Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrah Uzmanı Prof. Dr. Güldeniz Karadeniz Çakmak tarafından halka yönelik “Meme kanserinde erken tanı” konulu eğitim verildi.

Zonguldak Valiliği ve Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi işbirliği ile halkın genel sağlık bilgisi ve kronik hastalıklar hakkında farkındalık kazanmalarını sağlamak, bilinçli bir şekilde sağlıklı bir hayat sürdürmelerine yardımcı olmak amacıyla “Halk eğitimi ve hasta bilgilendirme” toplantılarının beşincisi Atatürk Kültür Merkezi büyük salonda gerçekleştirildi.

Meme kanseri ve kanser ile ilgili sunum yapan BEÜ Tıp Fakültesi Genel Cerrah Uzmanı Prof. Dr. Güldeniz Karadeniz Çakmak, şunları söyledi:

ERKEN TEŞHİS İLE BİRÇOK KANSER TÜRÜ TEDAVİ EDİLEBİLİYOR

“Meme kanseri ile ilgili olan bilgilendirme toplantılarımız şehir genelinde aralıklı olarak devam etmekte ama halk bilgilendirme toplantıları bazında özellikle Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi olarak Zonguldak Valiliği ile birlikte bilgilendirme toplantılarını farklı eğitimler altında ve farklı konularda gerçekleştirmeyi hedeflemekteyiz. Sağlıklı olmak, hastanelere başvurmamak insanların kendi hayat şekilleri ve hayat biçimlerinde yapacakları bazı değişiklikler doğrultusunda belirleniyor. Dolayısıyla kanserden genetik yazılımınızda bu gibi şeyler söz konusuysa belki tamamen yakalanmamak gibi bir durumunuz söz konusu değil ama erken teşhisle birçok kanser türünü tedavi edebiliyoruz. Bunun dışında kansere yakalanmamanın ötesinde kansere olan yatkınlığınızı azaltmak sizin yapacağınız bazı hayat şekli değişiklikleriyle azalabiliyor veya artabiliyor.

KANSERDEN DEĞİL GEÇ KALMAKTAN KORKUN

Biz “kanserden değil geç kalmaktan korkun” diyoruz. Çünkü kanseri zamanında tespit edebilmemiz halinde tedavi edilmesi mümkün bir durumla karşı karşıya kalabiliyorsunuz. Güncel anlamda kanserin tamamen ortadan kalkması ya da hiç kanserle karşılaşmamak hepimizin gönlünden geçer ama hayat şartları ya da uygulanan bazı durumlar dolayısıyla maalesef hayatımızın bir döneminde özellikle kadınsa meme kanseriyle karşı karşıya kalmama ihtimalimiz ne yazık ki çok düşük. Bu noktada neler yapacağımızdan bahsedecek olursak; Dünya Sağlık Örgütünün üzerinde durduğu en önemli nokta kanserin genel anlamda yüzde 50’sine yakınının bazı guruplarda önlenebilir olduğudur. Bunu meme kanseriyle özelleştirmek çok mümkün olmamakla beraber şunu söyleyebiliriz sigara kesinlikle içilmeyecek. Sigara içiminin tamamen sıfırlanması gerekiyor. Kanser dünyadaki en önemli sağlık problemlerinin başında geliyor. Yıllık yaklaşık 9 milyona yakın farklı türde kanser nedeniyle ölüm bildiriliyor. Gelecek 20 yıl içerisinde ise yeni kanser vakalarının yüzde 70 artış göstereceği öngörülüyor. Hayat şeklindeki bazı uygulamalar bunu önemli ölçüde artırmakta. Kansere bağlı ölümlerin yüzde 70’inin düşük ve orta gelirli ülkelerde olduğu gerçeği var. Kendine özgü tanı ve tedavi gerektiren 100’ün üzerinde kanser tipi var. Meme kanseri istatistiklerine bakacak olursak gelişmekte olan ülkelerde meme kanseri sıklığı artıyor! Bunun nedenleri arasında yaşam süresinde artış, batılılaşan yaşam, geç doğurmak ve doğurmamak, erken menarş, geç menopoz, diyet, az egzersiz, stres, yaşamın güçleşmesi gelmekte.” Haber: Seçkin KIRARSLAN

Editör: Haber Merkezi