Japonya'da Pazartesi günü meydana gelen 7,6 büyüklüğünde depremde hayatını kaybedenlerin sayısı 62'ye yükseldi. Deprem sonrası arama kurtarma çalışmaları devam ediyor. 6 Şubat’ta Türkiye’de meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremde ise 50 binin üzerinde vatandaş hayatını kaybetti. Büyüklükleri yakın olmasına rağmen hayatını kaybedenlerde ve yıkımlarda çok büyük farklılıkların olması dikkatlerden kaçmadı.

Düzce'de orman köylüsüne kredi desteği Düzce'de orman köylüsüne kredi desteği

Konunun gündeme gelmesinin ardından Deprem Araştırmacısı Baturhan Öğüt sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Japonya’da 7,6 Elbistan-Ekinözü depremine eş değerde bir deprem de 57 kişi hayatını kaybediyor da bizde onbinlerce insanımız hayatını kaybediyorsa hiç oturup düşünmeden iş başına koyulup tüm kentlerimizi ‘Deprem dirençli’ bir hâle getirmemiz gerekiyor.

Kalitesiz beton, kalitesiz donatı, baştan salma yapılaşma, çarpık ve bitişik nizam yapılaşma ile olmaz bu iş hele ki deniz kumu asla kabul edilemez. İhmalkârlığı ve tedbirsizliği kader işte diyerek örtmeyi bir kenara bırakıp bu konuda "BİLİM" bize ne gösteriyorsa harfiyen uygulamak zorundayız. Aksi hâlde maalesef ki tekrar ve tekrar on binlerce insanımız kaybedeceğiz. Oysa ki kaybettiklerimizin hepsi bizim canlarımız.  Bizler gelip geçiciyiz, gelecek nesillerimiz de bu deprem coğrafyasında yaşam sürecek. Peki ya biz gelecek nesiller için tam olarak ne yapıyoruz? Bana kalırsa hiçbir şey yapmıyoruz çünkü gelecek nesile güvenle barınabileceği bir yapı bir bina inşa etmiyoruz.” İfadelerine yer verdi.

Haber: Fadime YILMAZ ELMA

Editör: Murat Barutçu