29 Eylül Dünya Kalp Günü dolayısıyla Level Hospital Kardiyoloji Uzmanı Dr. Cem Çil “Dünyada tüm yaş gruplarında 1 numaralı ölüm sebebi kalp ve damar hastalıklarıdır, en önemli risk faktörleri ise tütün kullanımı, sağlıksız beslenme, yüksek tansiyon ve fiziksel aktivite yoksunluğudur” dedi.

Çil, 29 Eylül Dünya Kalp Günü nedeniyle yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Kalp ve damar hastalıkları sağlıklı yaşamın kurallarına dikkat edilince %80 oranında azaltılabilmektedir. Bu hastalığa sebep olan risk faktörlerinin bazılarını değiştiremeyiz. Bunlar yaş, cinsiyet ve genetiktir. Ailemizde birinci derecede akrabalarda erken yaşta kalp damar hastalıklarının gözlenmiş olması bizi bu açıdan risk grubuna sokar. Çocuklarımıza şimdiden kalp sağlığı dostu bir yaşam alışkanlığı kazandırabilirsek ve bunu yaşam şekli olarak benimsetebilirsek gelecekte yaşayabilecekleri riskleri bugünden önlemiş oluruz.

KRONİK HASTALIKLARI KONTROL ALTINA ALIN

Diabet ve hipertansiyon gibi kronik hastalıklarınız varsa bu tanıları değiştiremeyiz ancak hastalıkları kontrol altında tutabiliriz. Düzenli olarak hekime başvurun. Kan tetkiklerinizi (kolesterol, glukoz vs.) yaptırın, kan basıncınızı, vücut kitle indeksinizi ölçtürün. Kalp damar hastalıkları riskinizi öğrenebilir, buna yönelik planlama yapabilirsiniz.

DİYET İLE YÜKSEK KOLESTEROL KONTROL ALTINA ALINABİLİR

Yüksek kolesterol de kalp damar hastalığı için risk faktörlerindendir. Ailevi hiperkolesterolemi yoksa doymuş yağ veya trans yağ oranı düşük gıdalar ile kolesterol düzeyini kontrol altında tutabilirsiniz. Genetik geçişli Ailevi Hiperkolesterolemi varsa ilaç kullanımı gerekebilir.

ÇAĞIMIZIN VEBASI STRESİ YÖNETEREK KALBİMİZİ KORUYABİLİRİZ. 

Stres birçok hastalıkta olduğu gibi kalp hastalıklarında da risk faktörü. Ortadan kaldırmak çoğu zaman mümkün olmayabilir ama yönetebilmeyi öğrenebiliriz. Bunun için de profesyonel yardım almaktan da hiç çekinmemeliyiz.

TÜTÜN KULLANIMINDAN UZAK DURMAK ŞART

Tütün içen her iki kişiden biri, tütünle ilişkili hastalıklar nedeniyle ölmektedir. Maalesef günümüzde sigara içen çocukların ve gençlerin sayısı her geçen gün artmaktadır. Çocuklarınıza sigara kullanımının tehlikelerini anlatın ve sigaraya başlamamaları için onlara yardımcı olun. Eğer sigarayı bırakmakta zorlanıyorsanız mutlaka profesyonel destek alın.

HAREKET EDİN

Sedanter (hareketsiz) yaşam tarzı kalp damar sağlığını olumsuz etkiler. Haftada 5 gün en az 30 dakika tempolu yürüyüş kalp-damar hastalığı ve inme riskini azaltır” (Haber Merkezi)

Editör: Haber Merkezi