CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, Türkiye’deki çalışma hayatının en önemli sorunlarından biri olan kayıtdışı istihdamı Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’a sordu.

Ünal Demirtaş, “Türkiye’de çalışma hayatının kronikleşmiş pek çok sorunu zaten vardı. Coronavirüs ile bu sorunlar, maalesef daha da çözümsüz bir noktaya taşındı. Kayıtdışı çalışmak zorunda olanlar coronavirüs sürecinin en mağdur kesimi oldu” dedi. Kayıtdışı çalışmak zorunda kalan 9 milyon çalışanın görmezden gelindiğine ve kayıtdışı çalışanlara hiçbir şey verilmediğine dikkat çeken CHP’li Demirtaş, acilen önlem alınması gerektiğini de ifade etti.

Konuyla ilgili olarak meclis araştırma komisyonu kurulmasını da isteyen CHP’li Demirtaş önergesinde şunları ifade etti:

 “CORONAVİRÜS KAYITDIŞI İSTİHDAMI PATLATACAK!  

Coronavirüsü sonrasında tüm dünyada ortaya çıkan küresel sağlık ve ekonomik krizden ülkemizde ekonomik olarak çok olumsuz etkilenmiştir. Yaşanan bu büyük salgın, sosyal hayatı ve iş hayatını uzun süre durduracak ve değiştirecek ölçüde olduğu için  iş ve çalışma yaşamını da  derinden sarsacak olumsuz sonuçları olacaktır. Her ne kadar şu an elimizde coronavirüs ekonomi krizinin istihdama etkileri ile ilgili bir resmi veri olmasa da, bu krizin işsizliği ve  kayıtdışı istihdamı patlatacağı şimdiden söylenebilir. Coranavirüsü, asıl ekonominin içindedir.  

100 ÇALIŞANIN 36’SI KAYITDIŞI!

Kayıt dışı istihdam, ülkemizdeki iş ve çalışma hayatının bugüne kadar çözülemeyen en önemli sorunlarının başında gelmektedir. Kayıtdışı ekonominin önemli bir bölümünü oluşturan ve giderek de büyük bir sosyal bir yara haline gelen kayıtdışı istihdam;  çalışanların, resmi kurumlara hiç bildirilmeden veya süre ve kazanç yönünden eksik bildirilmesiyle güvencesiz olarak istihdam edilmesini, ifade etmektedir.  Kayıtdışı çalışmanın ülke Ekonomisine,  kamuya ve işçiye zararı var. Sosyal güvenlik bilinci oluşmalı. Kayıtdışı istihdamın pek çok nedeni bulunmaktadır.

artıran bir başka etkenlerdir. Dezavantajlı kesimlerde yoğun bir kayıt dışılık var.Genelde toplumun dezavantajlı kesimini oluşturan kayıtdışı çalışan işçiler; eğitim seviyesi düşük ve mesleki eğitimi olmayan işçiler, çocuk ve genç işçiler, kadın işçiler, geçici koruma kapsamında olan sığınmacı ve kaçak göçmen işçilerdir.  Tarımda kayıt dışı çalışma oranı yüzde 87’dir. Hemen hemen her sektörde kayıtdışı istihdam varken, öncelikli olarak tarım ve ormancılık, inşaat, tekstil, mobilya ve ev hizmetleri gibi sektörler de yoğun olarak görülmektedir. Sektörel olarak değerlendirildiğinde tarım en yüksek kayıtdışı istihdamın görüldüğü alandır.

Kayıt dışında Türkiye Avrupa’da ilk sırada bulunuyor. 2019 Ekim ayı TÜİK verisine göre Türkiye’de ki kayıtdışı istihdam oranı %36’dır. Bu oran ile Avrupa’daki en yüksek kayıt dışı istihdam rekoru ülkemizdedir.

ÇOK ZOR GÜNLER BEKLİYOR!

Ak Parti iktidarının Türkiye’de kayıtdışı istihdamı önlemeye yönelik 18 yıldır uyguladığı politikalar kayıtdışı istihdamı kısmi olarak azaltsa da, gelinen bu aşama itibarıyla bu politikaların etkin ve yeterli olmadığı,  Avrupa Birliği ve OECD ülkelerinin çok gerisinde kaldığımız ortaya çıkmıştır. Özellikle kayıtdışı çalışanların sorunlarına ayrıca coronivürüsü nedeniyle önümüzdeki kısa ve orta vadeli süreçte giderek artan düzeyde çok daha büyük sorunlar eklenecektir. Kayıtdışı istihdam sorununu çözmeden ülkemizin kalkınamayacağı ve ilerlemeyeceği bilinmeli ve kayıtdışı istihdam ile sonuç alacak etkin önlemlerle ve kararlılıkla mücadele edilmelidir” (Haber Merkezi)           

Editör: Haber Merkezi