2023-2024 Kara Avcılığı Türkiye genelinde 26 Ağustos 2023 tarihinde bıldırcın, üveyik, alakarga, küçük karga, ekinkargası, leşkargası, karabatak, saksağan, yaban domuzu ve çakal avı ile başladı. Avlanmanın başlamasıyla birlikte sosyal medyada Zonguldak’ta yaşanan akıl almaz olay hatırlatıldı. Öte yandan, kullanıcılar özellikle Batı Karadeniz’de kavak avlanmaya dikkat çekerek, “geyikler ve karacalar bu şekilde, kaçak olarak vurulmamış olsa; tüm Türkiye ormanlarını dolduracak kadar geyik ve karaca olurdu.” Şeklinde yorumlarda bulundular.

Konu ile ilgili, 22 Şubat 2021’de Zonguldak’ın Gökçebey ilçesinde yaşanan bir olay hatırlatıldı. İki kişi, seramik fabrikasına ait hayvanat bahçesindeki nesli tükenme tehlikesi altında olan alageyiği çalmış ve tüfekle vurdukları hayvanı pişirip yemişlerdi. Daha sonra yakalanan şahıslar tutuklanarak cezaevine gönderilmişlerdi.

Sosyal medyada bu hatırlatma ile birlikte özellikle Batı Karadeniz'deki kavak avına dikkat çekilerek, kaçak avlanmanın doğal hayatı olumsuz etkilediği ve türlerin korunması gerektiği vurgulandı. Geyikler ve karacalar gibi türlerin kaçak avlanmaması durumunda Türkiye'nin ormanlarını dolduracak kadar bu türlerin çoğalabileceği ifade edildi. Bu tür hatırlatmalar, doğal yaşamın korunması ve avcılığın sürdürülebilirliği konularında farkındalık yaratmayı amaçlıyor.

Sosyal medyada konu ile ilgili en dikkat çeken paylaşım ise şu şekilde oldu:

1 Mayıs bitti, geriye Zonguldak’tan bu fotoğraflar kaldı… 1 Mayıs bitti, geriye Zonguldak’tan bu fotoğraflar kaldı…

“GEYİKLER VURULMASAYDI...Sadece Orta ve Batı Karadeniz'deki geyikler ve karacalar bu şekilde, kaçak olarak vurulmamış olsa; tüm Türkiye ormanlarını dolduracak kadar geyik ve karaca olurdu.. Hızını alamayan, Devrek ilçemizde avcılar gecen yıl Hayvanat bahçesinde alageyik vurdular.”

Haber: Fadime YILMAZ ELMA

Editör: Murat Barutçu