Profesyonel futbol liglerinde küme düşmenin kaldırılması, amatör futbol liglerinde küme düşme potasında yer alan takımlarda beklenti oluşturdu. Eğer küme düşme amatörde de kaldırılırsa Süper Amatör Ligde 2020-2021 futbol sezonunda takım sayısı artacak.

ZONGULDAK’TA 2003 yılından bu yana yerel düzeyde uygulamaya konulan 12 takımlı Süper Amatör Ligde 2020-2021 futbol sezonu 14 takımla oynanabilir.

Yerel amatör liglerin en üst seviyesindeki Süper Amatör Lig’de 2019-2020 sezonu koronavirüs salgını nedeniyle tamamlanamadı. En son 15 Mart’ta 19’uncu hafta maçlarının oynandığı lig, Türkiye Futbol Federasyonu’nun aldığı karar doğrultusunda 19 Mart’ta tatil edildi.

Lig, bitime 3 hafta kala tatil edildiğinde zirvede Kilimli Belediyespor 50 puanla lider, Gelikspor 45 puanla ikinci sıradaydı. Düşme hattında ise, Kozlu İhsaniyespor 18 puanla 10’uncu, Muslu Belediyespor 14 puanla 11’inci, Ereğli Akınspor 10 puanla 12’nci sırada yer alıyordu.

OYNANMASI MÜMKÜN DEĞİL

Tatil kararı çıktığı 19’uncu haftadaki şekliyle duran Süper Amatör Ligde nasıl bir statü formatının uygulanacağı merakla bekleniyor. Ligin kalan bölümünün oynanması artık söz konusu değil. Bundan sonraki süreç, TFF Amatör İşler Kurulu ve Türkiye Amatör Spor Kulüpleri Konfederasyonu’nun (TASKK) alacağı karar doğrultusunda ilerleyecek.

Tatil edildiğinde en yakın rakibinin 5 puan önünde yer alan Kilimli Belediyespor’un direkt Bölgesel Amatör Lige yükselmesi kesin gibi. Zaten sarı-siyahlı takım için başka bir alternatif seçeneği yok.

Bu arada Kilimli Belediyespor, Bölgesel Amatör Lige çıktığı takdirde Zonguldak, 2020-2021 futbol sezonunda 3 takımla temsil edilecek. Mevcut takımlar Ereğli Belediyespor ve Devrek Belediyespor ile Kilimli Belediyespor’un aynı grupta yarışacağı lig, Zonguldak’a uzun aradan sonra 3 takımlı bir heyecan yaşatacak.

Zonguldak, 10 yıldır uygulanan Bölgesel Amatör Ligde 2013-2014 sezonunda Zonguldak Kömürspor, Kozlu Belediyespor ve Kilimli Belediyespor olmak üzere yine 3 takımla temsil edilmişti.

Düşme hattındaki 3 takımda umutlu bekleyiş

Düşme hattında ise nasıl bir statü uygulanacağı bilinmiyor. Profesyonel futbol ligleri ile yarı profesyonel lig olarak adlandırılan Bölgesel Amatör Ligde sezon içinde çekilenler hariç düşmenin kaldırılması, düşme hattındaki İhsaniyespor, Muslu Belediyespor ve Akınspor’u beklenti içinde soktu. Eğer küme düşme yerel amatör futbol liglerinde de kaldırılırsa, bu 3 takım 2020-2021 sezonunda yine Süper Amatör Ligde mücadele edecek.

TAKIM SAYISI 14’E YÜKSELECEK

Küme düşmenin kaldırılması halinde Süper Amatör Ligde 17’nci lig sezonunda takım sayısı artacak.

Normalde 12 takımdan oluşan ligdeki takım sayısı Kilimli Belediyespor’un Bölgesel Amatör Lige yükselmesiyle 11’e gerilese de, düşme potasındakilerin yerlerini koruması ve Birinci Amatör Küme’den gelen 3 takımın lige dahil edilmesiyle birlikte 14’e çıkacak.

Birinci Amatör Küme’de 2019-2020 futbol sezonunda Kozlu Belediyespor, Üzülmezspor ve Gülüç Belediyespor şampiyon olarak Süper Amatör Lig bileti almıştı.

Bu 3 takımın yanı sıra Süper Amatör Lig’de yeni sezonda Gelikspor, Alaplı Belediyespor, İstasyon Gemicilerspor, Ereğli Yenimahallespor, Perşembe Belediyespor, Çaydeğirmeni Belediyespor, Çaycumaspor, Çates Işıkspor, Kozlu İhsaniyespor, Muslu Belediyespor ve Ereğli Akınspor yer alacak.

HABER / Hüseyin EKİNCİ

Editör: Haber Merkezi