Milliyetçi Hareket Partisi Zonguldak İl Başkanı Varol Demirköse, Zonguldak gündemlerini değerlendirdi.

Zonguldak için çok önemli olan ÇATES konusu, ekonomi, Türkiye Taşkömürü Kurumu, vekil müdürler, Zonguldak’taki imar ve iskan konularında önemli açıklamalar yapan Demirköse, Zonguldak’ta cumhur ittifakı ruhunu bozmadan yapıcı ve yol gösterici tavsiyelerle siyaset yaptıklarını söyledi.

Biz ÇATES’i korumalıyız, çalışanlarını korumalıyız ama çevreyi, insanı ve doğayı da korumalıyız diyerek sözlerine başlayan Milliyetçi Hareket Partisi Zonguldak İl Başkanı Varol Demirköse, açıklamalarına şöyle devam etti:

ÇATES YAKIN ZAMANDA ÜRETİME GEÇMEYİ HEDEFLİYOR

“Zonguldak’ta cumhur ittifakı ruhunu bozmadan yapıcı ve yol gösterici tavsiyelerimizle siyasetimizi yapıyoruz. Bilindiği gibi 1 Ocak 2020 tarihi itibariyle ÇATES’te üretim durdurulmuştu ama o süreçten sonra ÇATES, Türkiye Taşkömürü Kurumuna bağlı 16 redevanslı sahadan depolar doluncaya kadar kömür alımına devam etti. 450 civarında çalışanı için işten çıkartma tasarrufuna gitmedi. Bununla birlikte bakanlığın istediği kriterleri sağlamak için filtre ile ilgili plan ve projeyi yaptırdı. Süreç içerisinde bir aksaklık olmazsa bir buçuk ay içerisinde tekrar üretime geçmeyi hedefliyor. Burada yapılması gereken hükümetimizin ÇATES’in bu iyi niyetini görerek sürecin hızlanması adına bürokraside ne yapılması gerekiyorsa yapmasını bekliyoruz. ÇATES enerji sektörü olarak Türkiye’nin önemli bir kurumudur. Biz ÇATES’i korumalıyız, çalışanlarını korumalıyız ama çevreyi, insanı ve doğayı da korumalıyız. Bu nedenle hükümetimizden yapılan çalışmalara destek olmasını bekliyoruz.

TÜRKİYE TAŞKÖMÜRÜ KURUMUNA İŞÇİ ALINMALI

Türkiye Taşkömürü Kurumuna sadece kömür madeni çıkaran bir kurum olarak bakmamak lazım cumhuriyetin ilk vilayetlerinden olan Zonguldak’ta Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün dediği gibi “Zonguldak’ın derin toprakları altındaki serveti madeni ne kadar kıymetli ise bizim nazarımızda da Zonguldak o kadar kıymetli vilayetimizdir” derken burada TTK ve kömüre de vurgu yapmıştır. TTK ’da şuan 7 bin 600 civarında çalışan var bunun 3 bin 600 kişisi yeraltında geri kalanı yerüstünde çalışmaktadır. Biz kuruma biran önce işçi alınmasını tavsiye ediyoruz. Norm kadroya ulaşılmasını istiyoruz. Ancak maliyetlerin yüksek olması sebebiyle bu yapılamıyor. Sayın TTK Genel Müdürümüzün bütün projelerini biz takip ediyoruz. Kömür tonunun üretim maliyeti düştükten sonra ve TTK içerisindeki yatırımlar genişlediği zaman istihdam sağlanacak. Biz bu doğrultuda Türkiye Taşkömürü Kurumu ve Genel Müdürünün desteklenmesini bekliyoruz. TTK’nın çevre ekonomisi ve istihdama yansıması büyüktür. Ayrıca TTK bütün bölgeye bakacak durumdadır.

BEŞ KAT OLAN BİNALAR ON KAT OLMUŞ!

Zonguldak Belediye Başkanımızın projelerini destekliyoruz ama bu projeleri desteklerken tavsiyelerde de bulunuyoruz. Belediye Başkanımız tavsiyelerimizi dinliyor ama özellikle üzerinde durduğumuz noktalar var. Öncelikle Zonguldak’ta projeler yapılırken Zonguldak’ın maden kenti ve deprem bölgesi olması dikkate alınarak bina ruhsatlarıyla ilgili çalışma yapılması gerekiyor. Yerin altına 5 kat yerin üstüne 7-8 kat toplamda 12-13 kat ruhsat olmaz. Düne kadar 5 kat olan binalar biranda 10 kat olmuş. Bu konuların dikkate alınması gerekiyor. Bunları dikkate almazsak Site Bölgesindeki zemin kayması, Ontemmuz Mahallesindeki zemin kayması gibi durumlar olacaktır.

KAÇAK OCAKLAR GİBİ KAÇAK İŞYERLERİDE VAR

Bu şehirdeki çarpık iskanla beraber kaçak ocaklar gündeme gelmiştir ama kaçak ocaklar kadarda şimdi kaçak dükkanlar gündeme gelmeye başlamıştır. Bir bakıyorsunuz her tarafta dükkanlar var, apartmanların ikinci üçüncü katlarına kahvehaneler açılmış, merdiven altı dükkanlar açılmış etrafına masa sandalyeler atılmış ama halen merdiven altı dükkan olarak gözüküyor. Bu şehrin kaçak ocaklar ibaresinden çıkıp kaçak dükkanlarla dolmaması gerekiyor. Dükkanların ruhsatlandırılarak teknik ve güvenlik anlamında tedbirlerin alınması gerekiyor. Çünkü insan sağlı bizim için önemli ekonomide önemli.

UMUTLAR NEDEN SÖNÜYOR?

Zonguldak’ta işyerleri açılıyor ama bir o kadarda kapanan işyerleri var. Bunu kimse dikkate almıyor. Biz bu konunun dikkate alınmasını istiyoruz. Bu işyerleri neden kapanıyor? İnsanlar borç içinde mi? Umutlar neden sönüyor? Bunlarla ilgili Ticaret ve Sanayi Odası, Esnaf Odası, Belediye ve yerel yönetimlerin bir araya gelerek bu işe bir tedbir alması gerekiyor. Bu bakımdan belediyeler yeni yatırımcılara yol gösterebilir, danışmanlık yapabilir. Bizlerin bir bakkal amcaları var. Geçmişte cebimizde paramız olmadığı zaman gittiğimiz, ekmek alabildiğimiz ama bunlar şu anda yok olma durumunda. Büyük AVM’lerin Zonguldak’a dolduğunu görüyoruz bunların birçoğunun da vergileri Zonguldak’a gelmiyor başka vilayetlere gidiyor. Biz esnafımız korunsun istiyoruz. Zonguldak bizim. Bizim başka yaşayacak yerimiz yok. Bu nedenle Zonguldak’ta birlik ve beraberlik istiyoruz. Milletvekillerimiz bir araya gelmeliler. Zonguldak şuanda vekaletlerle yönetilen bir şehir durumuna geldi. 4 tane vali yardımcımızın 2 tanesi vekil, bir tane kaymakam vekil, kamu kurum ve kurulularında 12 tane müdürümüz vekil olarak görev yapıyor. Vekil olarak görev yapan insanlar taşın altına gövdesini koyamazlar. Biz artık bunlara asaletlerinin verilmesini istiyoruz. Bu konuda da hükümetimizin gerekeni yapacağına inanıyoruz.” Haber: Seçkin KIRARSLAN

Editör: Haber Merkezi