Zonguldak Belediye Başkanı Ömer Selim Alan, makamında düzenlediği basın toplantısında gazetecilerin sorularını cevaplandırdı.

2020 bütçe çalışmalarının Zonguldak’a hayırlı olmasını temenni eden Alan, “2020 bütçe çalışmaları, performans ve stratejik plan ile birlikte yoğun bir çalışma temposuna girildi. Bunların Zonguldak’a çok büyük katkılar sağlayacağı kanaatindeyim. Vatandaşlarımıza verdiğimiz sözleri elimizden geldiğince yaptığımıza inanıyorum. Zonguldak’a hepimizin borcu var” dedi.

Bana göre makul bir bütçe oldu diyen Zonguldak Belediye Başkanı Ömer Selim Alan, açıklamasına şu konulara değindi:

YÜZDE 70 KAYIP KAÇAK BELİMİZİ BÜKÜYOR!

“Seçim zamanı suda indirim yapacağımızın sözünü vermiştik ve indirimi de şu şekilde ön gördük; Diğer illere bakıldığında zam yapılan yerlerde oldu indirim yapılan yerlerde oldu. Ama biz kendimizin verdiği sözden sorumluyuz. 20 metreküp kullanıma kadar olan her 5 ton su için 0,5 ton indirim uygulamak istedik. Bu konuda arkadaşlarımız detaylı bir şekilde çalıştılar. Yaklaşık yüzde 10 gibi bir rakam oldu. Suyun bize olan maliyeti yüzde 15’e yakın artmışken biz vermiş olduğumuz sözü tutmak istedik ve yüzde 10’da olsa bir indirimle vatandaşlarımızın faturasına bunu yansıttık. Bizim yüzde 60-70 civarında kayıp kaçağımız var bunun önüne 7-8 ay gibi bir sürede geçmemiz biraz zor. Bu konuda tüm belediye meclis üyesi arkadaşlarımızla istişare ediyoruz. Zonguldak’ımızın uygun fiyatta su kullanması hepimizin isteği ama bu kayıp kaçağı engellemeden bunu yapmamız çok mümkün gözükmüyor. Ben 2020 yılı için en azından verdiğimiz indirim sözünü tuttuğumuzu düşünüyorum. Ama isterdik ki daha fazla indirim yapalım. Yüzde 70’e yakın kayıp kaçak bizim belimizi büküyor.”

AMACI DIŞINA ÇIKAN HİÇBİR ŞEYE MÜSAADE ETMEYECEĞİZ

Başkan Alan, Zonguldak Valiliği yanında kurulan yöresel ürünler pazarının amacının dışına çıktığı ve yapılaşma olduğu yönündeki bir soruya; “Yöresel ürünler pazarının 3 yıllık sözleşmesi bitti. Arkadaşlarımızı oraya gönderdik ama yöresel ürün pazarında şuan bir uygulama yapılmıyor. Vali Bey ile bir görüşmemiz var ondan sonra arkadaşlarımızı uyaracağız. Orada yapılma amacının dışına çıkan hiçbir şeye müsaade etmeyeceğiz. Biz yapmamız gereken ne varsa yapacağız” dedi.

2020 YILINDA ZONGULDAK’I ŞANTİYE YERİNE ÇEVİRECEĞİZ

Mezbahane, Nergis Park ve sahil projesi hakkında sorulan soruyu Alan, şöyle cevaplandırdı; “Mezbahaneyi tez vakitte kapatacağız. Biz yağmur yağdığı zaman Nergis Park önünde vatandaşlarımız şehir içi ve şehir dışı otobüslerden indiği zaman çamurdan geçmesin, oradan geçen vatandaşlarımız otursun dinlensin diye geçici bir yer yaptık. Köprüyü kaldırma projemiz var ve bunu başardıktan sonra güzergahları ona göre ayarlayıp orada kavşak düzenlemesi yapılıp ondan sonra Nergis Park projesini yapacağız. Çevre ve Şehircilik Bakanımız Murat Kurum Bey Zonguldak’ı ikinci kez ziyaret etti. Bu cumhurbaşkanımızın talimatları doğrultusunda Zonguldak’a ne kadar önem verildiğini gösteriyor. Sayın Bakanımız cami inşaatında incelemelerde bulundu sonra Zonguldak’ı ilgilendiren 3 projemiz için toplantılar yaptık. Biz TOKİ tarafından 3 tane projenin hayata geçirileceğini duyurmuştuk. Bunlardan bir tanesi sahil projemiz. İnşallah güzel bir sahile kavuşacağız. Parkın oradaki sondaj çalışmamız hızlı bir şekilde devam ediyor. Yılbaşına kadar ihale sürecinin tamamlanacağını tahmin ediyorum. İnşallah 2020 yılında Zonguldak’ımızı şantiye yerine çevireceğiz. Lavar alanı projemizde de sona geldik. İçinde lavar alanının dokusunu, kömür kenti olmamızın dokusunu ve endüstriyel mirasımıza sahip çıkarak güzel bir alan planlıyoruz.

TÜRKİYE’NİN SAYILI MİLLET BAHÇELERİNDEN BİRİ OLACAK

Millet Bahçesi projemiz kapsamında benzinlik karşısındaki çöp döküm alanı olarak 2008 yılına kadar kullandığımız yer bittiği zaman belki de Türkiye’de sayılı millet bahçelerinden biri olacak. Bunları inşallah tez vakitte hayata geçireceğiz. Zonguldak Belediye Başkanı ve bir Zonguldaklı olarak sayın cumhurbaşkanıma ve bakanımıza çok teşekkür ediyorum. Liman güzergahı boyunca olan arkadaşlarımızla konuştuk. Onlarda buraların görsel anlamda Zonguldak’a yakışmadığını söylüyorlar. Vatandaşta bunu söylüyor. Biz oranın cazibe merkezi olması gerektiğini, Zonguldak’ın en değerli yeri olduğunu ve havanın güzel olduğu günlerde dolu hıncahınç dolu olması kanaatindeyiz. Oradaki esnaf arkadaşlarımızda aynı kanaatteler. Camlı Köşkten başlayarak ileriye doğru hepsini yıkacağız. Ondan sonra tek tip görsel ve estetik açıdan güzel çalışma yapacağız.”

Haber: Seçkin KIRARSLAN

Editör: Haber Merkezi