Dünyanın her tarafını saran kovid-19 koronovirüs pandemisinin etkileri halen devam ederken; Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde, bankanın bu yılın dördüncü Yönetim Konseyi Toplantısı'nın ardından Frankfurt'ta düzenlenen basın toplantısında bir kısım değerlendirmelerde bulunurken; Anketlerin ekonomik düşüşte dibin görüldüğünü gösterdiğini belirten Lagarde ekonomide toparlanmanın yılın ikinci yarısında gerçekleşmesinin beklendiğini yönündeki ifadesi kayda geçti.Ayrıca Lagarde,Yönetim Konseyi, bankanın hedeflediği fiyat istikrarını yakalamak, finansal koşulları gevşetmek için varlık alımını artırma kararı aldığını hatırlatarak, “ECB martta Pandemi Acil Varlık Alım Programı'nı (PEPP) başlatmasaydı enflasyon ve büyüme konusunda çok farklı bir yerde olabilirdik. PEPP hedefli ve geçici bir programdır.” Şeklinde Değerlendirmede bulunduğu görüldü.Bu yönde PEPP’in son duruma göre 600 milyar Euro artırılmasının Kovid-19 salgını öncesi enflasyon patikasına dönülmesini sağlayacağına işaret eden Lagarde, bankanın varlık alımlarının 2022'ye kadar devam ettirilmesi finansal koşullarda toparlanmaya yardımcı olacağını “vurgulaması 2022 yılına kadar istikrar kazanıncaya kadar desteklerin devam edeceğini gösteriyor.

                           *       *        *

Diğer taraftan da Lagarde, gelecek aylarda ECB'nin politikasını etkileyecek önemli şeyler olacağı öngörüsü ile PEPP'i artırdıklarını belirterek, PEPP'in çok başarılı bir program olduğunu savunan; Christine Lagarde, Avrupa Birliği (AB) Komisyonu'nun mali destek önerisini “memnuniyetle” karşıladıklarını belirterek, “AB’nin mali desteği önemli fon sağlıyor.” Değerlendirmesi kayda geçti. Öte yandan ABD ekonomisi bu yıl %7.3, Euro-bölgesi ekonomileri ise ortalama %8.6 daralıyor. Şirket bilançolarında hasar yanında, değişen tüketim döngüleri de resesyondan çıkışı yavaşlatacak. Asya ve Avrupa’da ülkeler, ABD’de ise eyaletler yavaş yavaş normalleşme sürecine girerken, dünya ekonomisinin yılın ikinci yarısında hızlı bir toparlanma sergileyeceğine dair umutlar kayboluyor.Bu hafta yayınlanan 3 rapor dünya ekonomisi nin salgın esnasında kaybettiği milli geliri 2022 yılına kadar geri almasının zor olduğunu da öne sürdüğü izlendi.

                                    *       *        *

Dünya Ekonomik Forumu’nda çıkan son bir analize göre, ABD’de salgın esnasında işini kaybeden her 5 kişiden ikisi salgın sonunda işini geri alamayacak.Bu araştırmanın yapı olarak ABD’ye benzeyen (geniş hizmet sektörü, dış

ticaret açığı) Türkiye ve Hindistan gibi ülkeler için de bir rehber rolü oynaması mümkün. University of Chicago ve Becker Friedman Institute for Economics’in mevcut  akademisyenleri tarafından yazılan “COVID-19 Is Also a Reallocation Shock” (Covid-19 aynı zamanda kaynak dağılımı şokudur) başlıklı makalede salgın bitiminde işsizlerin %42’nin iş bulmayacağı tespit edildi. Eğer salgın yılın ikinci yarısında da sürer, ya da virüs daha bulaşıcı/öldürücü bir mutasyon geçirirse, kaynak dağılımında çok daha radikal değişiklikler gözlenecek. PMI anketlerini de derleyen araştırma kuruluşu IHS Markit’in yeni raporuna göre, Covid-19 salgının ekonomik etkileri deprem veya afetlerden çok farklı. İlk tür “arz şokları”, ardında restorasyon yatırımlarını tetiklediği için kaybolan üretimin telafi edilmesi daha kolay ve çabuk oluyor. Halbuki, bu kez kaybedilen hizmet sektörlerinde çıktı ve işler. Şirketlerin bilançolarında kaldıraç artarken, faiz ödeyecek ciro da azalıyor.

                                *       *        *

Sonuç olarak, Deutsche Bank’ın Varlık Yönetim iştirakı tarafından kaleme alınan rapora göre, en azından ABD, Avrupa ve Japonya’da yılın ilk yarısında yaşanan ekonomik hasarı ikinci yarıda tazmin etmek çok zor olacak. Dünya ekonomisinin bu yıl %2.6 daralıp, gelecek sene %5.4 büyüyeceğini öngören raporda,“Ancak gerçek şudur ki, dünya ekonomisi 2022’ye kadar salgın öncesi üretim düzeyine geri dönemeyecek”değerlendirmesine yer verildi.Hal böyle iken;Dünya Bankası Haziran ayı raporunda küresel ekonomi için 2020 yılı GSYH büyüme tahminini Ocak ayındaki rapora göre 7,7 puan düşürerek yüzde 5,2 daralma olarak duyurdu. 2021 büyüme tahminini ise yüzde 2,6’den yüzde 4,2’ye çıkardı. Haziran ayı Küresel Ekonomik Görünümler raporunda, ABD ekonomisi için Ocak ayında yüzde 1,8 büyüme olan 2020 büyüme tahminin yüzde 6,1 daralma olarak revize eden Dünya Bankası, 2021 büyüme beklentisini ise yüzde 1,7’den yüzde 4,0’a çıkardı.Euro Bölgesi için Ocak ayında yüzde 1,0 büyüme olarak açıkladığı 2020 tahminini yüzde 9,1 daralma olarak revize eden Dünya Bankası,2022 için tahminini ise yüzde 1,3’den 4,5’e yükselttiği görüldü.