İşletmenizi daha müşteri odaklı hale getirmenin yollarını arıyorsanız, müşteri odaklı stratejilerin bazı örneklerini incelemek faydalı olabilir.

Pazarlama otomasyonu, monoton pazarlama çalışmalarını otomatikleştirmek için yazılım kullanır. Pazarlama departmanları, e-posta pazarlaması, sosyal medya gönderileri ve hatta reklam kampanyaları gibi tekrarlanan görevleri, yalnızca verimlilik adına değil, aynı zamanda müşterilerine daha kişiselleştirilmiş bir deneyim sağlamak için de otomatikleştirebilir. Pazarlama otomasyonunun arkasındaki teknoloji, bu görevlerin daha hızlı ve daha kolay yapılmasını sağlar.

İşletmelerin karşılaştığı ortak zorluklara bakıldığında, potansiyel müşteriler yaratmanın ve müşterilerin yolculukları boyunca etkileşimde kalmasını sağlamak ilk sırada yer alıyor. Pazarlama otomasyon yazılımı, iş akışlarını düzene sokarak verilerden yararlanarak bu zorlukların üstesinden gelmeye yardımcı olabilir. Çoğu işletme, pazarlama otomasyonunu, otomatik e-posta dizileri aracılığıyla potansiyel müşterileri beslemek için ideal olan, dönüşüm çarkının ortasındaki bir araç olarak görüyor. E-posta pazarlama, pazarlama otomasyonu için harika bir kullanım olsa da, bu yaklaşım, pazarlamadan satışa ve müşteri hizmetlerine geçerken potansiyel müşteriler ve müşteriler için ayrı bir deneyime yol açabilir.

Müşteri Odaklı Pazarlama

Müşteri odaklı pazarlama stratejisi, şirketlerin belirli bir markayla deneyimlerini geliştirmek amacıyla müşterilerin ihtiyaçlarını önceliklendirmek için kullandıkları faaliyetleri ifade eder. Şirketler müşteri odağını geliştirmek için çeşitli stratejiler kullanabilirken, bu stratejilerin çoğu müşteri odaklı, şirket çapında bir kültür oluşturmak ve ilişki kurma taktikleri yoluyla müşteri memnuniyetini artırmak gibi ikili hedeflere odaklanır.

Bu hedeflere ulaşmak, şirketlerin mevcut müşterileri arasında daha fazla sadakat geliştirmesine ve daha yüksek müşteri tutma oranlarına yol açabilir. Şirketler, uzun vadeli stratejilerle müşteri odaklılığına yaklaşarak, zaman içinde daha fazla potansiyel müşteriyi satışa dönüştürerek genel müşteri tabanlarını artırabilir.

Dijital Pazarlama Stratejilerinde Değişiklik Zamanı

Yakın zamana kadar müşteri odaklılık, işletmeden tüketiciye (B2C) şirketlerde bir norm değildi. Aksine, son on yılda çeşitli şirketler bu yaklaşımı benimsedi. Artık müşteri odaklılık, farklı sektörlerdeki şirketler tarafından uygulanan popüler bir yaklaşımdır. Odaktaki bu değişim, müşteri beklentilerindeki eğilimlere bağlanabilir.

Belirli çığır açan şirketlerin sunduğu basitleştirilmiş, hızlı ve kişiselleştirilmiş alışveriş deneyimlerinin ortaya çıkışıyla birlikte müşteriler, etkileşimde bulundukları tüm markalardan bu tür kolaylıklar beklemeye başladı. Küçük işletmelerin müşteri odağına öncülük eden şirketlerle rekabet etmesi zor olsa da, genel olarak müşteri odaklılığını geliştirmek mümkündür.

Pazarlama Otomasyonundan En İyi Şekilde Nasıl Yararlanılır?

Pazarlama otomasyonu en iyi ihtimalle yazılım, strateji ve müşteri odaklılığın birleşimidir. Potansiyel müşterilerinizi memnun müşterilere ve müşterileri sadık savunuculara dönüştürmenize yardımcı olan son derece kişiselleştirilmiş, yararlı içerikle potansiyel müşterilerinizi beslemenize olanak tanır. Pazarlama otomasyonundan en iyi şekilde yararlanmak için işletmeler, ekipleri zamandan tasarruf sağlayan süreçlerle birleştirmek için otomasyonu işlerinin tamamına yaymalıdır. Pazarlama otomasyonu, insan dokunuşuyla birleştiğinde işletmenizin büyümesini sağlayan bir dinamik yaratabilir.

Müşterinin Yolculuğuna Odaklanın

İşletmenizin ihtiyaçlarından ziyade müşteri yolculuğuna odaklanarak başlayın. Pazarlama otomasyonundan yararlanabilecek potansiyel temas noktalarını belirleyin ve müşteriyi bir temas noktasından diğer temas noktasına kolaylaştıracak süreçler oluşturun.

