CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, vatandaşın ödemekte zorlandığı elektrik ve doğalgaz faturalarındaki artışın nedenlerinin araştırılması için meclis araştırma komisyonu kurulmasını istedi. TBMM Başkanlığına sunduğu önergesinde CHP’li Demirtaş şunları ifade etti;

“Kış aylarının etkisini iyiden iyiye hissettirdiği bu dönemde, milyonlarca vatandaşımız ısınma gibi en temel ihtiyacını karşılayamamaktadırlar. Özellikle son aylarda, çok fahiş gelen doğalgaz faturaları karşısında iyice çıkmaza giren dar gelirli vatandaşlarımız, evde diğer odaların doğalgazını kapatma, evde tek bir odanın doğalgazını en düşük derecede açma, sadece geceleri doğalgaz yakma gibi tedbirlerle tasarruf yapmaya çalışmaktadırlar.

Ancak Enerji Bakanlığı verilerine göre doğalgaz tüketimi düşmesine rağmen, doğalgaz faturaları fahiş olarak artmıştır. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun Kasım ayına ilişkin "Doğalgaz Piyasası Sektör Raporu"na göre, Türkiye'de doğalgaz tüketimi 2019 yılı Kasım ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 15,8 azalışla 3 milyar 445 milyon metreküpe düşmüştür. Konutlarda ise tüketim yüzde 29,4 azalarak yaklaşık 759 milyon metreküp olmuştur. Doğalgaz ithalatı da 2019 yılı Kasım ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yaklaşık yüzde 17 azalmıştır. Vatandaşlarımız, doğalgaz tüketimini tasarruf tedbirleri ile düşürmelerine rağmen, fahiş olarak gelen doğalgaz faturalarını ödeyememektedirler. Dar gelirli vatandaşlarımız, faturaları ödemenin çaresini bankalardan kredi çekerek bulmuşlardır.  Ayrıca bazı doğalgaz dağıtıcısı şirketler de faturalarda taksitlendirme yoluna giderek vatandaşa ödeme kolaylığı sağlamaya çalışmaktadırlar.

Emekli maaşının yüzde 40’ı faturalara. Vatandaş faturaları ödeyemiyor. Avrupa’da ucuzlayan doğalgaz bizde niye zamlanıyor. Vatandaşa zam, Ensar ve Türgev’e kıyak. AKP vatandaşı korumadı. Ak Parti’nin iktidarda olduğu son 17 yılda enerjideki dışa bağımlılık azaltılmamış, aksine yıldan yıla artmıştır. TBMM fahiş  zamların ve faturalarının nedenini araştırmalı” (Haber Merkezi)

Editör: Haber Merkezi