temmuz 2004 tarihinde Resmi Gazete ‘de yayımlanarak yürürlüğe giren 5216 Sayılı Kanunun 18. maddesinde yer almaktadır. Belediye başkanının en büyük görevi bulunduğu beldedeki sakinler için huzur ortamı yaratmak,beldenin ve halkın ihtiyaçlarına yanıt vermek, buna uygun görüşmeleri gerçekleştir mektir. Belediye başkanı sorumlu olduğu kenti daha iyi ve daha işlevsel hale getirmek için tüm gereklilikleri sağlamalıdır.Seçilmiş olduğu belediyenin en üst sorumlusu olarak belediye teşkilatını düzenlemek ve idare etmek, sorumlu olduğu bölgenin hak ve menfaatlerini koruyarak devletin stratejik planlarına uygun bir şekilde yönetmek esas görevidir. Belediyenin her türlü kurumsal faaliyetlerini yöneterek idare stratejisini oluşturmak, belediyenin yıllık ve 5 yıllık bütçesini planlamak, belediye içerisinde faaliyet gösterecek personeli seçerek ölçütlerini belirlemek, izlemek, değerlendirmek ve düzenli olarak raporlayarak sorumlu olduğu belediye meclisine sunması gerekmektedir. Bu arada görev dahilinde kalan tüm hizmetleri yerine getirirken kalite kavramı  nın özellikle esas alınarak hizmetin kesintisiz ve aksamadan yapılması da sağlanmalıdır. Zira bilge yöneticiler kalıpları görür;     nihai sonuçları daha en baştan ve az sayıda ipucunu değerlendire rek tahmin eder; en önemli olan neyse onu anlar; kaynakları ise iyi yönetir;temel görevleri, ana yönelimi, hedefleri ve öncelikleri doğru tanımlar.