Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kilimli ilçe Başkanı Erol Sarıal, Çatalağzı beldesinde faaliyet gösteren termik santralleri ve  kömür sahalarını değerlendirdi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kilimli ilçe Başkanı Erol Sarıal, İlçe binasında kahvaltılı basın toplantısı düzenledi. Kahvaltılı basın toplantısına CHP Zonguldak il başkanı Murat Polat ve ilçe yönetimi katıldı.

Kahvaltının ardından CHP Kilimli İlçe Başkanı Erol Sarıal ilçe başkanlığı tarafından hazırlanan ve onaylanan  maden termik santraller ve çevre konulu teknik raporu açıkladı.

YERLİ KAYNAKLARLA ELEKTRİK ÜRETEN SANTRALLERE ALIM GARANTİSİ VERİLMELİDİR

Cumhuriyet Halk Partisi ilçe başkanı Erol Saral, "Maliyet sorununu çözebilmek, gaz arıtımını sürekli duruma getirebilmek için yerli kömür kaynakları kullanan termik santrallere ucuz kredi verilmelidir. Teşvik oranı yükseltilmelidir. Corona/Pandemi sürecinde olduğu gibi, elektrik talebine düşüş olduğunda, yerli enerji kaynaklarıyla elektrik üreten santrallere alım garantisi verilmelidir. İthal Kömüre Dayalı Yeni Termik Santral Yapımına İzin Verilmemelidir” diyerek şunları söyledi:

“Taşkömürü, Termik Santraller ve Çevre Termik (Çates) santral faaliyetinin durdurulması, sadece santral çalışanlar için değil, kömür anlaşması yapılan 16 rödevanslı firmaların ve çalışanlarını, TTK’yı, bölge halkını ve ekonomisini de olumsuz yönde etkilediği görülmüştür. Bir iki haftalık kısa sürede kömür stok sahasının dolması hem TTK ve özel sektör kömür üretiminin durmasına neden olmuştur. Çates’in kapatılması Küresel Pandemi süreci ile birleşmiş, sonuçta yöre ekonomisi beklenenden daha büyük bir yoksullukla karşı karşıya kalmıştır.

Stok sahaları dolan, 2 bin 750 çalışanı olan TTK Karadon İşletmeleri ve yine 2 bin 750 çalışanın olduğu özel işletmelerde işe ara verilmiştir. Buna ek olarak Çates’te işlerin durmasıyla yaklaşık 500 çalışan süresi belirsiz olarak evlerine gönderilmişti. Bu dönemde, Kilimli ilçe sınırlarında üretim çalışmalarının durması sonucu, yalnızca enerji ve madencilik sektöründe geçici de olsa işsiz kalan sayısı 6 bin kişidir. TTK ve Çates dışında kalan sektörlerde, yaklaşık 3 bin kişi gelirlerini de tümüyle yitirmişlerdir. Bu işletmelere dışardan hizmet veren küçük işletmelerden, lavvar çalışanları, demir ve ağaç malzeme işlerinde, taş ve kömür nakil işlerinde çalışanlar; sanat ve özel meslek sahipleri, nakliyeciler de gelirlerini tümüyle yitirdiler.

Çates’te üretimin durdurulması ile birleşen pandemi süreci özellikle Kilimli ilçesinde daha yoğun olmak üzere, Zonguldak bölgesinde derin bir yoksulluk, dramatik bir açlık tablosu ortaya çıkarmıştır. Kahvehane, berber, kuaför, dolmuş, restaurant, kırtasiye, inşaat, bağ-bahçe, ağaç, ahşap, pastane, hamam, simitçilik, balıkçılık ve köşe başı işporta tezgâhçılığı işlerinde çalışıp ta işsiz kalan veya işsiz olan yüzlerce yurttaşımız yalnızca birkaç günlük gıda ihtiyacının karşılanması için ilçe yönetimimize başvurmuşlardır. İhtiyaç sahibi herkese her şeyimizle ulaşmaya çalıştık”

Sarıal, yaptığı açıklamanın ardından hazırlanan rapor ile ilgili tespitleri tek tek açıklamasının ardından gazetecilerin sorularını cevaplandırdı. (Şaban YILMAZ)

Editör: Haber Merkezi