Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası tarafından 2022 yılında hazırlanan ve Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı (BAKKA) tarafından desteklenen “Zonguldak Yöresel Lezzetlerine (Malay ve Zılbıt) Coğrafi İşaret Alıyor” isimli proje tamamlanarak ürünlerin tescili için Türk Patent ve Marka Kurumu’na müracaat edilmişti. Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından süreçler işletilerek ürünlerin tescili gerçekleştirildi.

TSO Başkanı Metin Demir yaptığı açıklamada: "Zonguldak zılbıt ve Zonguldak malay yemeği, 6768 sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu kapsamında 14.12.2022 tarihinden itibaren korunmak üzere 07.08.2023 tarihinde Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası tarafından tescil ettirilmiştir " dedi.

ZONGULDAK ZILBIT YEMEĞİ

Zonguldak Zılbıt Yemeğine katılacak zılbıt otunun; kökleri hariç olmak üzere sadece yaprakları ve çiçekleri toplanır, ayıklanır ve 5-6 kez yıkanarak temizlenir ve bütün bir şekilde isteğe bağlı olarak yarım su bardağı (100 mL) üzüm sirkeli veya elma sirkeli suyun içinde 10 dakika bekletilir. Sirkeli suda bekletilen zılbıt otu 2 kez daha yıkanarak temizlenir ve 2-4 cm uzunluğunda doğrandıktan sonra yaklaşık 10-15 dakika ve 30-40 gr tuz ilave edilen suda kaynatıldıktan sonra el yardımıyla suyu sıkılmış halinde yemeğe ilave edilir ya da dondurularak veya salamura yapılarak muhafaza edilir.

İl Özel Idare’de “Yolsuzluk” operasyonu! Gözaltılar var! İl Özel Idare’de “Yolsuzluk” operasyonu! Gözaltılar var!

Yemek yapımına başlamadan önce gıda ile teması uygun bıçak yardımıyla soğanlar ve Taşköprü sarımsağı küçük parçalar halinde doğranır. Tencereye ayçiçek yağı ve zeytinyağı ilave edilerek önce küçük parçalar halinde doğranmış soğanlar ve daha sonra sarımsak ilave edilerek gıda ile temasa uygun tahta kaşık ile 2-3 dakika karıştırıldıktan sonra yağsız kıyma ilave edilir. Kıymanın kavrulma işlemi sürecinde karabiber, kırmızı pul biber ve kekik karışımı içine koyularak 5-6 dakika gıda ile temasa uygun tahta kaşık ile karıştırılır kıymanın kavrulma işlemi tamamlanırYemek yapımında kıyma yerine pastırma koyulacak ise pastırmalar başka bir kabın içerisinde gıda ile temasa uygun tahta kaşık yardımıyla 2 dakika 10-13 g tereyağı içinde sote edilerek ilave edilmelidir. Bu aşamadan sonra taze ya da dondurulmuş zılbıt otu ilave edilir ve 10-15 dakika pişirilirYemek, ne çok sulu ne de çok katı olmayan bir kıvam aldığında tuz ve yumurtalar eklenir ve gıda ile temasa uygun tahta kaşık yardımıyla karıştırılır. Zonguldak Zilbit Yemeğinin servisi, tabağa konup üzerine kırmızı pul biber ilaveden sonra yapılır.

ZONGULDAK MALAY YEMEĞİ

Zonguldak Malay Yemeği, 6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu kapsamında 14.11.2022 tarihinden itibaren korunmak üzere 07.08.2023 tarihinde Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası tarafından tescil ettirilmiştir.

