Deprem uzmanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy, CNN TÜRK'te Meltem Bozbeyoğlu'nun yayınında önemli açıklamalarda bulundu. Büyük Marmara depremi ve Kahramanmaraş merkezli depremlerle ilgili kritik değerlendirmeler yaptı.

Ersoy'un açıklamaları şöyle:

"Marmara'yı ilgilendiren deprem tehlikesi Kuzey Anadolu Fay hattından kaynaklanıyor. İzmit Körfezi’nden Marmara Denizi’nin kuzeyinden Saroz Körfezi’ne kadar uzanan bir fay hattı söz konusu. Ancak, bu fay hattı Bolu'dan itibaren dallanıyor. Güneye doğru bir kolu daha var. Bu, Gemlik Körfezi’nden Kapıdağ Yarımadası’na kadar uzanıyor. Çanakkale’nin Bursa’nın bu kısımlarında yaşayan veya yerleşim alanlarında yaşayanların da önemli bir deprem riski bulunmakta.

Bursa'da, Yenişehir ile Kayapa arasında 95 km uzunluğunda bir fay daha tespit edildi. Üç üniversite ve AFAD işbirliğiyle yapılan çalışmalar sonucunda bu fay belirlendi. Şu anda Türkiye genelinde, AFAD ve üniversiteler işbirliğiyle 128 fay parçası üzerinde yeni bir çalışma başlatıldı. Bu çalışma, depremlerin tekrarlanma aralıklarını belirlemeyi amaçlıyor. Bu bilgi, depremin yaklaşmakta olup olmadığını anlamamızı sağlayacak önemli bir veri.

Eğer depremler sık sık tekrar ediyorsa, bu büyük bir İstanbul ya da Marmara depreminin yaklaşmakta olduğu anlamına gelir. Çünkü kuzey koldaki enerji gerilimi zaten doldu. Bu nedenle, bu depremin birkaç on yıl içinde olabileceğini öngörüyoruz. Ama 100 yıl beklemeyecek bir deprem.  Bu depremin de 7 büyüklüğünde olacağını defalarca belirttik.

“TÜİK Çocuk” hizmete girdi “TÜİK Çocuk” hizmete girdi

Tabii ki, bu başlık altında Türkiye'nin çeşitli yerlerinde de deprem beklenir. Örneğin, Ege bölgesinde yaşayanlar da deprem riski altındadır."

Kaynak: Haber Merkezi