Facebook Zonguldak Nostalji sayfasında yer alan bilgilere göre Karadeniz kıyısındaki il ve ilçelerde yaşayan halk kara yolunun henüz bugünkü gibi gelişmediği yıllarda, İstanbul’a gemilerle giderlerdi. Bu gemilerde birinci ve ikinci mevkilerin yanı sıra güverte ve ambar mevkileri de vardı, gemiler siyah gemiler ve beyaz gemiler diye ikiye ayrılırdı, siyah gemiler biraz daha eski ve iptidaî idiler.

Siyah gemiler; En zevkli yolculuk baş güvertede yapılan yolculuktu, ambarlar sıcak olur ve kokardı. Vatandaşlar yatağı yorganı güverteye serer, yemek çıkınını açar, yıldızlar altında seyahat ederdi, bir de kemençe olunca tadına doyulmazdı vapur yolculuğunun baş güvertede.

Bu vapurlar İstanbul’dan Hopa’ya kadar gider, sonra aynı şekilde geri dönerdi. İstanbul - Zonguldak - İnebolu - Sinop - Samsun - Ünye - Ordu - Giresun - Görele - Vakfıkebir - Trabzon - Sürmene - Pazar - Hopa’da yolcu ve yük indirir, sonra tekrar aynı limanlara uğrayarak yük ve yolcu alırdı. İstanbul’a gidiş - dönüş beş gün sürerdi.

Yaralı halde bulundu ekipler tarafından tedavi altın alındı Yaralı halde bulundu ekipler tarafından tedavi altın alındı

Beyaz gemiler gelirdi, Ege - İzmir - Ankara - Samsun – İskenderun - Ordu - Giresun - Trabzon. Ne çok gemimiz vardı, her hafta birkaç tane uğrardı Ünye’ye. Bunlardan Ordu - Giresun - Trabzon kardeş gemilerdi. Ege - İzmir ayrı bir kardeş, Samsun - İskenderun ise ayrı bir kardeştiler. En güzeli benim en çok sevdiğim gelişi ve gidişini hayranlıkla seyrettiğin "Ankara" idi. Ankara, İkinci Dünya Savaşı'nda Pasifik Denizi'nde hastane gemisi olarak kullanılmış, 'Pearl Harbor’ Japon saldırısında yaralanan askerler bu gemide tedavi edilmişlerdi. Savaştan sonra yolcu gemisi olarak değiştirilmiş ve Türkiye’ye satılmıştı.

Bu vapurlarda doğum olduğu zaman beyaz bayrak çekilirdi. Doğan bebeğin hüviyetine doğum yeri olarak vapurun adı yazılırdı. Ordu Vapuru'nda doğan bir vatandaşın hüviyetindeki doğum yeri hanesine “Ordu Vapuru” yazılmıştı.

Bu gemilerin çoğu da zamanla eskimiş yorulmuş, teknolojinin gerisinde kalmışlardır. Kadeş, Tırhan, Aksu, Tarı, Güneysu jilet yapılmak üzere sökülmüş, Trabzon, Ordu, Deniz Kuvvetleri'ne verilmiştir. Ege, İzmir kardeş gemilerdi, biri yandı biri söküldü, Samsun - İskenderun kardeştiler jilet yapıldılar.

Whats App Image 2024 03 26 At 14.25.48

Kaynak: Haber Merkezi