Ünlü yer bilimci Baturhan Öğüt, Samsun depreminin ardından Karadeniz’i endişelendirecek başka bir açıklamada daha bulundu. Yaklaşık 6 ay önce Batı Karadeniz bölgesinde oluşabilecek bir depremin, beklenen İstanbul depreminden daha etkili olabileceği yönünde açıklamaları bulunan Öğüt’ün son açıklaması yine Karadeniz üzerine oldu.

Öğüt: "Karadeniz'de deniz içerisindeki kırıkta 4,5 büyüklüğünde bir deprem oldu. Aylardır Karadeniz'e dikkat diyorum burada ters bindirme kırıklar mevcut dikkat edilmelidir." dedi.

45 personel alınacak 45 personel alınacak

Baturhan Öğüt’ün aylar öncesinde yaptığı açıklama ise şu şekilde:

“Hazırlıksız yakalanırız. Ayrıca Trakya Bulgaristan’ın içerisinde Türkiye sınırına yakın faylarca da risk altında, Nitekim bu fayların geçmiş deprem kataloğuna baktığımızda 7,3'e varan depremlerde üretmiştir. Batı Karadeniz ıstıranca fay zonu en büyük depremini MS:544-7,5 büyüklüğünde üretmiştir. Bu depremde oluşan tsunami dalgaları Trakya’nın karasal iç kısma 4-5'Km kadar girmiştir. 543-544 Trakya’da anormalim deniz davranışı diye tanımlanmaktadır.

Bu fay zonunun kuzey uç kısmına yakın karadan denize uzanımlı fay zonunda 1901 7,2 büyüklüğünde bir deprem olmuş deprem 4-5'Mt'lik tsunami oluşturmuştu. Ayrıca İstanbul’a parallel doğrultuda D-B uzantılı faylarca da risk altındadır. Özellikle 544 depreminin olduğu bölge Tsunami oluşturmaya müsait bölgedir.

Nitekim bölgedeki risk konusunda şuana kadar neredeyse hiç konuşulmadı ya da gündeme getirilmedi oysaki en az Marmara denizinde ki fayların risk durumu kadar gündeme getirilmesi gerekti diye düşünüyorum.

İstanbul, Trakya ve Marmara genelince olası bir Karadeniz depremine karşı gerekli tedbirler ivedilikle alınmalıdır. Ayrıca batı Karadeniz shabla bölgesi deprem açısından Karadeniz’deki en riskli bölgedir. Bu bölgeyi gündeme getirmemiz gerek artık.”

Muhabir: Fadime YILMAZ ELMA