Zonguldak'ın Çaycuma ilçesine bağlı Kadıoğlu köyü Çobanhasanlar Mahallesi'nde bulunan Roma dönemine ait mozaiklerin nemden dolayı patladığı ve dağılmaya başladığı iddia edilmişti. 67 yıllık Fevkani Köprü’nün yıkımını tarihe saygısızlık olarak bakan siyasilerin ve vatandaşların, Kadıoğlu Mozaikleri ile ilgili tepki göstermemeleri ise dikkat çekti.

Çaycuma Kadıoğlu Köyü Çobanhasanlar Mahallesi’nde, 2008 yılında, bir köylü tarafından tesadüfen bulunan Roma dönemine ait mozaikler, Ereğli Müze Müdürü Ahmet Mercan başkanlığında bir ekip tarafından 2011 yılına kadar yapılan kazılarla tümüyle gün yüzüne çıkarıldı. MS 3. yüzyıla dönemlenen ve bir çiftlik evinin (Villa Rustica) tabanı olduğu anlaşılan mozaiklerin üstü daha sonra toprakla örtülerek koruma altına alındı.

Ancak aradan uzun süre geçmesine rağmen, Kadıoğlu Mozaikleri ile ilgili önemli bir çalışma yapılmadı. Geçtiğimiz günlerde www.safakgazete.com tarafından gündeme getirilen Kadıoğlu Mozaikleri ile ilgili Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Deniz Yavuzyılmaz çarpıcı açıklamalarda bulunmuştu. Yavuzyılmaz, Zonguldak’ın Çaycuma İlçesinde bulunan ve taşıdığı tarihi değer nedeniyle “Karadeniz’in Zeugması” olarak adlandırılan Kadıoğlu Mozaiklerini beşinci kez Meclis gündemine taşımıştı.

TURİZME KAZANDIRILAMADI

Cumhurbaşkanlığı Yatırım Programında “Çaycuma Kadıoğlu Mozaikleri Örtüsü” adıyla yer alan proje için ayrılan 10 milyon lira ödenekten bugüne kadar sadece bin liranın kullanıldığının altını çizen Yavuzyılmaz’ın açıklamalarıyla mozaiklerin turizme kazandırılmaması tepkilere neden olmuştu.

FEVKANİ KADAR DEĞERİ OLMADI!

Son olarak, aylardır kentin gündemini meşgul eden Fevkani Köprü yıkımı ile ilgili çok sayıda açıklama yapıldı. Adeta düşünce olarak şehrin ikiye bölünmesine neden olan Fevkani Köprü yıkımında, Deniz Yavuzyılmaz’ın dışında başka bir siyasinin açıklama yapmaması da dikkatlerden kaçmadı. 67 yıllık Fevkani’ye ‘Tarihi’ diyerek sahip çıkan siyasiler ve vatandaşlar, Kadıoğlu Mozaikleri’nin yok olmasına adeta göz yumdular.

Ayrıca, Kadıoğlu Mozaikleri’nin son durumunun ise iç açıcı olmadığı öğrenildi. Üzeri tamamen otlarla kaplanan tarihi yapının, alttan nemlenerek patladığı ve dağıldığı öğrenildi.

Haber: Fadime YILMAZ ELMA

Nail çolak hayatını kaybetti Nail çolak hayatını kaybetti

WhatsApp-Image-2023-10-06-at-12.46.19

İçişleri Bakanı Yerlikaya duyurdu: Zonguldak’ta 2 suç örgütü çökertildi İçişleri Bakanı Yerlikaya duyurdu: Zonguldak’ta 2 suç örgütü çökertildi

Ustaların ‘Fawori’si büyük beğeni topladı Ustaların ‘Fawori’si büyük beğeni topladı

Her şey yarı fiyatına düştü, İndirimi gören oraya koştu Her şey yarı fiyatına düştü, İndirimi gören oraya koştu

Siftah yapamayan taksici, dolmuşçuyla kavga etti! Siftah yapamayan taksici, dolmuşçuyla kavga etti!

Çaycuma’da istismar edilip, öldürülen bir bebek…. Genel Başkan’dan açıklama! Çaycuma’da istismar edilip, öldürülen bir bebek…. Genel Başkan’dan açıklama!

Editör: Murat Barutçu