Futbola geri dönüş protokolünde saha antrenmanları, grup ve takım halinde olmak üzere 2 gruba ayrıldı.  Grup antrenmanlarının nasıl uygulanacağı 36, takım antrenmanları ise 39 maddeyle sıralandı.

Burada amaç; koronavirüsün bulaş riskini minimize etmek. Dolasıyla protokol maddelerine harfiyen uygulamak ve uymak, hem teknik direktörün kendisi, hem de futbolcular ve ailelerinin sağlığı açısından büyük önem arz edecek.

TÜRKİYE Futbol Federasyonu (TFF) Sağlık Kurulu tarafından futbol kulüpleri için koronavirüse tedbir amaçlı hazırlanan Futbola Dönüş Öneri Protokolü sadece lig müsabakaları için geçerli değil. 48 sayfadan oluşan protokol maddeleri arasında hazırlık dönemi başlığı altında grup ve takım halinde yapılacak antrenmanlar sırasında uyulması gereken kurallar da var. İki başlık halinde hazırlanan protokol, grup halinde 36, takım halinde 39 maddeden oluşuyor. Bulaş riskini en asgari düzeye düşürmeye yönelik hazırlanan maddeler, daha çok teknik ekip ve futbolcuları yakından ilgilendiriyor. Pandemi sürecinde yapılacak antrenmanlar sırasında harfiyen yerine getirilmesi gereken kurallar, herhangi bir teknik adam ya da futbolcuda şüpheli, olası veya pozitif vaka olması durumunda nelerin yapılabileceğini içeriyor.

Antrenman sahasına idman kıyafetleriyle gelinecek

36 maddelik grup antrenmanları bölümünde futbolculardan antrenmana idman kıyafetleriyle gelmeleri istendi. Tesislere giriş-çıkışlarda maske ve eldiven zorunluluğu var. Futbolcular antrenman sırasında eldiven takabilecek. Sıvı ihtiyacının giderilmesi için tek kullanımlık şişeler şart koşuldu. Kalabalık ortamın önünü geçilmesi için futbolcuların antrenman tesisine 10’ar dakika arayla gelip, her futbolcunun antrenmanı 5’er dakika aralıklarla bitirmesi sağlanacak. Tesis içerisinde gezinme, sosyal faaliyette bulunmak yok, futbolcu direkt antrenman sahasına geçip, bitiminde de direkt odasına gidecek. Futbolcular gibi teknik ekip ve destek ekipleri de bu şekilde davranacak. Antrenmanlarda mesafe ve hijyen kurallarına bire bir uyulacak. Tesislerde çalışan personel sayısı minimize edilecek. Bir antrenman sahasında aynı anda maksimum 6 oyuncu antrenman yapabilecek. Malzemeler de minimum seviyeye düşürülerek kullanılacak. Antrenmanlar sırasında futbolcular dışında tüm herkes tıbbı maske takacak ve konumları 4’er metre mesafede olacak. Oyuncular tükürme ve sümkürme gibi ihtiyaçlarını saha kenarına gelerek gerçekleştirecek. Saha içine tükürmek kesinlikle yasak.

