*** Zonguldak Kömürspor’da yeni sezon öncesi kulübün içinde bulunduğu durum endişe verici. Mali yönden yaşanan kriz nedeniyle henüz yeni sezon transfer bütçesi oluşturulamadı. Haliyle transferler beklemede. Bu sırada mevcut kadrodaki futbolcular bir bir giderken, gündemdekilere maalesef teklif götürülemiyor.

2. Ligde, Eylül ayının son haftasında başlaması planlanan 2020-2021 futbol sezonu için geri sayıma geçildi. 62 gün sürecek birinci transfer dönemi bugün itibariyle start alırken, kulüpler daha önce prensip anlaşmasına vardığı futbolcuları resmi olarak kadrolarına katmaya başladı.

Profesyonel liglerdeki transfer hareketliliğiyle birlikte gözler Zonguldak Kömürspor’un üzerine çevrildi. Sezonu 25 kişilik futbolcu kadrosuyla kapatan 2. Lig ekibinde 9’u kiralık toplam 19 futbolcunun sözleşmesi bitti. Kömürspor’da sergiledikleri performansla ön plana çıkan futbolcular transferin gözdesi.

2 ve 3. Lig hatta 1. Ligden teklifler alan futbolcular, maalesef bir bir elden kaçıyor. Son olarak forvet oyuncusu Mehmet Gürkan Öztürk, kendisine iyi bir teklif sunan muhtemel rakip Uşakspor AŞ’yle anlaşmaya vardı. Zonguldak Kömürspor Sportif AŞ yönetimi, eğer elini çabuk tutmazsa kadronun diğer önemli isimlerini de bir bir rakiplere kaptıracak.

Bütçenin oluşturulamaması en büyük sorun

Sabit geliri olmadığı için mali yönden büyük kriz yaşayan Zonguldak Kömürspor Sportif AŞ, transfer dönemi başlamasına rağmen hala daha 2020-2021 sezonu transfer bütçesini oluşturmuş değil. 2018-2019 ve 2019-2020 sezonlarını kapsayan geriye dönük borçlar, kulüp yönetiminin önünde en büyük sorun. Sadece futbolculara 3 milyon TL’yi bulan borçlar acilen kapatılmayı bekliyor. Borçların yanı sıra yeni sezon takım kadrosunun oluşturulması için kısa vadede acil paraya ihtiyaç var. Fakat sezona eksi rakamlarla başlayan ve son yıllardaki lüks transfer harcamaları nedeniyle oluşan bu açığı kapatmakta zorlanan kulüp yönetimi haliyle iç ve dış transfere yönelemiyor. Kulübün bu durumu, camiada gelecek adına büyük bir endişeye neden oldu. Bu şartlarda iyi bir kadronun kurulmasının imkansız olacağı fikrinde birleşen spor adamları, geçen sezon ki kadro seviyesinin altında kurulacak bir takımın düşmeme mücadelesi vermekten öteye gidemeyeceği görüşünde.

Transfer ne zaman başlayacak?

ELİMİZİ ÇABUK TUTMALIYIZ

Geçen sezon kiralık ve bir yıllık anlaşmalar üzerine oluşturulan kadroyla sadece sezonu kurtaran Zonguldak Kömürspor, genel tablo itibariyle bir sezonu daha boşa harcamış oldu. Futbolcu üretme noktasında bir hayli zayıf olan kulüp, izlediği geçici transfer politikası nedeniyle bu sezon da dışa bağımlı olarak sil baştan bir takım yapmak zorunda kalacak. Zaten biriken dış borçlar nedeniyle sıkıntılı bir süreçten geçen kulübün transfer sorununu nasıl çözeceği bilinmiyor.

Birliktelik için ivedi olmak gerekiyor

Kulüp yönetimi, milletvekilleri başta olmak üzere Vali Mustafa Tutulmaz, Belediye Başkanı Selim Alan, AK Parti İl Başkanı Zeki Tosun’dan oluşacak konsorsiyumu çare olarak görüyor.

Önümüzdeki günlerde Zonguldak Kömürspor için bir araya gelecek şehrin öncü isimleri, sorunların çözümü konusunda el birliği verecek. Fakat transferde sürenin hızlı ilerlemesi ve yeni sezonda kadroda düşünülen futbolcuların bir bir başka takımlarla anlaşması düşündürüyor. Konsorsiyumun biran evvel oluşturulup çözüm konusunda somut adımların atılmasını bekleyen kulüp, kaynak üretimi sağlanır sağlanmaz iç ve dış transferde düğmeye basıp 2020-2021 sezonu kadrosunu şekillendirecek.

Bu senaryo artık değişmeli

Zonguldak’ı 4 sezondur 2. Ligde temsil eden Zonguldak Kömürspor, hemen her sezon aynı sorunlarla karşı karşıya. Uzun yıllara rağmen söz konusu sorunlarla ilgili iyileştirme ya da çözüm kaynağı üretme çalışması yok. Sezonu kurtarmaya yönelik düşünce yapısı artık değişmeli. Geçici iyileştirmeye yönelik pansumanlar, artık kanayan yarayı iyileştirmeye yetmiyor.

Her sene yerinde sayan bir kulüp yapısından vazgeçilip, üst liglerin hedef konulması gerekiyor. Fakat geçici çözüm anlayışı ve sorunlar üzerinde her sene aynı senaryoların çizilmesi, sabit gelir, kamp ve konaklama tesisi, antrenman sahası ve altyapıyla ilgili somut bir proje üretilmemesi üst lig hedefinin her yıl ertelenmesine neden oluyor.

Zonguldak şehri, lacivert-kırmızılı renklere gönül veren taraftar 2020-2021 sezonunda yine boş yere para harcanıp koca bir sezonun daha heba edilmesini istemiyor.

HABER / Hüseyin EKİNCİ

Editör: Haber Merkezi