Bu sezon 157 takımın mücadele ettiği Bölgesel Amatör Lig’de 2019-2020 sezonu hala tamamlanamadı. Yarıda kalan ligin akıbeti, aradan geçen 4,5 aya rağmen hala belirsizliğini koruyor. En çok da “Düşme olacak mı ve yerel alt ligden yükselme nasıl olacak?” soruları cevap arıyor.

Türkiye Futbol Federasyonu’nun 2010 yılından bu yana yarı profesyonel lig olarak uygulamaya koyduğu Bölgesel Amatör Ligde 2019-2020 sezonu tamamlanamadı. 11 grupta 157 takımın mücadele ettiği ve koronavirüs salgını nedeniyle 19 Mart’ta tatil edilen ligin akıbeti aradan geçen 4,5 aya rağmen hala belirsizliğini koruyor.

Normal lig statüsüne göre 11 grup birincisinin play-offa yükselip, sonrasında tek maç eleme usulüyle 9 takımın 3. Lige terfi edeceği ligde, koronavirüs salgını nedeniyle söz konusu statü planlaması bozuldu. Geçerliliğini yitiren statü üzerine TFF Amatör İşler Kurulu ve Türkiye Amatör Spor Kulüpleri Konfederasyonu (TASKK) sadece grup liderleri için yeni statü formatı hazırladı.

Bu format doğrultusunda lig tatil edildiğinde lider olan 1. grupta Mardin Büyükşehir Başakspor (Mardin), 2. grupta Kahta 02 Spor (Adıyaman), 3. grupta Arhavispor (Artvin), 4. grupta Çarşambaspor (Samsun), 5. grupta İçel İdmanyurduspor (Mersin), 6. grupta Kırıkkale Büyük Anadoluspor (Kırıkkale) 7. grupta Kestelspor (Antalya), 8. grupta Bergama Belediyespor (İzmir), 9. grupta Yıldırımspor (Bursa), 10. grupta Yalovaspor (Yalova), 11. grupta Arnavutköy Belediyespor (İstanbul) 3. Lige yükseldi.

Şampiyonların belli olduğu ligde, sadece bu sezona mahsus olmak üzere küme düşmenin olup olmayacağı ise belli değil. Tüm gruplarda puantaj sıralamasında son 2’de yer alan takımların direkt küme düştüğü, ayrıca yine kontenjan sayısına göre play-out baraj maçı gibi kendi içinde farklı ve karışık bir statü uygulamasıyla ekstra küme düşmelerin yaşandığı ligde uzun araya rağmen hala belirsizliğin hakim olması kulüplerin büyük tepkisine neden oldu.

KİLİMLİ BELEDİYESPOR KARARI BEKLİYOR

Bölgesel Amatör Lig ve yerel alt liglerdeki belirsizlik Zonguldak Süper Amatör Lig lideri Kilimli Belediyespor’da da sabırsız bir bekleyişe neden oldu. 19’uncu haftada tatil edildiğinde 50 puanla ilk sırada yer alan sarı-siyahlı takım, TFF Amatör İşler ve TASKK’ın nihai kararını bekliyor. Sarı-Siyahlı kulüp gibi ülke geneli onlarca kulübü yakından ilgilendiren kararın bu hafta içinde TFF tarafından açıklanması bekleniyor. 

Karara ilişkin olarak TASKK yönetim kurulunun geçen hafta toplanıp statü formatı hazırladığı ve bunu TFF Amatör İşlere sunduğu öğrenildi.

DİREKT ŞAMPİYONLUK KUVVETLİ İHTİMAL

Edinilen bilgiler, Kilimli Belediyespor’un play-out maçı oynamadan direkt Bölgesel Amatör Lige terfi edeceği yönünde. TASKK’ın, 4,5 aydır futboldan uzak olan takım ve futbolculara play-out oynatmasına ihtimal verilmiyor. Zaten iki sezon arasından daha uzun olan bir futbol boşluğundan sonra takımların toplanması ve iki-üç haftalık kısa süreçte play-out maçına hazırlanması her yönüyle imkansız. Dolayısıyla ligler tatil edildiğinde lider konumdaki Kilimli Belediyespor ile diğer takımların şampiyon unvanla direkt Bölgesel Amatör Lige çıkması birinci olasılık arasında yer alıyor.

BALDA 3 ZONGULDAK TAKIMI

Kilimli Belediyespor, Bölgesel Amatör Lige çıktığı takdirde Zonguldak, 2020-2021 futbol sezonunda 3 takımla temsil edilecek. Mevcut takımlar Ereğli Belediyespor ve Devrek Belediyespor ile Kilimli Belediyespor’un aynı grupta yarışacağı lig, Zonguldak, Ereğli, Devrek ve Kilimlili futbolseverlere farklı bir Bölgesel Amatör Lig sezonu yaşatacak.

Zonguldak, 10 yıldır uygulanan Bölgesel Amatör Ligde 2013-2014 sezonunda Zonguldak Kömürspor, Kozlu Belediyespor ve Kilimli Belediyespor olmak üzere yine 3 takımla temsil edilmişti. 

O sezon 10’uncu grupta 26 hafta süren maraton sonunda Zonguldak Kömürspor 66 puanla grup şampiyonu olurken, Kozlu Belediyespor 31 puanla 10’uncu, Kilimli Belediyespor 30 puanla 11’inci sırada yer almıştı. 3’lü sıralamada sonuncu olan Kilimli Belediyespor, statü gereği  direkt küme düşmüştü.

HABER / Hüseyin EKİNCİ

Editör: Haber Merkezi