Eğer ligler 18 Temmuz’da başlayacak olsaydı daralan süre nedeniyle TFF bugüne kadar nihai kararı çoktan açıklamış olurdu. Edinilen bilgiler, bu iki ligin mevcut son haliyle tescil edileceği yönünde. Dolayısıyla TFF, çıkacak ya da düşecekler için bir strateji geliştiriyor.

Koronavirüs salgını nedeniyle tatil edilen Bölgesel ve Süper Amatör futbol liglerinin akıbeti belirsizliğini koruyor. 19 Mart’tan bu yana tatilde olan amatör liglerle ilgili gözler Türkiye Futbol Federasyonu’na çevrilmiş durumda. Geçen hafta verilmesi beklenen nihai kararın bugün-yarın kamuoyuyla paylaşılması bekleniyor.

Peki; TFF’nin biri yarı profesyonel Bölgesel Amatör Lig, diğeri yerel en üst seviyede Süper Amatör Lig ile kararı ne olacak? Tüm kulüplerin uzun zamandır merakla beklediği kararın “mevcut son haliyle tescil” olarak alınmasına kesin gözüyle bakılıyor. Zaten TFF amatör ligleri oynatmak isteseydi, kararını bugüne kadar çoktan verirdi. Çünkü daha önce şimdilik şartıyla 18 Temmuz’da kaldığı yerden oynanacağı duyurulan amatör liglerin başlamasına takvime göre sadece 20 gün var. Neredeyse 4 aydır futboldan uzak olan futbolcuların 20 günlük süreçte lige hazırlanmaları mümkün değil! 18 Temmuz’dan sonra başlamasına zaten ihtimal verilmeyen liglerin kuvvetli ihtimalle mevcut son haliyle tesciline karar verilecek. Zaten TFF’nin nihai kararı vermekte acele etmemesi bunun bir göstergesi.

Statü senaryosu hazırlanıyor

Yarı profesyonel lig sistemiyle tüm Türkiye’yi kucaklayan bir role sahip Bölgesel Amatör Lig’de bu sezon 11 grupta 157 takım yer alıyor. Normal sezonun ardından gruplarını birinci bitiren 11 takımın 3. Lige Yükselme Play-Off grubunda oynamaya hak kazanacağı ligde, tek maç eleme usulü oynanacak maçlar sonunda 9 takım 3. Lige yükselecekti.

Mevcut son haliyle tescil kararı alındığı takdirde bu statünün uygulanabilir özelliği kalmayacak. Dolayısıyla TFF, bir üst lige çıkma yöntemi konusunda yeni bir strateji üzerinde duruyor.

Edinilen bilgiler, bu sezona mahsus olmak üzere mevcut puan tablosundaki son duruma göre birincilerin direkt 3. Lige alınması yönünde.

Olası bu durum gerçekleştiği takdirde 1. grupta Mardin Büyükşehir Başakspor (Mardin), 2. grupta Kahta 02 Spor (Adıyaman), 3. grupta Arhavispor (Artvin), 4. grupta Çarşambaspor (Samsun), 5. grupta İçel İdmanyurduspor (Mersin), 6. grupta Kırıkkale Büyük Anadoluspor (Kırıkkale) 7. grupta Kestelspor (Antalya), 8. grupta Bergama Belediyespor (İzmir), 9. grupta Yıldırımspor (Bursa), 10. grupta Yalovaspor (Yalova), 11. grupta Arnavutköy Belediyespor (İstanbul) terfi edecek. Gruplarda düşmenin olup olmayacağıyla ilgili henüz net bir bilgi yok.

Süper Amatör Lig nasıl olacak?

Süper Amatör Ligde ise çok farklı bir senaryo uygulanması beklenmiyor. Normalde bir üst lige terfi için play-out maçı oynayan lig liderleri, tescil halinde play-out oynamadan direkt Bölgesel Amatör Lige alınacak.

Buna göre; Zonguldak Süper Amatör Ligde 19’uncu haftada ertelenen ligde açık ara farkla lider durumda yer alan Kilimli Belediyespor, direkt Bölgesel Amatör Lige yükselecek.

Bu durumda 2020-2021 futbol sezonunda Zonguldak, Bölgesel Amatör Ligde Devrek Belediyespor, Ereğli Belediyespor ve Kilimli Belediyespor olmak üzere 3 takımla temsil edilecek.

HABER / Hüseyin EKİNCİ

Editör: Haber Merkezi