Zonguldak Nostalji Facebook sayfasında  Yayla İlkokulu konusundaki görüşlerini açıklayan Yüksel Yıldırım bu konuda başkan adaylarının da net tavırlarını ortaya koymalarını istedi.

Yıldırım’ın konu üstündeki açıklamaları ve okulun tarihi şöyle veriliyor:

Zonguldak Kent Konseyi Başkanı Mustafa Bilge’nin, Yayla Ortaokulu'nun yıkılmaması gerektiğine dair yaptığı açıklaması bugün yayınlandı.

Açıklamasının altına imzamı atıyorum...

Birkaç cümle ile konuya ilave yapmak istiyorum.

Okulun ve sinema salonunun yıkılması yönündeki yanlışlığı gibi, yenisinin Yayla Konağı yanındaki araziye yapılması bir o kadar yanlış.

Sosyal medya uygulamaları mecliste  görüşüldü Sosyal medya uygulamaları mecliste görüşüldü

Bu konu kent belleği adına basit bir konu değil…

Geç olsa da; Belediye Sineması’nın tekrar geri kazanılışına sevindiğimiz içinde bulunduğumuz günlerde, Okulun yıkılma süreci ve Yayla konağının yanındaki araziye yeni bina yapılması son derece manidar…

Okul ve yanındaki sinema salonunun ortadan kaldırılması basit bir konu değil, oldu bitti ile hayata geçirilemez.

Yıkılması gereken bina varsa, okula yapılan ilave binalar olmalı. Okul ilk haliyle ortaya çıkarılıp korunmalı. Aynı şekilde Yayla Konağı çevresi ilk haline geri çevrilip, üzerine hafriyat dökülen, Zonguldak’ın ve Türkiye’nin ilk tenis kortu açığa çıkartılıp eski haline kazandırılmalı.

Önümüzde seçim var…

Yeni başkan adayları var.

Mevcut Belediye başkanı eski binaları ve yapıları koruma bakımından sabıkalı.

Modern şehir yaratırken kent belleğini koruyamadı!

Diğer adaylar da bu konular hakkında beyan vermediler.

Konu hakkında net olarak düşüncelerini açıklamalıdırlar.

Kent Konseyi başkanı tavrını net olarak koydu.

Yeni başkan adayları tavrını şimdiden açıklamalı!

E.K.İ YAYLA ÖZEL İLKOKULU TARİHİ…

Okul 1952 yılında 6 derslik ve ek binası sinema salonu olarak Ereğli Kömür İşletmeleri Müessesesi tarafından Yayla semtinde yaptırılmıştır.

Yayla Özel İlkokulu inşaatına, EKİ Müessese Müdürü Bekir Vehbi Ergene döneminde başlanmış, Cemal Zühtü Aysan döneminde tamamlanmıştır.

Sosyal devlet anlayışı içerisinde EKİ işçi ve memur çocuklarının en iyi şartlarda eğitiminin sağlanması düşüncesiyle kurulmuştur.

Aynı dönemde Zonguldak il genelinde Ereğli Kömürleri İşletmeleri Müessesesi’ne bağlı bölgelerde; “EKİ Zonguldak Yayla Özel İlkokulu”, “EKİ Kozlu Kılıç Özel İlkokulu”, “EKİ Üzülmez Özel İlkokulu”,  “EKİ Dilaver Özel İlkokulu”,  “EKİ Kilimli Özel İlkokulu”, “EKİ Karadon Özel İlkokulu”, “EKİ Gelik Özel İlkokulu”,  “EKİ Kandilli Özel İlkokulu” eş zamanlı eğitim ve öğretime başlamıştır.

Yayla’da hizmete açılan okulun adı; E.K.İ. Müessese Müdürlüğü tarafından Yayla Özel İlkokulu olarak belirlenmiştir. 5 Ekim 1953 tarihinde ilköğretim yılına başlamış ve Sabiha Ar okulun ilk kurucu müdürü olmuştur.

Ek binası Yayla Sinema Salonu, okulun etkinliklerinde ve milli bayram günlerinde tören salonu olarak kullanıldığı gibi. Zonguldak halkını dünya sineması, belgeseller ve yerli filmlerle buluşmasına kültürel hizmet sunmuştur.

Okul 1983 yılında Milli Eğitim Bakanlığına bağlanmış olup, adı Yayla İlköğretim Okulu olmuştur.

2022 yılı itibariyle okul Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı Yayla Ortaokulu ismiyle eğitimine devam etmektedir.

Kaynak: Haber Merkezi