Halk arasında "yıldız kayması" olarak bilinen ve yılda 8 kez meydana gelen meteor yağmurlarının en büyüleyici türlerinden biri olan Perseid meteor yağmuru, 12-13 Ağustos gecesi en yoğun evresine ulaşacak. Bu tarihlerde saatte 60 ila 100 yıldız kayması gözlemlenebilecek. Meteorlar, dünya atmosferine giriş hızları saniyede 59 kilometreyi bulacak şekilde, göz alıcı ateş topu benzeri bir görüntü sergileyecekler.

TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi'nin 2023 Gök Olayları Yıllığı'na göre, binlerce yıl öncesine dayanan kuyruklu yıldızların geçişlerinin ardından oluşan gök taşı artıklarından kaynaklanan meteor yağmurları, her yıl dünya genelinde 8 kez meydana geliyor. Bu yağmurlar Quadrantid, Lyrid, Eta Aquarid, Delta Aquarid, Perseid, Orionid, Leonid ve Geminid olarak adlandırılıyor.

Gök taşlarının yüksek hızlarda dünya atmosferine girmesi ve sürtünme sonucu yanarak oluşturduğu meteor yağmurlarının en çarpıcı olanı ise 14 Temmuz'dan başlayarak 1 Eylül'e kadar devam eden Perseid gök taşı yağmuru. Bu yılın en yoğun görüleceği gece ise 12-13 Ağustos olacak.

Bu özel gece, Ay'ın ışığının minimum seviyede olacağı bir döneme denk geliyor. Ay'ın Türkiye saati ile yaklaşık 03.00'te doğması ve sadece yüzde 10'luk bir bölümünün aydınlık görünecek olması, etkileyici bir meteor yağmuru gözlemi şansını artırıyor. Perseid meteorları, parlaklıkları eksi 3 kadire kadar ulaşan ve ateş topu olarak da adlandırılan büyük ışık izleri oluşturabilir. Meteorlar, saatte yaklaşık 59 kilometrelik hızla dünya atmosferine girecekler.

Tayvan’da 7.2 büyüklüğünde deprem: 7 ölü, 711 yaralı Tayvan’da 7.2 büyüklüğünde deprem: 7 ölü, 711 yaralı

Perseid meteor yağmurunu gözlemlemek için en iyi zaman Türkiye saatiyle 00.00 ile 04.00 arasında. Yapay ışıklardan uzak bir bölgede, gözlerimizi gökyüzüne çevirerek bu muhteşem gösteriyi izlemek yeterli olacak. (Haber Merkezi)

perseid-meteor-shower-above-utah

Editör: Murat Barutçu