Bu kapsamada Vergi ve finansal konularda daha fazla şeffaf olunması için çalışmalar yürüten, Uluslararası Vergi Adalet Ağı,bu yılki sıralamayı açıkladı.

Varlıklı kişilere vergi konusunda nasıl kolaylıklar sağlandığı ve kara para aklamada ne kadar şeffaf olunduğunun incelendi ği rapora göre Cayman Adaları, yabancıların servetlerini ken di ülkelerinden en rahat gizleyebildiği ülkelerin başında gel di.

Bu yönde İsviçre, 2011 yılından bu yana koruduğu birinciliği Birleşik Krallık'a bağlı Karayip adasına bırakarak, ilk kez 3'üncü sıraya geriledi. Amerika Birleşik Devletleri ise 2'nci sıradaki yerini korudu.

İki yılda bir hazırlanan Finansal Gizlilik Endeksi'ne göre, yabancıların kendi ülkelerindeki vergi sistemine takılmadan en rahat para aklayabildiği ilk 10 ülkenin sıralaması şöyle:

  1. Cayman Adaları
  2. Amerika Birleşik Devletleri
  3. İsviçre
  4. Hong Kong
  5. Singapur
  6. Lüksemburg
  7. Japonya
  8. Hollanda
  9. Britanya Virjin Adaları
  10. Birleşik Arap Emirlikleri

                    *        *         *

Bu yönde Uluslararası Vergi Adalet Ağı'nın tespitleri ne göre vergi cenneti olarak adlandırılan ülkelerde tah mini 21 ila 32 milyar dolarlık kişisel servet ya vergi den kaçırılıyor ya da çok az vergiye tabi tutuluyor.

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü'nün geçmiş dönemlerde vergi kaçaklığı ile mücadele için 2014 yılında getirdiği Ortak Raporlama Standardı kapsamında, ülkeler arasında yapılan otomatik bilgi paylaşımının bu yılki sıralamada etkili olduğu düşünülüyor. Rapora göre son dönemde yapılan reformlar sayesinde küresel gizlilik oranı ortalama her ülke için yüzde 7 oranında azaldı, diğer bir değişle şeffaflık arttı. Sıralama, bir ülkenin ne kadar gizli veya şeffaf olduğuna (bilgi paylaştığına) verilen notla birlikte, o ülkedeki yabancılara ait finansal aktivite yoğunluğu değerlendirilerek hazırlanıyor. Bu nedenle sıralamada ilklerde yer alan bir ülkenin, mali konularda daha az şeffaf olduğu anlamına gelmiyor. Örneğin, diğer ülkelerle en az bilgi paylaşımında

bulunan Samoa adası, yabancılara finansal hizmet sunmadığından, şeffaf olmamasına rağmen alt sıralarda yer alıyor.

                    *        *         *

Sonuç olarak,hal böyle iken; Avrupa Birliği (AB) vergi şeffaflığı konusunda gerekli standartları sağlaması için Türkiye’ye ek süre verme konusunda ön uzlaşıya vardı. AB diplomatlarının verdiği bilgiye göre, varılan bu ön anlaşma ile Türkiye'nin bu alanda kara listeye alınması da şimdilik ertelenmiş oldu. Bu kararın Brüksel ile Ankara arasında yeni bir gerilim yaşanmaması için alındığı söyleniyor. Mamafih son gelinen noktada vergi konusundaki tablomuza bakıldı   ğında; özellikle kesimler arasındaki hergeçen gün artan gelir eşitsizliğinin dengelenebilmesi için mutlak   şekilde verginin gerçek enlemde tabana yayıldığı geniş kapsamlı vergi reformunun yapılması zorunlu gözüküyor.Çünkü Türkiye’de istihdam üzerindeki vergi yükü OECD ortalamasının üzerindedir. İstih dam üzerindeki vergi yükünün, ya da vergi makası nın oranı oldukça yüksek görünüyor.Bu arada vergi gelirleri içinde, dolaylı vergilerin ağırlıkta olması, vergi yükünün, adaletli dağılmadığına dair bir göster ge durumunda olduğunu da hatırdan çıkarmamak gere   kiyor.Son olarak, reformun başarıya ulaşması ancak toplumun reformu geçekleştiren, veya halk tarafından öyle algılanan, icra makamına duyduğu güvene bağlı dır. Toplumun reformu benimsemesi için, gerçekleş tirilen reformu, adil ve kendi çıkarına görmesi gerek mektedir.Bu nedenledir ki toplum tarafından çok fazla sorgulanan ve genel anlamda toplumu tatmin etmeyen özellikler taşı yan reformlar başarılı olamamışlardır.