Takım halinde idmanlarda mümkünse

birden fazla soyunma odası önerisi

En az 24 futbolcudan oluşan futbol takımının takım halinde yapacağı idmanlar sırasında soyunma odası sayısı mümkünse iki olarak önerildi. Bu mümkün değilse oyuncuların tesislere ya da soyunma odasına 4’erli gruplar halinde 10’ar dakika aralıklarla girmeleri istendi. Gruplarda hangi futbolcuların olacağı bir gün öncesinden belirlenecek. Futbolcuların idmanlarda giyeceği kıyafetler, soyunma odasına ya da konaklama odası önüne bırakılmış olacak. Tercih eden futbolcular antrenmana idman kıyafetlerini giymiş şekilde gelebilecek. İdman takım halinde yapılacağından dolayı önce giyinen gruplar diğer grupları bekleyecek. Soyunma odasına giriş-çıkışlarda herkes elini dezenfekte edecek. Maske ve eldiven kuralı takım idmanları içinde geçerliliğini koruyacak. Antrenman sahasındaki ekip sayısında da kısıtlama var. Teknik ekipten sadece 5 kişi olacak. Sosyal mesafe kuralı antrenmanlar sırasında da geçerliliğini koruyacak. Bu mesafenin 4 metre olduğu belirtildi. İdmanlarda toplu sohbetler, toplantılar ve fotoğraf vermeler artık yok. Bu anlarda 4 metre kuralına uyulacak. Futbolcular antrenmanlarda uzun süreli temastan ve ikili mücadeleler sırasında kıyafet çekmekten olabildiğince kaçınacak. Taktik antrenman dışında futbolcular arasında da en az 2 metre mesafe olacak. Bu mesafe kondisyon çalışmaları sırasında da geçerliliğini koruyacak. Soyunma odasında kalabalık bir ortam oluşmaması için antrenmanlar 3’erli grup halinde 10’ar dakika fark olacak şekilde sonlandırılacak. Yemek saatlerinde toplu hareket yok. Oyuncular bu bölümde 3’er gruba ayrılacak.

POZİTİF VAKA GÖRÜLÜRSE

NASIL HAREKET EDİLECEK?

Pozitif test senaryosunun yönetiminde ana sorumluluk takım doktorunda, sonrasında Tesis Müdürü ve İdari Direktör’dedir. Takım Doktoru tüm oyuncu ve çalışanlar ile ailelerinde şüpheli vaka olasılığını göz ardı etmemeli, diğer departmanlarla sürekli iletişimde kalarak günlük ateş ölçümü, semptom sorgulama gibi rutin takipler yapmalıdır.

Kulüp dahilinde şüpheli vaka tespitinde vakit kaybetmeden İdari Direktör ile iletişime geçip test organizasyonunu planlamalıdır. Şüpheli vaka tesis içerisinde saptandı ise, vaka maske ve eldiven ile tesis girişindeki izole bekleme alanına alınmalıdır. Takım doktoru vakanın hikayesini dinlemeli ve olası temas alanlarını tespit etmeye çalışmalıdır. Test için öncelikle İl Sağlık Müdürlüğü ekiplerinin gelmesi beklenmelidir. Bekleme sürecinde vaka odada yalnız olmalıdır. Test sonucu pozitif çıkarsa İdari Direktör ve Takım Doktoru vakanın tabi tutulacağı güncel prosedürler için ilgili kurumlarla iletişime geçerek yönlendirme yapmalıdır. Bir taraftan da o gün tesiste bulunan herkese o gün içerisinde test uygulanmalıdır. Tesiste bulunmayan ancak vaka ile temas olasılığı olan diğer çalışanlar da acilen (en geç 24 saat içerisinde) tesise çağrılıp teste tabi tutulmalıdır. Test sırasında uyulacak kurallar Tarama Testi bölümünde açıklanmıştır. Pozitif çıkan vakanın ailesi bilgilendirilmeli ve onlar için de kendi evlerinde test organizasyonu planlanmalıdır. Tüm testler sonuçlandığında pozitif vaka olmasa bile mesai sonlandırılmalı (o gün için planlanan antrenman iptal edilmeli) ve tüm tesis dezenfekte edilmelidir. Bir hafta süresince oyuncu ve çalışanlar semptom takibi açısından daha detaylı kontrollere tabi tutulmalıdır. Şüpheli vaka tesis dışındayken saptandı ise test ekipleri vakanın evine yönlendirilmelidir. Sonuç pozitif çıkarsa oyuncu ve çalışanlar için yukarıda belirtilen tüm süreç aynı şekilde devam etmelidir. İdari Direktör gün sonunda ilgili kurumları ve federasyonu veri gizliliği çerçevesine bilgilendirmelidir.

HABER / Hüseyin EKİNCİ

Editör: Haber Merkezi