KESK Zonguldak Şubeler Platformu hükümete seslenerek, insanca yaşayacak bir ücret talebinde bulundu.

İsmet İnönü Parkı’nda basın açıklaması ile taleplerini duyuran KESK dönem sözcüsü Erkut Alacalı,

Ne yazık ki ülkemizde çok uzun süredir gecenin karanlığı hâkim.  Üstelik ülkeyi yönetenler attıkları her adımda üzerimize çöken karanlığı daha da zifiri hale getirmeye çalışıyor. İki gün önce yine böyle bir adım atıldı.” diyerek, siyasi iktidarın kamu çalışanlarına önerdiği teklifin kabul edilemez olduğunu söyledi.

Alacalı yaptığı basın açıklamasında şunları ifade etti. “Hükümet 6 milyonu aşkın kamu emekçisi ve emekliye, bizlere toplu sözleşme teklifini açıkladı.  Buna göre hükümet bizlere altışar aylık dilimler halinde 2024 yılı için %14+ %9 maaş artışı, 2025 yılı için ise %6+ %5 maaş artışı teklif etmiştir.  Şaka gibi ama ne yazık ki gerçek.

İktidar Merkez Bankasının hedeflediği, ama her zamanki gibi tutmayacağı bugünden belli olan enflasyon oranlarının bile altındaki teklifi ile hepimizle açıkça alay etmiştir.   Üstelik hükümetin tırnak içinde teklifinde tüm kamu emekçilerinin ortak taleplerine ve 11 hizmet kolunun taleplerine dair tek cümle edilmemiştir. Tüm bunlar “müzakereler devam ediyor” denilip geçiştirilmiştir.

Kısacası ilk toplantının yapıldığı 1 Ağustostan iki hafta sonra gelinen yerde dağ fare doğurmuştur.

Günlerdir yapılan açıklamaları tüm kamuoyu takip ediyor.

Çalışma Bakanı haftalardır “müzakerelerimizin tüm tarafları memnun edecek şekilde hayırla sonuçlanacağını ümit ediyorum” açıklaması yapıyor.

Bizde buradan soruyoruz, bu teklifte 4 milyonu aşkın kamu emekçisini, 2 milyonu aşkın kamu emeklisini memnun edecek ne vardır?

•İnsanca yaşamaya yetecek bir ücret artışı var mı? YOK.

•Taban aylığımıza yansımayan 8.077 TL tutarındaki ilave seyyanen ödeneğe ilişkin bir adım var mı? YOK.

•Barınma hakkı kapsamında konutu olmayan kamu emekçisine kira yardımı var mı? YOK.

•Hangi ad altında olursa olsun emekli maaşlarımızı adeta kemiren, tüm ek ödemelerin taban aylığımıza, emekliliğimize yansıtılması var mı? YOK.

•Büyümeden, refahtan pay var mı? YOK.

•Yıllardır maaşlarımızı dilim dilim buharlaştıran Gelir Vergisi adaletsizliğine son verilmesi var mı? YOK

•Ücretsiz servis, yemek, ulaşım taleplerine ilişkin bir adım var mı? YOK.

•Vekil, ücretli, taşeron, sözleşmeli, İHS’li gibi farklı adlar altında sürdürülen güvencesiz istihdama son verilmesi, güvencesiz istihdam edilenlerin kadrolu-güvenceli istihdama geçirilmesi var mı? YOK

Gülay Genel Kurulu değerlendirdi Gülay Genel Kurulu değerlendirdi

•Kamu kurumlarında ücretsiz kreşler açılması, söz konusu kreşler açılıncaya kadar kreş yardımı verilmesi var mı? YOK.

•Kayırmanın, torpilin kapısını sonuna kadar açtığını kabul ettiğiniz, seçim öncesi sözünü verdiğiniz mülakatın kaldırılması var mı? YOK.

•Kadın kamu emekçilerine; çalışma yaşamında uygulanan, cinsiyetçiliğin, ayrımcılığın, mobbingin son bulması var mı? YOK

•OHAL KHK’leri ile sorgusuz-sualsiz işinden ekmeğinden edilen kamu emekçilerinin görevine iadesi, 7 yıldır yaşadıkları zulme son verilmesi var mı? YOK.

•Bizim için en önemlisi Grev Hakkı İle Tamamlanmış Gerçek Toplu Sözleşme Sistemi, Demokratik Bir Çalışma Yasasına ilişkin tek bir cümle var mı? Yine YOK.

YOK, YOK, YOK.

Çünkü aslında ortada bir toplu sözleşme teklifi yok. Peki, ne var? 4 milyonu aşkın kamu emekçisini çalışırken daha fazla yoksullukla,  2,5 milyon emekliyi ise daha fazla sefaletle tehdit var.

Biz KESK olarak en başından beri kamu işvereni olan hükümetin, geçtiğimiz 6 dönem boyunca yaptığı gibi bu dönem de masaya, tutmayan enflasyon hedeflerini, TÜİK sahte enflasyon rakamlarını temel alan bir maaş artışı teklifi ile gelmesi durumunda üretimden gelen gücümüzü kullanacağımızı ilan ettik. 

Ne yazık ki hükümet bu kez bizi yanılttı.  Açıkçası biz bile bu kadarını tahmin etmiyorduk.  Enflasyon hedeflerinin bile altında artışları teklif diye sundu.

Biliyorsunuz, daha 18 gün önce Merkez Bankası %8,8 olan 2024 yılı enflasyon hedefini yaklaşık dört kat artırarak %33’e çıkardığını açıkladı.

Ama AKP manidar bir şekilde 23. yaşına girdiği 14 Ağustos’ta bize 2024 yılı için taban aylığımıza yansıtılmayan ilave seyyanen ödenek dahil toplamda %23 maaş artışı teklif ediyor.  Merkez Bankası 2025 yılı hedefini şimdiden %15’e çıkardı. Ama iktidar bize 2025 yılı için %11 artış teklif ediyor.

İktidarın enflasyon hedeflerini her sene revize adı altında artırdığı bir ülkede yaşıyoruz.

Çünkü orta vadeli planlarla, bütçelerle açıklanan enflasyon hedefleri hiç tutmuyor. İktidar her defasında “bu yıl enflasyon hedefimiz %5” diyor. Ama daha birkaç iyi içinde bu hedef ikiye, üçe katlanıyor” dedi. (Haber Merkezi)

WhatsApp-Image-2023-08-16-at-14.19.05

WhatsApp-Image-2023-08-16-at-14.19.05-(1)

Mustafa Çağlayan: Halk galeyana getirilmek isteniyor! Mustafa Çağlayan: Halk galeyana getirilmek isteniyor!

Kayınova’dan Alan’a sert sözler! “Beceriksiz” Kayınova’dan Alan’a sert sözler! “Beceriksiz”

Devrek cinayetinden şok görüntü! İşte o an! Devrek cinayetinden şok görüntü! İşte o an!

Çaycuma’da intihar teşebbüsü! Araç sürücüleri fark etti! Çaycuma’da intihar teşebbüsü! Araç sürücüleri fark etti!

Fındık tarlasında hayatını kaybetti! Fındık tarlasında hayatını kaybetti!

Editör: Murat Barutçu