Yüksek enflasyon ve yaşanan maliyet artışı, borç ödemelerini zorlaştırdı. Geçtiğimiz yıl hane halkı ve şirketler, bankalara yaklaşık 2,8 trilyon lira borçlandı, ancak bu miktarın 66,6 milyar lirası geri ödenemedi.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) Aralık 2022 verilerine göre, bireysel ve ticari borçlar da dahil olmak üzere toplam borç miktarı 2021'deki 1 trilyon 788 milyar lira seviyesinden 2022'de 2 trilyon 751 milyar liraya yükseldi. Bu da yaklaşık 963,1 milyar lira veya yaklaşık 1 trilyon lira artış demek. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Merkez Bankası ile işbirliği yaparak atılacak adımları desteklediği ifade edilerek, faiz artırımının kesinleştiği düşünülüyor.

FAİZ ARTIŞI ETKİSİ AĞUSTOS AYINDAN ÖNCE HİSSEDİLMEYEBİLİR

Bu durumda, Merkez Bankası'nın olası bir faiz artırımı, kredi kartı borçları ve avans hesapları üzerinde doğrudan etkili olacak. Geri ödemelerdeki faiz miktarı artacak. Ancak, bayram dönemi nedeniyle faiz artışının etkisi ağustos ayından önce hissedilmeyebilir.

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, Hafize Gaye Erkan başkanlığında gerçekleşen toplantının ardından 22 Haziran Perşembe günü saat 14.00'te yeni faiz kararını açıklayacak.

Finans kuruluşlarına göre, faiz oranının yaklaşık 6,5 puanlık bir artışla yüzde 15'e çıkması bekleniyor. Temmuz ve ağustos aylarında yapılacak artışlarla birlikte faiz oranının yüzde 8,5'ten yüzde 25'e kadar yükselebileceği tahmin ediliyor. Bazı finans kuruluşları ise Merkez Bankası'nın politika faizini yüzde 40'a kadar yükseltebileceğini öngörüyor. (Haber Merkezi)

Şok karar! Kurban pazarı kapatıldı! Şok karar! Kurban pazarı kapatıldı!

Zam yağmuru devam ediyor! Zam yağmuru devam ediyor!

Borçlular dikkat! Borcunuza da zam geliyor! Borçlular dikkat! Borcunuza da zam geliyor!

Yolcu otobüsü kamyona çarptı! 14 kişi yaralandı Yolcu otobüsü kamyona çarptı! 14 kişi yaralandı

Husumetlilerine saldırdı Husumetlilerine saldırdı

 

Editör: Murat Barutçu