Konuyla ilgili AA’dan gelen haberlere bakılırsa;ABD'nin, Yunanistan'ın Larissa Üssü'ne 33,5 milyon dolarlık yatırımda bulunacağı bildirilirken,Kathimerini gazetesinin haberinde, ABD'nin ekimde Yunanistan ile imzaladığı Karşılıklı Savunma İş Birliği Anlaşması'nın (MDCA) ardından, Larissa Hava Üssü'ne iki hangar ve bir destek binası inşası için 33,5 milyon dolarlık yatırım yapacağıaçıklanıyor.Bu kapsamda söz konusu habere göre ayrıca üssün ABD'nin Avrupa'daki havacılık birimleri (USAFE) tarafından sabit bir bağlantı noktası olarak kullanılacağı, ABD'den Yunanistan'ın silahlanma programına ilişkin yeni tekliflerin beklendiği de bildirilirken;Atina'nın ABD'den F-35 savaş uçağı alımının, ancak sürecin başlatılmasını müteakiben 5 yıl içinde olabileceği vurgulanan haberde, Yunan Hava Kuvvetlerinin bu süreci gerekli altyapı çalışmalarını ve personel eğitimini tamamlamak için kullanabileceği ifade ediliyor.

* * *

Konuyla ilgili olarak Dedeağaç Limanı aracılığı ile bu hafta Yunanistan'a ABD'ye ait 73 helikopter ve 995 adet ekipman geleceği, böylelikle limana ulaşmış toplam ekipman sayısının 2 bini bulacağı;ABD Silahlı Kuvvetlerinin, sadece "Defender 21" isimli tatbikat için bile Dedeağaç Limanı'na 300 bin dolarlık yatırımda bulunduğu ifade edilirken, Volos yakınlarındaki Stefanovikio Üssü'ne bu yıl 15 "Apachi" ve 9 "Black Hawk" tipi helikopterle ABD Hava Kuvvetlerine ait 400 personelin ulaşacağı da belirtiliyor.Ger çekte ABD’nin Dedeağaç’a yaptığı silah ve teçhizat sevkiyatı birtakım uzmanlar tarafından”Türkiye’yialenen çevrelemehareketi”olarakyorumlanırken;ayrıcabuuzmanlara göre ABD, Türkiye’yi Yunan adaları üzerinden çevrelemek ve Doğu Akdeniz’deki varlığını engellemek istiyor. Aynı zamanda Türkiye’nin Rusya ile olan ilişkileri göz önünde bulundurulduğunda; ABD, Türkiye’ye eskisi gibi güvenmiyor.

* * *

Bu çerçevede değerlendirmede bulunan bazı uzmanlara göre ise ABD’nin Yunanistan’a yönelik bu adımları bir yandan Rusya’nın bölgedeki etkinliğini kırma amacı taşırken, bir yandan ise Çin’in ticaret yollarının önüne set çekmek. Çin’in Kuşak-Yol projesinde kritik bir konumda bulunan Yunanistan, ABD için stratejik açıdan oldukça son derece önemli bir mücadele alanı haline gelmiş durumda. ABD, Yunanistan’daki askeri varlığını her geçen gün artırarak,bölgede Çin ve Rusya etkisini kırmak, aynı zamanda Türkiye’yi yalnızlaştırmak da istiyor. Buna karşın ise Türkiye son dönemde ilişkilerinde sorun yaşadığı tüm ülkeler ile normalleşmek istiyor. BAE, Mısır, Suudi Arabistan gibi ülkelerle ilişkilerinde yeni bir döneme giren Türkiye; ABD ve Yunanistan gibi birçok sorununun bulunduğu ülkeler ile de olabildiğince diyalog yollarını arıyor. Mamafih bu arada da Doğu Akdeniz’de herhangi bir oldu bitti durumuna izin vermeyeceğini her fırsatta dile getiren Türkiye,Yunanistan’ın gerginlik yaratan yaklaşımı na rağmen aynı zamanda sorunların diyalog ve diplomasi yöntemi ile çözülmesi için adımlar atmaya devam ediyor.

* * *

Sonuç olarak, son yıllardaki tüm gelişmelere bakılırsa ilk akla gelen soru;ABD, Türkiye'nin endişesini artıracak şekilde neden Yunanistan'la işbirliğini genişletiyor? Bu sorunun yanıtı ise Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) AB Çalışmaları Direktörü Nilgün Arısan’dangelirken;ABD'nin Yunanistan'la ortak askeri tatbikatını, Yunanistan'daki askeri üslerini kuvvetlendirmesini bir çeşit "Türkiye'ye karşı yedekleme" olarak görüyor.Arısan neden böyle düşündüğünü DW Türkçe'ye "ABD uzun zamandır Türkiye'yi güvenilir bulmadığı için Yunanistan'a yatırım yapıyor. Önceden Türkiye ile Yunanistan'ı eşit gören bir ABD yönetimi yok artık. Türkiye'nin öngörülebilir bir dış politikası olmadığı gibi Batı karşıtı tutumu da ortada. Bu yüzden Türkiye'yi sadece 'NATO'da gören ancak onunla iş yapmayan' bir ABD var" sözleriyle açıklıyor.ABD'nin bu yaklaşımında Türkiye'nin Rusya'dan S-400 füze sistemi almasının büyük payı olduğunu düşünen Arısan, ABD-Yunanistan yakınlaşmasının Türkiye'nin güvenliği ve güvenirliği açısından ciddi risk olarak da ortaya çıktığını öngörüyor. Arısan'a göre Ankara dış politikasında ciddi değişikliklere gitmedikçe sıkıntı yaşayacak: konuyla alâkalı Emekli Tümgeneral Armağan Kuloğlu,"Amerika güvenlik politikasında değişikliğe gidiyor. Rusya'yı çevrelemeye çalışıyor. Rusya'yı Doğu Avrupa ve Karadeniz'den baskılıyor. Türkiye'yle ilişkileri de kötü olduğu için Yunanistan'ıyanına çekiyor. NATO'nun güney kanadı Türkiye'ydi. Şimdi ise ABD bu görevi Yunanistan'a vermek istediğini gösteriyor" şeklinde değerlendirme yapıyor.Ancak tüm bu değerlendirmeler dışında Türkiye’nin içinde bulunduğu coğrafya şartlarındaki jeopolitik-jeostratejik önemini dikkate alarak mutlak şekilde yüksek katma değerli ileri teknoloji ye yönelirken; her açıdan dışa olan bağımlığını mümkün ola bilecek en kısa sürede en asgari seviyeye indirmesi gereki yor.