Kdz. Ereğli Belediyesi, sağlıklı tarımı desteklemek için 2020 yılında başladığı Ata Tohumu Üretimi Projesi’ni her geçen yıl geliştirerek sürdürüyor. Belediye, projenin 5. yılında seralarında ürettiği 350 bin ata tohumu domates, biber, patlıcan ve salatalık fidesini halka ücretsiz olarak dağıttı.

Sahil ofis yolundaki dağıtım programına Belediye Başkanı Halil Posbıyık, CHP İlçe Başkanı Ali Kocamanoğlu, belediye meclis üyeleri, başkan yardımcıları, STK temsilcilerive ilgili daire müdürleri katıldı. Binlerce vatandaş, ata tohumlarından almak için uzun kuyruklar oluşturdu. Başkan Halil Posbıyık, her geçen yıl artarak ata tohumu dağıtacaklarını belirterek, şunları söyledi:

“Bugün yine burada çok güzel bir ortam var. Ata tohumuna bu kadar ilgi gösteren halkımıza şükranlarımı sunuyorum. 2020 yılında başladığımız Ata Tohumu projemizin bu yıl 5. yılındayız.

Bu süreçte 6 sera yaptık ve ata tohumlarından ürettiğimiz fideleri, her yıl ücretsiz olarak vatandaşlarımıza dağıtıyoruz.

Atalarımızdan miras olan tohumlarımızı köylerimiz ve mahallelerimizden araştırdık, topladık ve denemeleri yaptık.

2 yıllık deneme ve kontrollerimiz sonucu; genetiği değiştirilmemiş, kokusu, tadı, rengi yerinde, üretken ata tohumlarımızı belirleyip üretimimizi arttırdık.

Zonguldak Fen Lisesi 1. oldu Zonguldak Fen Lisesi 1. oldu

Ata tohumlarımızı en uygun şartlarda saklamak, korumak ve ata tohumu hakkında bilgilendirmeler yapmak amacıyla Tohum Bankamızı oluşturduk ve 21 Mart 2024 tarihinde açılışını gerçekleştirdik.

Tohum Bankamızda bölgemizin ve Türkiye’nin dört bir yanından gelen ata tohumları yer alacak.

Ata Tohumları, Tohum bankamızda korunacak ve güvende olacak. Ata tohumlarımızın önemini bu sayede herkese anlatacağız.

Ata Tohumu Projesi kapsamında 15 farklı çeşit tohum ekimi yapıyoruz. Bunlar; domates, biber, hıyar, kabak, fasulye, patlıcan, kavun, karpuz, bamya, lahana, pırasa, mısır, fesleğen, reyhan ve ayçiçeği.

Üretimlerimiz artarken seralarımızı ve diğer üretim alanlarımızı da arttırıyoruz.

Geçtiğimiz yıl üretim yaptığımız seralarımız, Temmuz ayındaki aşırı yağış ve 19 Kasım Felaketi ile birlikte ciddi zarar gördü. Ancak gayretli çalışmalarımız ile felaketlerin izlerini sildik ve hızlı bir şekilde toparlandık.

Bugün toplam 350 bin adet domates, biber, patlıcan ve hıyarfidesini sizlerle buluşturuyoruz.

Sizlerden ricam, Ata tohumu fidelerinden oluşan tohumları çoğaltın. Bu tohumları komşularınızla, dostlarınızla, çevrenizle paylaşın, ayrıca Tohum Bankamıza getirin. Hep birlikte Ata Tohumlarımıza sahip çıkalım.”

Başkan Posbıyık, konuşmaların ardından 3 ayrı noktada sıraya giren vatandaşlara 4 çeşit üründen oluşan fide poşetlerini dağıttı. Fidelerden alan vatandaşlar, Başkan Posbıyık’a teşekkür ederek alandan mutlu ayrıldılar.

Kaynak: Haber Merkezi