Yeni adıyla Yayla Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi eski adıyla Kız Meslek Lisesi önünde bir araya gelen bazı sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve siyasiler okulun yıkılmasına müsaade etmeyeceklerini söylediler.

Zonguldak’ta bazı Sivil Toplum Kuruluşları ile Cumhuriyet Halk Partisi Zonguldak Milletvekilleri, yapımı devam eden 400 Yataklı Atatürk Devlet Hastanesi'nin otopark sorunu nedeniyle yıkılacağı konuşulan Yayla Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi önünde bir araya gelerek basın açıklaması yaptılar.

Yeni adıyla Yayla Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi eski adıyla Kız Meslek Lisesi önünde düzenlenen basın açıklamasına; Cumhuriyet Halk Partisi Zonguldak Milletvekilleri Ünal Demirtaş, Deniz Yavuzyilmaz, CHP Zonguldak İl Başkanı Hakkı Güney, STK üyeleri ve okulun mezunları katıldı.

COŞKUN: “İYİ OLAN HER ŞEYİ YIKMA, YOK ETME ANLAYIŞI VAR”

Zonguldak Kültür ve Eğitim Vakfı (ZOKEV) Başkanı Kürşat Coşkun, “Zonguldak’ın eğitim tarihi içerisinde Kız Meslek Lisesinin anıtsal bir yeri vardır. Kültürel geçmişimizde bu okulun bir yeri vardır. Ne yazık ki Zonguldak’ta aslında ülkemizde olduğu gibi son dönemde iyi olan her şeye bir kötü bakış var. İyi olan her şeyi yıkma, yok etme anlayışı var. Bundan Kız Meslek Lisesi de bir şekilde etkilenecek gibi görünüyor ama biz buna izin vermemek adına bugün buradayız. Bizler 5 aydır bu mücadelenin içerisindeyiz. Biz bugüne kadar olduğu gibi bundan sonrada kentin kültürel geçmişinde izi olan her şeye sahip çıkmak için elimizden geleni yapacağız” dedi.

YAVUZYILMAZ: “GÖREVİ İHMAL EDENLERLE İLGİLİ SORUŞTURMA AÇILMASI GEREKİYOR”

CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, “Şu an da bulunduğumuz yer Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün kadın istihdamı ve iş gücü ile sağlanması gereken Türkiye kalkınması projesinin en güzel örneği olan Kız Meslek Lisesinin önündeyiz. Zonguldak’taki madenci, esnaf ve diğer ailelerinin sağlıklı ve yeni nesiller yetiştirmesine büyük katkılar sağlamıştır. Bugün İstanbul’da Kabataş Erkek Lisesi neyi ifade ediyorsa Zonguldak içinde Kız Meslek Lisesi onu ifade eder. İşin hazin tarafı Kız Meslek Lisesini yıkmak isteyenlerin bugün temsil ettikleri makamlarda oturdukları binalar tam anlamıyla mimari açıdan berbat, inşa açısından rezalet, görsel açıdan da hiçbirimizin Zonguldak’ta görmek istemediği binalardır. Bir tanesi Zonguldak Belediye binasıdır! Ve bu binada çalışan yetkililer bugün mimari açıdan paha biçilmez değerde olan, gönüllerde taht kuran Kız Meslek Lisesini yıkmak istiyorlar. Biz Zonguldak halkı olarak kalıcıyız. Geçmişimize sahip çıkıyoruz sahip çıkmaya da devam edeceğiz. Gerekli tüm direnişleri göstereceğiz ve Zonguldak Kız Meslek Lisesini yıktırmayacağız. Yıkmak değil Zonguldak’ta okul yapmak gerekir. Bugün Gökçebey’de ikili eğitim veriliyor öğrenciler sabah karanlığında okula gidiyor akşam karanlığında okuldan çıkıyor. Korkarak okula gidiyorlar. Henüz bu problem aşılamamışken, buna kaynak bulunamamışken çıkıp Zonguldak Kız Meslek Lisesini yıkmayı söylemek abesle iştigaldir. Zonguldak olarak okulumuza sahip çıkacağız. Ayrıca unutulan otopark için yıkılacağı konuşulan okul konusunda kamu zararı da var. Burada görevi ihmalde söz konusu! Görevi ihmal edenlerle ilgili de soruşturma açılması gerekiyor. Biz bu konuyla ilgili TBMM’sinde Cumhurbaşkanı yardımcısı Fuat Oktay, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk ve Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya soru önergesi verdik” diye konuştu.

DEMİRTAŞ: “OTOPARK İHTİYACI DAHA ÖNCE DÜŞÜNÜLMELİYDİ”

CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demistaş ise şunları söyledi: “Bu bina 1963 yılında tamamlanmıştır ve Zonguldak'ın kent kültürünü en iyi yansıtan binalardan biridir. Bu bina yaklaşık 60 yıllık süre boyunca kız öğrencileri topluma kazandırmış, toplumun bir bireyi haline getirmiş, kadın-erkek eşitliğini sağlamış ve üreten kadın modelini uygulamıştır. Şimdi bu binayı yıkmaya çalışanlar; “hastane inşaatı devam ediyor otoparkı yetersiz geldiği için çare olarak Kız Meslek Lisesini yıkalım” diyorlar. Bunu Ak Partinin önde gelen temsilcileri, milletvekilleri söylüyor. Böyle bir eseri otopark için yıkmaya çalışmak en hafif değimiyle Zonguldak’a ihanettir. Biz bu ihanete müsaade etmeyeceğiz. Hastanenin otoparkı ile ilgili bir ihtiyaç varsa baştan düşünülmeli ve planlanmalıydı. Şimdi hastane inşaatının bitimine yakın böyle bir açıklama yaparsanız biz burada bir art niyet ararız. Buradan Milli Eğitim Bakanı Sayın Ziya Selçuk’a sesleniyorum; Zonguldak’ın, Zonguldaklının bu kadar sahip çıktığı binanın yıkılmasına siz müsaade etmeyin. Bir talimatınızla bu eğitim yuvası binamız kurtulabilir.”

Haber: Seçkin KIRARSLAN

Editör: Haber Merkezi