CHP Eski Belediye Meclis Üyesi Turgut Aydın, sosyal medya hesabından, Zonguldak Belediyesi’nin imar çalışmalarını değerlendirdi. Aydın, Temmuz ayında yapılacak olan meclis toplantısının tüm vatandaşlar tarafından takip edilmesi gerektiğini belirtti. Aydın öte yandan, mecliste görüşülecek maddelerin Zonguldak’ın 100 yıllık geleceğini ilgilendirdiğini söyledi.

Turgut Aydın’ın yaptığı paylaşım şu şekilde:

“Zonguldak Belediyesi tarafından özel bir firmaya yaptırılan, Zonguldak Belediyesi sınırları içindeki 2500 Hektar alanın imar planlama çalışmaları sonucu, Haziran 2023 Belediye meclis gündemine geldi. Yasa gereği imar konuları görüşülmek ve incelenmek üzere İmar Komisyonuna havale edilir.  İmar komisyonu kendisine meclis tarafından havale edilen konuyu süresi içinde inceler ve bir rapor halinde komisyon görüşünü meclise sunar. Meclis bu komisyon raporunun bilgilendirmesi ışığında bir karar verir.

Başkan Yaman güven tazeledi Başkan Yaman güven tazeledi

Yukarıda gündeme gelen imar konularının yasal prosedürünü nasıl işlediğini anlatmaya çalıştım. Zonguldak’ın en az 50-100 yıllık geleceğini ilgilendiren böylesi bir konu hakkında hazırlanan İmar Komisyonu raporu 3 Temmuz 2023 meclis gündemine gelecek ve meclis bir karar verecek. Şimdiden Komisyonun nasıl bir karar vereceğini bilmemekle birlikte, muhtemel kararlar aşağıdaki gibi olabilir.

a) Komisyon kendisini verilen çalışmaları eksik veya yetersiz görebilir. Tespit ettiği eksiklik ve noksanlıkları ayrıntılı olarak raporuna yazar bu konularda daha fazla çalışma yapılması için ilgili dairesine iade edebilir.

b) Yapılan imar plan çalışmasını doğru bulmaz ve ret edebilir.

c) Yapılan imar planlama çalışmasını doğru bulur ve kabul edebilir.

d) 5 kişilik İmar Komisyon Üyeleri kararlarını oy çokluğu veya oy birliği ile alabilir.

3 Temmuz 2023 tarihinde Belediye meclisine gelecek olan komisyon raporu; mecliste görüşülüp

- Dairesine iade edilebilir.

- Meclisin oy birliği veya oy çokluğu ile kabul yada ret edilebilir.

Yukarıda Teknik olarak işleyişi anlatmaya çalıştım.

Bu planlama süreciyle ilgili olarak bu şehirde yaşayan ve vatandaş sorumluluğum gereği düşüncelerimi Zonguldaklı hemşerilerim ile paylaşmak istiyorum.

- Öncelikle şunu belirteyim Zonguldak’ın tamamı ile ilgili planlama yapılmalı mı ?  SONUNA KADAR EVET YAPILMALI…

- Bir şehrin geleceğini ilgilendiren böylesine kapsamlı planlar;

1) Yaşanmışlıkların,

2) Gelecek beklentilerinin,

3) İlerisi için beklenen nüfusun;

4) Beklenen nüfusu uygun; araç sayısı, yol, sosyal donatı, yeşil alan , kamu ihtiyaçları, okullar, ibadet yerleri, çevre faktörleri, sanayi, istihdam alanları, turizm, kültürel ve tarihi varlıklar, meskenler vs.

5) Sel, deprem ve tasman riskleri.

6) Yeraltı ve yer üstü zenginlikleri.

7) Şehrin geçmişi ile geleceği arasında köprü olabilecek, bağını koparmayacak bir planlama.

8) Coğrafi ve fiziki şartlar.

9) Şehrin güçlü ve zayıf yanları.

Saydığımız bunlara ilave birçok parametrede göz önüne alınarak; Şehrimize benzer diğer yerlerdeki iyi uygulamaların ışığında konunun uzmanları ve taraflarınca uzunca bir zaman ve titiz çalışmalar  sonucu şeffaf bir çalışma yapıldıktan ve tartışıldıktan sonra uygulamaya koyulmalı ve bir daha yediden plan çalışması yapılmaya ihtiyaç duyulmamalı, planlamalar yamalı bohçaya döndürülmemelidir.

- Bu şekilde ortak akıl ile yapılmış planlamaya ve ilkelerine sıkı bir şekilde uyulmalıdır.

3 Temmuz 2023 Tarihinde Meclise Gelecek Geleceğimizi Tümden Etkileyecek İmar Planı Çalışmasında Bahsedilen Hususlara Dikkat Edilerek Şeffaf Bir Şekilde Çalışma Yapılmadığı Kanaatindeyim.

Böylesine önemli bir çalışma konunun taraflarından, meslek kuruluşlarından, sivil toplum kuruluşlarından, belediyenin ilgili birimlerinden, meclis üyelerinden ve en önemlisi halktan saklanarak yapılması; planın uygulamaya geçmesi durumunda bir çok telafisi mümkün olmayan sorunlara neden olacağı bugünden görülmektedir.

Zonguldak Belediye Meclisinin Tarihi Sorumluluk Bilincinde Hareket Edeceklerine İnanmak İstiyorum…

Zonguldak’ın sahibi olan, tüm duyarlı ve sorumluluk hisseden vatandaşlarımızı bu süreci yakınen takip etmelerini talep ediyorum.

Ben Takipteyim…

Ülkemizde her türlü ayrımcılığın ortadan kalktığı, adaletin tecelli ettiği, özgür ve kalkınmış bir ülke ve göç veren değil herkesin yaşamak için ilk tercihinin olduğu, ekonomik olarak kalkınmış çevreye saygılı, temiz, sağlıklı ve mutlu insanların yaşadığı bir Zonguldak özleminin gerçekleştiğini görmek isteklerimle,  vatandaşlarımıza sağlıklı ve mutlu bir yaşam diliyor, kurban bayramını kutluyorum.”  (Haber Merkezi)

turgut-aydın-(2)

Editör: Murat Barutçu