Endüstriyel Mutfaklarda İdeal Sanayi Tipi Bulaşık Makineleri Endüstriyel Mutfaklarda İdeal Sanayi Tipi Bulaşık Makineleri


·         Pazarlama otomasyon yazılımınızla entegre olan bir CRM kullanarak kişileri düzenleyin, böylece müşterinin gerçekleştirdiği her eylem başka bir veri noktası olarak izlenir.

·         Müşterileri yolculuklarının bir sonraki adımına (eğitim içeriği, satış elemanı veya müşteri başarısı kontrolü) bağlamak için bu veri noktalarını kullanın. Pazarlama otomasyonunun faydası, bu beyaz eldiven yaklaşımını aynı anda binlerce müşteriyle kullanabilmektir.

Harika bir pazarlama otomasyon stratejisi, görevleri önceliklendirerek ve devretme işlemlerini kolaylaştırarak ekiplerinizin senkronize olmasını sağlar. Müşteri adayı sıcak ve satış tarafından iletişime geçilmeye hazır olana kadar iletişim kayıtları pazarlama ekibine ait olabilir; bu noktada otomasyon, satış temsilcisini atar ve bilgilendirir. Müşteri satın alma işlemi gerçekleştirdiğinde, müşteri başarısı bildirilir ve müşterinin satışa giderken yaptığı tüm geçmiş konuşmaları ve eylemleri görebilir. Süreç yalnızca kusursuz ve verimli olmakla kalmıyor, aynı zamanda müşteri ile işletme arasında uzun vadeli bir ilişki kuruyor.

Pazarlama otomasyonu yalnızca işletmeniz için neler yapabileceğiyle ilgili değildir. Ayrıca, dijitalin öncelikli olduğu çok kanallı çağda ortaya çıkan ortak sıkıntı noktalarını çözerek müşterilerinize de fayda sağlar. Müşterileriniz bilgi bombardımanına tutuluyor ve bu da ihtiyaç duydukları yanıtları bulmayı zorlaştırıyor. Şirketinizle iletişime geçmeyi başardıklarında, ekipten ekibe, kanallar arasında ve platformlar arasında geçiş yaparken sıklıkla tutarsız bir deneyim yaşarlar. Doğru müşteri odaklı pazarlama stratejisi ile bunun önüne geçebilirsiniz.

Dijital Pazarlamada İçerik

Pazarlama otomasyonu ile her müşterinin ne gördüğü konusunda spesifik olabilirsiniz. Reklamcılıktan e-postayla pazarlamaya kadar, yalnızca her potansiyel müşterinin veya müşterinin ihtiyaç duyduğu bilgileri göndermek için alıcı kişiliklerinizi davranışsal hedeflemeyle birlikte kullanın. Müşterilerin zamanı kısıtlıdır; otomasyon, en uygun içeriği doğru zamanda vurgulamak için halihazırda topladığınız verileri kullanarak takibin kısalmasına yardımcı olur. CRM'nizde saklanan davranışsal veriler sayesinde ön saflardaki çalışanlar, önce bilgi aramaya gerek kalmadan daha ilgili yardım sağlama yetkisine sahip olur. Müşterilerinizin geçmişini anlayın ve önceki satın alma işlemlerine, ürün içi işlemlere veya yaşam boyu değere göre yanıtları otomatikleştirin.

Kusursuz, Çok Kanallı Deneyimler Sunun

Kimse kendini tekrar etmekten hoşlanmaz. Pazarlama otomasyonunun müşteriler için bu kadar harika olmasının nedeni budur. Veriler pazarlama yazılımınızda toplanır, saklanır ve kullanılır; böylece müşterilerinize önceden doldurulmuş formlar, ihtiyaçlarını karşılayan hedefli e-postalar ve sokağın aşağısındaki mağaza kadar tanıdık gelen müşteri hizmetleri gibi kişiselleştirilmiş bir deneyim sunabilirsiniz. Otomasyon sayesinde müşteriler sizinle hangi kanaldan iletişime geçerse geçsin aynı deneyimi yaşarlar.

SmartMessage, müşterileri her şeyin merkezinde tutan pratik süreçlerle tüm şirketinize entegre dijital pazarlama stratejileri sunar. Yolculuğun her aşamasında müşteri çabasını azaltabilmek için farklı işlevsel ekipler arasında çalışan süreçler oluşturmanıza yardımcı olur. Farklılıkları aşın ve ilk dokunuştan itibaren müşterinin satın almasına kadar birleşik müşteri deneyimi sağlamanın farkını yaşayın. Etkili pazarlama otomasyonu sayesinde, karmaşık prosedürlere gerek kalmaz, çünkü her şey otomatik olarak merkezi veri depolama alanınıza kaydedilir ve dahili iş akışları, görevleri gerektiği gibi önceliklendirmenize yardımcı olabilir.

Editör: Muhammet