Zonguldak'ın Çaycuma ilçesinde annesinden öğrendiği terzilik mesleğini ilk günkü heyecanla sürdüren 67 yaşındaki Mevlüt Toplu, bir taraftan da çocukluğunda merak sardığı bağlamasıyla ilçenin adının geçtiği türküler söylüyor. Toplu, türkülerinin yöresinde ilgi gördüğünü aktararak "Belki zamanla halk benimsediği zaman halk türküsü olur" diye konuştu.
Annesinin terzilik yaparak geçimini sağladığı 67 yaşındaki Mevlüt Toplu, bir taraftan da annesinin söylediği türkülerle büyüdü. Annesinden öğrendiği terzilik mesleğiyle 1968 yılında çıraklığa başlayan Toplu; bu sırada yörenin tanınmış türkücülerinden Hüseyin Çakır'ın söylediği türküleri dinlemeye başladı. Çevresinden içinde Çaycuma adının geçtiği türkülerin çok az olduğunu duyunca bağlamaya merak saran Mevlüt Toplu, kendi çabasıyla bağlama çalmayı da öğrendi. Bir taraftan terzilik mesleğini sürdüren Toplu; bir taraftan da Çaycuma adına türküler yakmaya başladı.
"Çaycuma Güzelleri", "Sen Güzelsin Çaycuma", "Çaycuma'nın Güzeli" ismiyle içerisinde Çaycuma geçen üç türkü yakan Toplu, bir elinde bağlamasına diğer elindeki iğnesine adeta ömrünü adadı.