TFF ile 2. ve 3. Lig Kulüpler Birliği 7 Temmuz Salı (yarın) 12.00’de bir araya gelecek, ardından çıkacak ve düşeceklerle ilgili nihai karar açıklanacak

Koronavirüs salgını nedeniyle yarıda kalan ve 30 Haziran’da Türkiye Futbol Federasyonu tarafından mevcut son halleriyle tescil edildiği açıklanan 2. Lig, 3. Lig, Bölgesel Amatör Lig ve Süper Amatör Lig’le ilgili nasıl bir statü formatının uygulanacağı yarın belli olacak.

Türkiye Futbol Federasyonu ile 2. ve 3. Lig Kulüpler Birliği Derneği yönetimi arasında yapılacak toplantının ardından söz konusu profesyonel ve amatör futbol ligleri karara bağlanacak.

Profesyonel 2 ve 3. Lig’de mücadele eden toplam 89 kulüpten 79’unun “oynanmasın” talebi üzerine ligleri tescil eden TFF, buna bağlı olarak yarı profesyonel lig olarak adlandırılan Bölgesel Amatör Lig ile yerel seviyedeki en üst lig olan Süper Amatör Ligi otomatikman sonlandırdı.

Tescil kararı üzerine bir üst lige terfi ile bir alt lige düşmenin nasıl olacağı merak edilen konular oldu. 30 Haziran’dan bu yana söz konusu liglerle ilgili yeni statü formatı üzerinde çalışan TFF, bu formatı yarın 2. ve 3. Lig Kulüpler Birliği Derneği’yle birlikte açıklayacak. Sezon başından bu yana yürürlükte olan statünün uygulanabilirliği tescille birlikte ortadan kalktığı için yeni statü formatı liglerin geleceğine ilişkin belirleyici rol oynayacak.

Buna göre, 2 ve 3. Ligde gruplarda bir ve ikinci sırada yer alan takımların direkt üst lige çıkması söz konusu. Bu statü geçerli sayılırsa 2. Lig Beyaz grupta Samsunspor ile Manisa FK, Kırmızı grupta ise Bandırmaspor ile Ankara Demirspor 1. Lige yükselecek. 

Söz konusu liglerde düşmenin olup olmayacağı belirsizliğini korurken, bu sezona mahsus olmak üzere düşmenin kaldırılabileceği konuşuluyor.

Öte yandan, normalde 2 ila 5'inci sıradaki takımların play-off oynadığı liglerde, takımlar arasında puan farkının az olması hatta bazı takımların puan puana olması nedeniyle tek maç eleme usülü play-off oynatılması gündemde. Kulüpler Birliği Derneği'nin TFF'ye bu yönde talep ilettiği öğrenildi. Yarın ki toplantıda bu konu bir kez daha masaya yatırılacak.

Amatör liglerde nasıl bir statü uygulanacak?

Profesyonel liglerin yanı sıra Bölgesel Amatör Lig ile Süper Amatör Ligde nasıl bir statü uygulamasına gidileceği merakla bekleniyor. Dolayısıyla iddiası olan ve düşme potasında yer alan tüm kulüpler, gözünü TFF’ye dikmiş durumda.

157 takımın mücadele ettiği Bölgesel Amatör Lig tatil edildiğinde 1. grupta Mardin Büyükşehir Başakspor (Mardin), 2. grupta Kahta 02 Spor (Adıyaman), 3. grupta Arhavispor (Artvin), 4. grupta Çarşambaspor (Samsun), 5. grupta İçel İdmanyurduspor (Mersin), 6. grupta Kırıkkale Büyük Anadoluspor (Kırıkkale) 7. grupta Kestelspor (Antalya), 8. grupta Bergama Belediyespor (İzmir), 9. grupta Yıldırımspor (Bursa), 10. grupta Yalovaspor (Yalova), 11. grupta Arnavutköy Belediyespor (İstanbul) lider durumdaydı.

Süper Amatör Ligde de Bölgesel Amatör Lige benzer bir statü uygulanacak. Normalde bir üst lige terfi için play-out maçı oynayan lig liderleri, tescil halinde play-out oynamadan direkt Bölgesel Amatör Lige alınacak. Bu durumda Zonguldak Süper Amatör Ligde 19’uncu haftada ertelenen ligde açık ara farkla lider durumda yer alan Kilimli Belediyespor, Bölgesel Amatör Lige adını yazdıracak.

HABER / Hüseyin EKİNCİ

Editör: Haber Merkezi