Özellikle küresel ekonomi çevrelerinin merakla beklediği kararla   ilgili hafta ortası gerçekleştirilen toplantı sonrası FED tarafından yapılan açıklamaya göre politika faiz oranının değişmediği,sabit kaldığı bildirildi. Faiz oranının sabit tutulması kararının oy birli ği ile alındığına dikkati çekilirken iş gücü piyasasının güçlü oldu ğu ve ekonomik aktivitenin ılımlı biçimde arttığı da kaydedildi. Açıklamada ayrıca , son aylarda istihdamda artış gerçekleştiği, işsizlik oranının düşük seyrettiği belirtilerek, politika faizinin yüzde 1,50-1,75 aralığında tutulduğuna işaret edildiği de görüldü.

Bu arada yatırım ve ihracatın zayıf kalmaya devam ettiğine vurgu yapılan açıklamada, ekonomik verilerin, küresel gelişmelerin ve enflasyon baskısının yakından takip edildiğine de yer verildi Bu    gelişme kapsamında FED, geçen yıl içinde temmuz ayında politi ka faiz oranını 25 baz puan indirerek yüzde 2,00-2,25, eylülde 25 baz puanlık düşüşle yüzde 1,75-2,00, ekimde de yine 25 baz puan lık indirimle yüzde 1,50-1,75 aralığına çekmişti. Diğer taraftan son gelişme ile ilgili yapılan açıklamanın detayında; ABD Mer kez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, koronavirüsü dahil olmak üzere ekonomik görünümdeki belirsizliklerin devam et tiğini söylerken,Powell, Fed'in politika faizini beklentiler doğrul tusunda değiştirmeyerek, yüzde 1,50-1,75 aralığında sabit bırak masının ardından düzenlediği basın toplantısında;"Ticaretteki bazı belirsizlikler son zamanda azaldı. 2018’in ortalarındaki azalışın ardından küresel büyümede bazı dengelenme işaretleri oluştu. Bununla birlikte, yeni koronavirüsünden kaynaklananlar dahil olmak üzere görünümdeki belirsizlikler devam ediyor." Şeklinde ifadeler kullanması,halen risklerin devam ettiğini gös  teriyor.

                                *     *      *

Öte yandan da söz konusu toplantıda FED’in para politikasının halihazırda ABD’de hane halkını en iyi şekilde desteklemek üze re konumlandırıldığı nın altını çizen Powell,bankacılık sistemini fonlamaya devam edeceğini belirtirken, konuşmasında ABD’de enflasyonun halen hedeflenen yüzde 2,0 seviyesinin altında sey retmeye devam ettiğini vurgulayan Fed Başkanı,ilerleyen aylarda enflasyonun hedef seviyeye doğru yükselmesinin beklendiğini de     ifade ederek;“Hedefin altında kalan enflasyondan memnun olma dığımızı vurgulamak istedik.”ifadesini kullanan Powell’in,er ya da geç tahvil alımlarının azaltılacağının altını çizmesi de ayrı üs tünde durulması gereken bir durum.Toplantıda İş gücü piyasasına ilişkin değerlendirmede de bulunan Powell, “İstihdam piyasası iyi performans sergilemeye devam ediyor. Güçlü bir istihdam artışı ve düşük bir işsizlik oranı görüyoruz. Daha da önemlisi iş gücü piyasasına katılımın artmaya devam ettiğini görüyoruz.” İfadeleri            ile de dikkat çekerken;ABD ekonomisinin iyi yolda ilerlediği şek    linde vurgulamalarda bulunduğu izleniyor.Ayrıca buna ek olarak ABD ekonomisi için uzun vadeli büyüme beklentisinin yüzde 1,9 seviyesinde bırakıldığı ifade edilen açıklamada, Fed fonlama ora nına ilişkin medyan beklentisinin 2019 için yüzde 2,4, 2020 ile 2021 için yüz de 2,6 olduğu vurgulanıyor.

                                *     *      *

FED’in bir sonraki 2. faiz toplantısı 20 Mart tarihinde yapılacak. Toplantının ardından da faiz kararı belli olacak.Son karar da 29 Ocak 22:00'da açıklanmıştı.Fed’in 2020 yılı içinde gerçekleştire    bileceği diğer toplantı tarihleri ise;

3. Toplantı: 30 Nisan - 1 Mayıs

4. Toplantı: 18 Haziran - 19 Haziran

5. Toplantı: 30 Temmuz – 31 Temmuz

6. Toplantı: 17 Eylül - 18 Eylül

7. Toplantı: 29 Ekim - 30 Ekim

8. Toplantı: 10 Aralık - 11 Aralık  şeklinde açıklanıyor.

                                *     *      *

Sonuç olarak, Fed kararı sonrasında dolar/TL 5,46 seviyelerinden 5.45 altına indi.Ancak teknik açıdan dolar/TL'de 5,9150'nin deste  tek konumuna geldiğini söyleyen analistlerin, 5,9850'nin direnç olarak izleneceğini de değerlendirmeleri gelecekte kurdaki olası dalgalanmalara işaret ediyor.Çok tabii olarak ABD ekonomisinde      ki gelişmelerin seyrine bağlı olarak 2020 yılı içinde öngörülen fa   iz artışının muhtemelen ancak bir kez yapılacağına dair kuvvetli    emaraeler de söz konusu. Fed kararı sonrası ABD'de endeksler ka rışık bir görünüm sergilerken,Asya borsalarında satıcılı seyir sürü  yor ve güvenli limanlara da yönelim devam ediyor.Tatilden dö nen Tayvan borsası %5 civarında ekside, Japon endeksleri de %2' ye varan ekside. Fed Başkanı Powell koronavirüsün makro ekono mik etkilerinin ne olacağının belirsiz olduğunu, ancak yakın dönem de Çin ekonomisi üzerinde etkileri olacağının açık olduğunu söylü yor.Ayrıca Fed Başkanı, %2 olan enflasyon hedeflerinin altında seyreden enflasyondan da memnun olmadıklarını özellikle vurgulaya      rak; bu durumda ABD tahvil faizlerini baskılarken, üçüncü çeyrekte Fed'den bir faiz indirimi olasılığını koruduğu şeklinde yorumlar geli   yor.