Amatör ve profesyonel tüm futbolcular, hafta sonu farklı illerde oynanacak maçlar öncesi büyük tedirginlik yaşıyor

MASKEYLE Mİ OYNAYACAKLAR?

Koronavirüs salgını her geçen gün artarken, amatör ve profesyonel futbolun oynanmaya devam etmesi futbol camiasında büyük bir endişe oluşturdu. Futbolcular antrenmana daha çıkmaya çekinirken, maçlar nasıl oynanacak? Futbolcusundan teknik adamına tüm herkes bu sorunun cevabını arıyor.

Dünyada salgın haline gelen ve birçok insanın hayatını kaybetmesine yol açan koronavirüs, futbolu da çok kötü vurdu. Yeşil sahada henüz ciddi manada vaka olayına rastlanılmasa da hafta sonu farklı il ve sahalarda oynanacak amatör ve profesyonel futbol müsabakaları, futbolcusundan teknik direktörüne, antrenöründen idarecisine, malzemecisinden masörüne kadar futbolun içindeki diğer tüm unsurları doğal olarak tedirgin ediyor.

Maçı geçtik birçok futbolcu antrenmana dahi çıkmıyor

FUTBOL TEMAS OYUNU, NASIL OYNANACAK?

Koronavirüsten korunmanın temel tedbirlerinden biri temastan uzak durmak. Bilim sektörünün sarılmak hatta tokalaşmanın dahi salgına sebebiyet verdiğini öne sürdüğü ortamda ikili mücadeleye dayalı, temasın kaçınılmaz olduğu futbol oyununun nasıl oynanacağı kafalarda büyük bir soru işareti oluşturdu.

UEFA, küresel sorun haline gelen koronavirüs salgını nedeniyle 12 Haziran - 12 Temmuz 2020 tarihleri arasında oynanması planlanan Avrupa Futbol Şampiyonası finallerini, 11 Haziran - 11 Temmuz 2021 tarihleri arasında oynanmak üzere ertelerken, dünyada neredeyse tüm ülke federasyonları maçlar için erteleme ya da iptal kararı alırken, Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) bu konudaki önlemini maçların seyircisiz oynatılması kararıyla aldı. Bu karar geçerliliğini bu hafta sonundaki maçlarda da sürdürecek.

Fakat futbolun sadece 22 futbolcu ve 3 hakemle oynandığı düşünülmesin. Bunun yedek kulübesi, teknik ekibi, malzemecisi, temsilcisi, gözlemcisi, hakemi, masörü, saha personeli, top toplayıcısı, emniyeti, özel güvenliği, sağlık ekibi, yöneticisi, spor basını da var... Haliyle sayı 25’ten çıkıp, 200-300’lere çıkıyor. Hal böyleyken amatör ve profesyonel futbolun ertelenmemesi hafta sonunda ülke genelinde oynanacak maçlar öncesi başta futbolcular olmak üzere tüm herkeste büyük tedirginlik oluşturdu.

Son olarak vaka sayısının 191’e çıkıp, 61 yaşında bir vatandaşın daha hayatını kaybetmesi tedirginliğin boyutunu artırdı. Birçok futbolcu bırakın maçı antrenmana daha çıkmazken, futbolun hala ertelenmemesi ya da iptal edilmemesi kafalarda büyük soru işaretleri oluşturdu.

Bu konuda gözler Türkiye Futbol Federasyonu’nun üzerinde. Özellikle dün akşam ölümle sonuçlanan virüs vakasının ardından federasyonun olağanüstü toplanıp kararı tekrar gözden geçirmesi bekleniyor. Süper Ligde oynayan birçok futbolcu başta olmak üzere çok sayıda profesyonel ve amatör futbolcu, bu konudaki beklentisini sosyal medya aracılığıyla duyurmaya çalışıyor.

En son Göztepe’de forma giyen Alparslan Öztürk, virüs salgınına rağmen hala maçların oynanmasına tepkisini gösterdi. Öztürk, sosyal hesabından, “Eğer her hangi idman, kamp, yolculuk ve maç sırasında ben bu virüsü kapar ve 3 yaşındaki ikizlerime ya da 4 aylık hamile eşime bulaştırırsam sebep olan yetkiliye hakkımı helal etmeyeceğim” şeklinde ifadeler kullanarak maçların ertelenmesi gerektiğine vurgu yaptı.

Bu arada Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Mehmet Muharrem Kasapoğlu, bugün saat 13.30'da futbol, basketbol, voleybol federasyon başkanları ile Kulüpler Birliği Başkanını toplayıp, koronavirüs salgınına yönelik değerlendirme yapacak. 

HABER / Hüseyin EKİNCİ

    

Editör: Haber Merkezi