Zonguldak "Malay" Yemeğinin yapımına başlamadan önce gida ile temasa uygun bir tencereye insani tüketim amaçlı su, tuz ilave edilir ve su kaynatılırKaynama süreci tamamlanan suya yavaş yavaş önce mısır unu daha sonra ekmeklik buğday unu ve / veya tam buğday unu ilave edilerek gıda ile temasa uygun kaşık/çırpıcı ile sürekli karıştırılarak hamur mutlaka pürüzsüz oluncaya kadar 5-6 dakika hamur pişirilir. Bu aşamadan sonra gıda ile temasa uygun iki çorba kaşığı ile tencerede ki hamur servis ta- bağına alınır. Birinci çorba kaşığı hamurun tencereden alınmasında diğer çorba kaşığı ise servis tabağına kaşığı şeklinin verilmesi için kullanılır. Bu işlem yapılır iken tencereden alman hamurun kaşığa bulaşmaması ve servis tabağına alınır iken hamurun kaşık şeklinin düzgün olabilmesi için gida ile temasa uygun bir kap içerisinde bulunan temiz suya kaşıklar batırılır.

Bu aşamadan sonra isteğe bağlı olarak Zonguldak "Malay" Yemeğinin üzeri:  Gıda ile temasa uygun bir tavanın içerisine süt kaymağı eritilirKaymak yağını tavaya bırakacak şekilde 5-6 dakika kızarma işlemi yapılır. Kızartılan süt kaymağına kakırdak denir. Bu aşamadan sonra servis tabağına alınan "Malay" yemeğinin üzerine süt kaymağı /kakırdak ilave edilir.  Gıda ile temasa uygun bir tava içerisine ayçiçek yağı ve tereyağı ilave edilir. Tereyağının erimesiyle birlikte rendelenmiş 542 sayı ile tescilli coğrafi işaret Bolu keşi bileşimin içine katılarak 5-6 dakika keşin kızarma işlemi yapılır. Bu aşamadan sonra servis tabağına alınan "Malay" yemeğinin üzerine kızarmış keş ilave edilir.   Gıda ile temasa uygun bir tava içerisine tereyağı ilave edilir. Tereyağının erimesiyle birlikte iri kıyılmış ceviz tereyağı ile 2-3 dakika sote edilir. Bu aşamadan sonra servis tabağına yemeğinin üzerine tereyağlı ceviz ilave edilir”  (Haber Merkezi)

metin demir

WhatsApp-Image-2023-10-12-at-12.03.11-(1)WhatsApp-Image-2023-10-12-at-12.03.10

Fevkani ’de gizli tehlike! Bizi Allah korumuş! Fevkani ’de gizli tehlike! Bizi Allah korumuş!

Pazarcı kadın kayboldu! Her yerde aranıyor! Pazarcı kadın kayboldu! Her yerde aranıyor!

İşsiz oğlundan bıktı, bisiklet sürerken öldürdü! İşsiz oğlundan bıktı, bisiklet sürerken öldürdü!

19 Ekim son gün! Üniversitelilerin burs ve kredi başvuruları başladı 19 Ekim son gün! Üniversitelilerin burs ve kredi başvuruları başladı

Resmi Gazete’de yayımlandı! Bu telefonlara dikkat! Resmi Gazete’de yayımlandı! Bu telefonlara dikkat!

Yanlış şerit, bir cana mal oldu! Yanlış şerit, bir cana mal oldu!

Zonguldaklının kaderi belli oluyor! Büyük gün yarın! Zonguldaklının kaderi belli oluyor! Büyük gün yarın!

Antrenör cinsel istismardan tutuklandı Antrenör cinsel istismardan tutuklandı

Arazi anlaşmazlığı kavgası kanlı bitti: 3 kardeş öldü Arazi anlaşmazlığı kavgası kanlı bitti: 3 kardeş öldü

Lisede saplantılı aşık dehşeti! Lisede saplantılı aşık dehşeti!

Aile kavgası! Kız kardeş öldü, enişte yaralandı! Aile kavgası! Kız kardeş öldü, enişte yaralandı!

Hızlı ve hatalı sollama genç kızı hayattan kopardı! Hızlı ve hatalı sollama genç kızı hayattan kopardı!

8 yaşındaki çocuğu vurdular! 8 yaşındaki çocuğu vurdular!

Domuza çarpan araç hurdaya döndü Domuza çarpan araç hurdaya döndü

Editör: Murat Barutçu