Menopoz bir hastalık olmamasına karşın yaşam kalitesini düşürecek bazı değişikliklere yol açması sebebiyle toplumda kadın hayatının kötü bir dönemi olarak algılanır diyen Level Hospital Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı  Opr. Dr. Sibel Doğan,  “Kadınların yaşam döngüsü içerisinde fizyolojik bir süreç olarak tanımlanan menopoz dönemi ortaya çıkan önemli biyolojik, psikolojik ve sosyal değişimler nedeniyle aslında kritik bir geçiş dönemidir” dedi.

“Menopoz dönemi korkulu rüyanız olmasın” uyarısında bulunan Opr. Dr. Sibel Doğan,  “Menepozu’da bebeklik ergenlik veya yetişkinlik dönemi hayatın bir dönemi olarak kabul edilmelidir” diyerek şunları söyledi:

“Menopoz sözcüğü yunanca mens (ay) ve pause (durmak) sözcüklerinden türemiştir. Adet döngüsünün durması anlamına gelmektedir. Menopoz yaşı dünya genelinde 45 – 55 yaştır. Türkiye de ortalama 46-48 yaşa denk gelir. Erken menopoz 45 yaşından önce meydana gelmesidir.

Menopoza giriş nedeninde yaşanan bazı rahatsızlıklar adet düzensizlikleri, ateş basmaları, aşırı terleme, depresif ruh hali uykusuzluk sinirlilik iştah artışı kilo alımı unutkanlık dikkatsizlik yorgunluk cinsel istekte azalmalardır. Bu durumlarda doktora başvurmayı önermekteyiz. Menopoz erken veya normal süreçte normal zamanda olabilir. Fakat doktor kontrolünden geçilmesi bazı durumlarda erken önlemler alınması önemlidir. Örneğin, menopozla beraber kemik kaybında azalma başlamaktadır. Bunun önüne geçmek için günlük kalsiyum alımına önem verilmeli gerekirse ilaç başlanmalıdır. Egzersiz ve yürüyüşler önerilebilir. Sıcak basmaları artışında beraber baharat ve kafein alımının en aza indirilmesi gerekir.” (Haber Merkezi)

Editör: Haber Merkezi