Koronavirüs salgını nedeniyle ertelenen 2. Lig, normal lig takvimine göre 25 Nisan Cumartesi (dün) günü oynanacak 34’üncü hafta maçlarıyla sona erecekti. 28’inci haftada ertelenen ligin Haziran ayında kaldığı yerden yeniden başlaması olasılıklar arasında yer alıyor.

Dünyada yaygın haline gelen koronavirüs salgını, hayatı olumsuz etkilemeye devam ediyor. Her alanda olduğu gibi futbol sektörü de salgından fena halde etkilenmiş durumda. Türkiye’de 11 Mart’ta kendisini gösteren koronavirüs nedeniyle önce seyircisiz oynanan profesyonel futbol ligleri, salgının etkisini artırması üzerine 19 Mart’ta alınan karar doğrultusunda ileri bir tarihe ertelendi. Kararın ardından kapılarını kapatan statlar, o gün bugün tam 38 gündür derin bir sessizlik yaşıyor.

Haziran ayı olasılığı

UEFA’nın ülke federasyonlarına “Ligleri bitirin” talimatı üzerine Süper Lige öncelikler arasına koyan Türkiye Futbol Federasyonu, 27’nci haftaya girilirken ertelenen ligin kalan 8 haftalık bölümünü oynatıp ligi bitirme çabası içinde.

Süper Lig’le birlikte 1, 2 ve 3. Ligi de bitirmek isteyen federasyon, söz konusu profesyonel 4 lig için taslak programı hazırladı. Her türlü şartı göz önünde bulunduran Futbol Federasyonu’nun önünde 10 alternatifli plan, program ve tavsiye var. Her ne kadar 12 Haziran’da başlaması ihtimaller arasında yer alsa da santrayı salgının ülkemizdeki son durumu belirleyecek. Futbol liglerinin başlamasında Sağlık Bakanlığı bünyesindeki Bilim Kurulu’nun salgının son durumuna göre sunacağı rapor da belirleyici olacak. Bu nedenle Bilim Kurulu üyeleriyle sürekli iletişim halinde olan Futbol Federasyonu, Mayıs ayının ilk haftasında yapacağı toplantıda ligler için son kararını verecek.

2. Lig dün bitmişti

Bu arada Zonguldak Kömürspor’un mücadele ettiği 2. Lig’de 2019-2020 futbol sezonu, koronavirüs salgını olmasaydı 25 Nisan Cumartesi (dün) oynanan 34’üncü hafta maçlarıyla sona erecekti.

En son 15 Mart’ta 28’inci hafta maçlarının oynandığı ligde, normal lig takvimine göre 22 Mart’ta 29’uncu hafta, 28 Mart’ta 30’uncu hafta, 4 Nisan’da 31’inci hafta, 12 Nisan’da 32’nci hafta, 19 Nisan’da 33’üncü hafta ve 25 Nisan’da 34’üncü hafta maçları oynanacaktı.

Fakat 19 Mart’ta alınan karar gereği ertelenen ligde kalan 6 haftalık süreç oynanmayı bekliyor. Lig ertelendiğinde 36 puanla 10’uncu sırada yer alan Zonguldak Kömürspor, kalan haftalarda sırasıyla 1922 Konyaspor (E), Gümüşhanespor (D), Pendikspor (E), Başkent Akademi (D), Tarsus İdmanyurdu (E) ve Afyonspor’la (D) 3 puan mücadelesi verecek.

Söz konusu bu maçlar için Türkiye Futbol Federasyonu yeni bir takvim hazırlığında. Takvim, ligin başlama tarihinin netleşmesinin ardından yayınlanacak.

Lig sonrası daha play-off var

2. Ligde sezon 34 haftayla sınırlı değil. Normal sezonun bitmesinin ardından 1. Lige çıkacak 3’üncü takımın belirlenmesi için play-off başlayacak. Play-Off’la birlikte lig takviminin uzayacak olması nedeniyle Futbol Federasyonu, grupta kalan 6 haftalık süreci Çarşamba ve Pazar olmak üzere haftada iki maç şeklinde oynatabilir.

Samsunspor’un 73 puanla lider olduğu grupta, 63 puanla ikinci Manisa FK, 55 puanla üçüncü Hakimoğlu Trabzon, 52 puanla dördüncü Sancaktepe FK ve 45 puanla beşinci İnegölspor play-off hattını oluşturuyor.

Bu takımları izleyen 43’er puanlı Afyonspor ile Tarsus İdmanyurdu ve 40’ar puanlı Pendikspor ile Sarıyer’in de play-off iddiası sürüyor.

HABER / Hüseyin EKİNCİ

Editör: Haber Merkezi