Gelinen son noktada pek çok ülke lokasyon bazlı ya da ülke genelinde karantinalar, sokağa çıkma yasakları ilan ederken bazı ülkeler ise bu kararı almayı tartışıyor. Kararları uygulamanın temel eşiğinde ise aynı problemler beliriyor: Ancak gündeme düşen soruya baktığımızda; korono virüs ile mücadele sırasında ya da sonrasında iktisadi yaşam ve toplumsal sosyal durum ne olacak? ABD Merkez Bankası FED virüsün etkileri sonrası var olmasını beklediği küresel krizle mücadele önlemleri kapsamında bu arada faizleri sıfırlarken, aynı zamanda piyasalara destek olması içinde 700 Milyar Dolarlık bir paketi devreye alarak iktisadi gücünün alacağı hasarı olabildiğince minimuma indirmenin çabası içerisinde. İtalya temel yaşam ihtiyacı üreticileri hariç ülke genelinde karantina uygularken Fransa çalışanlar hariç ülke genelinde halen sokağa çıkma yasağı uyguluyor. EIU’nun baş ekonomisti Simon Baptist’e göre geçtiğimiz yıl en pahalı şehirler listesinin ilk iki sırasında yer alan Singapur ve Hong Kong’un bu yıl yerlerini kaybetmesi çok olası. Şehirlerin pahalılık sıralaması haricinde farklı sektörlerde de fiyat değişikliği piyasaların beklentisi arasında yer alıyor. Örneği Korona Virüs etkisiyle Çin ve Japonya otomotiv pazarında yaşanan durağanlaşma, karantina sürecinde devam eden bazı üretimlerin satılmayarak stok fazlasına dönüşmesi karantina sonrası eklenecek yeni üretimlerle birlikte ürün bolluğuna ve otomotiv sektöründe ciddi ucuzlamaya sebep olabileceği düşünülüyor.

                                   *      *       *

Diğer taraftan da Ekonomik Kalkınma ve İş Birliği Örgütü OECD Korona Virüs sebebiyle üretim sahasında yaşanan durağanlaşmanın etkilerinin çabuk toparlanmasını beklemiyor. Genel Sekreter Angel Gurria salgının yarattığı ekonomik darbenin şimdiden 2008 ekonomik krizinin yarattığı etkiyi geçtiğini belirterek önümüzdeki günlerle global ve yerel piyasaların resesyon riskiyle karşı karşıya kalacağını belirtiyor. BBC’ye konu ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Gurria küresel büyüme hızının %1,5’a düşmesini beklemenin bile fazla iyimser olduğunu ifade ederken, oluşacak işsizlik ve şirketlerin iflası boyutunun ne derece sonuçlar doğuracağını hali hazırda kestiremediklerini de fade ediyor.Korono virüs sebebiyle görünür o ki yaşanan psikolojik,zihinsel değişim ve iktisadi alışkanlıklarındaki ortaya çıkan değişimlerin sonucu olarak öteden beri yürüttükleri iş alışkanlıkları ile geniş perspektifteki yer alan yöntemleri de değişime uğradı. Temel ihtiyaç sektörlerinde yapılan üretimler hariç dünyada yaşanan Ar-Ge çalışmaları ve ülkelerin Ar-Ge altyapısı oldukça önemli hale gelirken, iç pazarda talep edilen ürünlerin üretilmesi ve sektör bazlı global bir aktör olabilme fırsatı start-up ve girişimcilik ekosistemi dahil herkese yeni bir alanın açılması habercisi olabilir.

                                    *      *       *

Özellikle son dönemde katma değeri yüksek olan ileri teknoloji ürünlerine yönelme de yine bunlardan biri durumunda. Örneğin IBM firmasının geliştirdiği bir süper bilgisayar olan Summit Korona Virüs ile mücadele edebilecek 77 adet kimyasalı yaptığı çalışmalar doğrultusunda buldu. Bulunan kimyasalların salgına karşı ilaç ve aşı geliştirme çalışmalarına artı olarak büyük katkı sağlayabileceği düşünülüyor. Korona Virüs sebebiyle yaşanan karantina ortamı sağlıklı bireylerin sosyal yetilerini kısıtlarken ev-ofis düzeninde çalışmaya başlayan pek çok çalışan da yeni duruma adapte olmaya çalışıyor. Salgınla ilgili oldukça ciddi evde kalma çağrıları yapılmasına rağmen bulunan ilk fırsatta kendini sokağa atan bireylerin ise özgürlüğün kısıtlanması ve klostrofobik iç güdülerle hareket etmesi olası. Ayrıca hijyen konusunda ortaya çıkan obsesif takıntılarda insanlığın bugününü, bilinçaltını ve yarınını etkiliyor. Konu hakkında görüş bildiren uzmanlar, evde sosyalleşmenin yolunun egzersizlerden ve kişisel meditasyonlardan geçtiğini belirtirken, salgın esnasında ve sonrasında toplum sağlığının korunması için zihinsel sağlığın korunmasının oldukça önemli olduğunu öncelikle vurguluyorlar.

                                     *      *       *

Sonuç olarak, Kovid-19 la ilgili Ülkemiz tablosuna bakıldığında ise, durum oldukça farklı. Salgından etkilenen bütün ülkelerde olduğu gibi Türkiye’de de ekonomik yaşam durma noktasına geldi, ekonomiyi ayakta tutan sektörler alarm vermeye başladı, özellikle ihracat gelirlerinde sert düşüşler yaşanıyor. Türkiye’nin en önemli dış ticaret ortağı olan Avrupa ülkelerinin, koronavirüs salgınının yeni merkezi haline gelmesiyle birlikte, Avrupa’dan gelen taleplerde de büyük bir azalma görülüyor, daha önce verilmiş birçok sipariş iptal ediliyor, ihracata dayalı üretim yapan birçok firma, buralarda çalışan yüz binlerce kişi zor günlerle karşı karşıya bulunuyor. Corona virüste dünyada ikinci bir dalga olup olmayacağı endişesi piyasaları baskılamaya devam ederken, Türkiye’de de vaka sayılarının artması sonrası yetkililer virüs konusunda özellikle ihtiyatlı yaklaşımı korurken, ekonominin yeniden kapatılmasına sıcak bakmıyorlar. Bazı sağlık tedbirlerinin yeniden ilk Bakanlar Kurulu’nda görüşüleceğini belirten yetkililer, alınacak tedbirlerin ekonomiye etkisi konusunda “seçici” olunacağını belirtiyorlar.Piyasalar ise pandemi kaynaklı belirsizlikler sebebiyle gıda maddeleri başta olmak üzere talebi olan birçok tüketim maddesinde fiyatlar oldukça oynak halde.Döviz kurundaki zaman zaman ortaya çıkan dalgalanmalar da pahalılık sendromunu tetikliyor