2015 yılında Süper Lig yardımcı hakemliğinden düşürülünce Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne kadar giden Serkan Akal’la ilgili karar sonuçlandı. Hukuk mücadelesi, Zonguldaklı hakemin lehine sonuçlandı.

Zonguldak ve Türk hakemliğine 20 yılı aşkın süre başarılı bir şekilde hizmet eden, üst klasman yardımcı hakemi olarak Süper Ligde görev yaptığı 2015 yılında hakem listesinden çıkarılan Serkan Akal’ın Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ndeki (AİHM) hukuk mücadelesi sonuçlandı.

Hakemlik kariyeri boyunca Süper Ligde yüzlerce maça çıkan, kritik maçlardaki performansıyla ulusal televizyon ve gazetelerde “Sanki Şahin gözü” başlıklarıyla manşetleri süsleyen Serkan Akal, 2014-2015 sezonunda başarılı bir lig dönemi geçirmesine rağmen 2015-16 sezonu öncesi dönemin Merkez Hakem Kurulu (MHK) tarafından üst klasman yardımcı hakem listesinden çıkarılmıştı.

Akal, listeden çıkarılmamış olsaydı 9 yıl daha üst klasman yardımcı hakemi olarak görev yapabilecekti.

MHK’nin bu kararı üzerine avukatları aracılığıyla geniş kapsamlı dosyayla TFF bünyesindeki Tahkim Kurulu’na başvuran Akal, başvurusunun reddedilmesi üzerine dosyayı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine (AİHM) taşıdı.  Akal’ın 2016 yılından bu yana devam eden hukuk mücadelesi AİHM'in 28 Ocak 2020 tarihli kararı ve sonrasında Türkiye Futbol Federasyonu'nun FIFA ve UEFA ile iş birliği içerisinde yaptığı inceleme ve değerlendirme çalışmalarının ardından kesin olarak  sonuçlandı.

Buna göre; AİHM'in, TFF Tahkim Kurulu’nun verdiği kararlarda Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) adil yargılanma hakkını içeren 6’ncı maddenin ihlal edildiğine hükmedip, Akal’a verilmesini uygun gördüğü 12 bin 500 Euro tazminat kararı geçerliliğini korudu.

Tazminatla birlikte TFF Tahkim Kurulu'nun daha bağımsız ve tarafsız çalışabilmesi için önlemler alması gerektiğinin altı çizildi.

HABER / Hüseyin EKİNCİ

Editör: Haber Merkezi