CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, Türkiye Taşkömürü Kurumu’nun, TBMM KİT Komisyonu’ndaki denetim toplantısına katıldı. Türkiye Taşkömürü Kurumu’nun norm kadrolu işçi sayısı, taşkömürü üretimi - ithalatı ve maden şehitlerinin aileleri ile ilgili bir konuşma yapan Ünal Demirtaş, taşkömürü ithalatına her yıl 4.5 milyar dolar verilmesi yerine 1 milyar dolarlık yaptırım yapılsa kurumun yıllık 10 milyon tondan fazla kömür çıkaracağına vurgu yaptı.

CHP’li Demirtaş; “Yıllık ortalama 4,5 milyar dolarlık bir ithalat yapıyoruz, bunun Türk lirası karşılığı, bugünkü kur üzerinden yaklaşık 72 milyar lira, 72 milyar liralık bir parayı biz her sene taş kömürü ithalatına ödüyoruz. Açıklarımıza baktığımızda, 1 milyar lira; Türkiye Taşkömürü Kurumunun zararına baktığımızda, bunun yetmiş ikide 1'i gibi bir rakama tekabül ediyor üç aşağı beş yukarı. Yani demek ki biz aslında Türkiye Taşkömürü Kurumuna gerekli yatırımları yapsak ama hiç değilse koklaşabilme özelliğine sahip olan taş kömürümüzü kendimiz üretsek yaklaşık 1 milyar dolar gibi bir tasarrufta bulunacağız. Bizim ekonomimize baktığımız zaman, yaptığımız yatırımlar zaten sabit yatırımlar ve her yıl biz bu kârı elde edeceğiz. Dolayısıyla, biz 4,5 milyar dolar ithalat yapacağımıza 1 milyar dolarlık bir yatırım yapsak da yıllık 10 milyon ton üretim hedefini gerçekleştirsek vallahi çok daha başarılı oluruz diye düşünüyorum. Gerçekten, bizim ülkemizin şu andaki döviz ihtiyacını da gördüğümüz zaman, cari açık rakamlarına, kalemlerine baktığımız zaman da çok yüksek oranda bir cari açık bedeli ödüyoruz. Döviz kıtlığı da var; neden bu yatırımı yapmıyoruz, hâlâ anlamış değilim. İktidar sürekli şunu söylüyor bize: "Yerliyiz ve milliyiz." "Yerliyiz ve milliyiz." böyle olmaz. Açığımız var mı? Döviz açığımız var, taş kömürüne ihtiyacımız var; neden bu yatırım yapılmıyor, ben anlamış değilim” ifadelerine yer verdi.

STRATEJİK BİR KURUM DEĞERSİZLEŞTİRİLDİ

Türkiye Taşkömürü Kurumu’nun bir dönem kapatılmasının düşünüldüğünü hatırlata Ünal Demirtaş; “Bu kadar önemli bir kurum, stratejik bir kurum, stratejik bir ürün neden bu kadar değersizleştirildi bu dönemde, anlamış değilim. Yani bakın, Zonguldak'ta kömür yok diyoruz. Nereden geliyor? İşte bizde biliyorsunuz Ereğli Demir Çelik Fabrikası var, Karabük Demir Çelik Fabrikası var, Kolombiya'dan, Güney Afrika'dan, Ukrayna'dan, Rusya'dan, Kanada'dan taş kömürü geliyor bize. Yani bu akıl alır bir şey değil. Zonguldak'ta kömür olmadığı için Ereğli Demir Çelik Fabrikası ve Karabük Demir Çelik Fabrikası ve termik santraller, Zonguldak'taki kurulu termik santraller bu ülkelerden kömür ithal ediyor yani inanılacak gibi değil. Dolayısıyla iktidarın bu yöndeki politikası son derece yanlış ve hızla bu yanlıştan dönülmesi gerektiğini ifade ediyorum. Yani biz 1 milyar dolarlık bir yatırım yapsak, vallahi, Türkiye Taşkömürü Kurumunu uçururuz diye düşünüyorum yani yıllık 10 milyon tonu fazlasıyla yakalarız diye düşünüyorum” diyerek, “Yerli ve Milli Enerjiden yanayız. İşçi sayısı da üretim de dramatik şekilde düştü. Havza bazında 10 milyon ton üretim kapasitesi var. Dünyada 1 ton taşkömürü 400 dolara çıktı. İşçi sayısı artık kritik seviyede. Zonguldak, maden şehitleri arasındaki ayırımı unutmadı. İhaleler şeffaf olmalı” dedi.

ÜRETİM NASIL ARTACAK?

Zonguldak'ta satın alınabilecek 1 kilo bile kömür bulmanın mümkün olmadığına dikkat çeken Ünal Demirtaş; “Üretim yok. Tüketim çok fazla ama satın alınabilecek bir taş kömürü yok. Bazen ihtiyacı olan insanlar bizi arıyorlar "Kömür bulabilir miyiz?" diyenler bile var ama yok. Niye? Üretim yok. İşçi açıkları giderilmediği için ve gerekli yatırımlar yapılmadığı için bu noktadayız” dedi.

TTK Genel Müdürü’ne bazı sorular da yönelten Ünal Demirtaş konuşmasında; “Sayın Genel Müdürüm, ne kadar işçi talep ettiniz, var mı böyle bir talebiniz Enerji Bakanlığından? Biz söyleyelim, biz talep ediyoruz, Enerji Bakanını her gördüğümüzde talep ediyoruz. Siz ne kadar bir talepte bulundunuz işçi açıklarının giderilmesi noktasında? Bu norm kadronun düşürülmüş olması üretimin de düşmesi demek değil midir? Yani bu 20 bin istihdam ve havza genelinde senelik 10 milyon ton üretim hedefini nasıl sağlayacaksınız? Bununla ilgili bir çalışmanız var mıdır? Üretimi nasıl artıracağız Sayın Genel Müdürüm? ”ifadelerine yer verdi. (Haber Merkezi)

Editör: Haber Merkezi