Spil Dağında kurulu kulübesinde yaşayan Manisa Tarzanı, dağda bulunan topu her gün saat 12’de ateşliyordu. O kadar dakikti ki Manisalılar saatlerini bu topa göre ayarlıyordu.

Manisa Tarzanı'nın ünü, doğa sevgisini aşıladığı çocuklar ve gençlerle tüm ülkeye yayıldı.

Manisa'da çevre bilinci ve duyarlılığının ışıklarını yakan, efsanevi yaşamı ile herkesin ilgisin çeken Ahmet Bedevi (nüfus kaydındaki adıyla Ahmeddin Carlak),1899'da Bağdat'ta doğdu.

Dağlarda yaşamaya başlamadan önce başarılı bir askerdi. Kurtuluş Savaşı'ndan önce Türk ordusunda er olarak askerlik görevine başladı. Ardından Kurtuluş Savaşı'na katıldı ve 4.5 yıl boyunca savaşta gösterdiği başarı ve yararlılıklardan ötürü kırmızı şeritli İstiklal Madalyasına layık görüldü.

Cumhuriyet ilan edildikten birkaç yıl sonra Manisa'ya yerleşti ve Spil Dağı'nda Topkale adıyla anılan dağlık yörede kendine bir kulübe yaparak yaşamını orada sürdürmeye başladı. Kentin ağaçlandırılması için olağanüstü çaba harcadı.

Çalışmaları, kişiliği ve yaşam tarzıyla çevrecilerin adeta sembolü oldu, Manisa'nın simgesi haline geldi. 1924'ten sonra saçını ve sakalını kesmeyen, üzerine sadece bir şort giyen Bedevi, bu tarzıyla ve doğayla uyumlu yaşamı nedeniyle Tarzan'a benzetildi ve 'Manisa Tarzanı' olarak anılmaya başlandı.

Manisa Tarzanı 60 yıllarda Zonguldak’a da geldi. Küçük ve Kızılderililerinkine benzer el yapımı bir botla Ege denizinden açılmış, boğazları geçerek Zonguldak’a ulaşmıştı. Burada eski (Sürmen’in altındaki iskele) rıhtıma botuyla yanaştı ve kendisini büyük bir halk kalabalığı karşıladı.

Biraz dilendikten sonra Karadeniz’in diğer limanlarına doğru kürek çekerek yola çıktı.

Not: Manisa Tarzan’ının Zonguldak limanında çekelmiş bir fotoğrafını bulamadığım için Karadeniz gezisinde uğradığı Sinop Limanındaki fotoğrafını kullandım.)

(Haber: Sermet Aksu)

İkamette çıkan yangın korkuttu İkamette çıkan yangın korkuttu

WhatsApp-Image-2023-10-08-at-11.18.52-(1)

WhatsApp-Image-2023-10-08-at-11.18.53WhatsApp-Image-2023-10-08-at-11.18.52-(2)WhatsApp-Image-2023-10-08-at-11.18.52

Editör: Murat Barutçu