Geçtiğimiz aylarda ilaç teminindeki sorunları gidermek amacıyla kur güncellemesine gidilmesine karşın Türkiye’de ilaca erişim problemi devam ediyor. Kanser tedavisinde kullanılan ilaçların bulunamaması da hastaları zor durumda bırakıyor.

Ulusal basında yer alan haberlere göre CHP PM Üyesi ve İstanbul Milletvekili Dr. Gamze Akkkuş İlgezdi konuyu meclis gündemine taşıdı. Yaptığı yazılı açıklamada ilaç kuruna dikkat çeken Dr. Akkuş İlgezdi; ‘’Sağlık Bakanlığı 2023 ilaç fiyatlandırmasına göre, 1 euro karşılığı 10,76 lira olarak belirlendi ancak güncel kur 28.800 lira seviyesinde. Türkiye’de zarar ettiklerini belirten ilaç firmaları Türkiye piyasasından çekilme kararı alıyor. Çok büyük bir sıkıntı var, gidişat iyi değil acilen bu durumun çözüme kavuşturulması gerekiyor.” dedi.

DR. AKKUŞ İLGEZDİ; ‘’ Kanser ilaçlarının bulunamamasında yaşanan sıkıntıların yanı sıra, döviz kurundaki artış sebebiyle tek bir dozu on binlerce lirayı bulan ilaçlara erişmek hastalar için neredeyse imkansız hale geldi. “Eribulin Mesylate” adlı yurt dışından ithal edilen kanser ilacı için bir kanser hastasının kutu başına 193.58 Euro ödemesi gerekiyor. Tedavi için 36 kutu aldığında toplamda 200 Bin TL ödeyecek. Ülkede yaşanan derin ekonomik krizde bu rakamları kaç kişi ödeyebilir?

Hastalığı sebebiyle ağır bir psikolojik travma yaşayan vatandaş bir de ekonomik travma ile baş başa kalıyor. Sosyal Sigortalar Kurumu muadil olan ucuz ilacı ödüyor ancak bu ilaçlar da piyasada bulunamıyor. Hasta ve hasta yakınları mecburen pahalı olan ilaca yöneliyorlar ve aradaki farkı ödemek için kredi çekiyorlar.

“ALPELİSİB” İLACI ECZANEDE 50 BİN TL

Kanserin başka organlara da yayılması sebebiyle kullanılan ve etken maddesi “Alpelisib” olan ilacın eczanelerde satış fiyatının yaklaşık 50 bin TL olması nedeniyle hastalar ilacı temin edemiyorlar. Birkaç günün bile büyük önemi olan bu hastalıkta vatandaşın tedavisi gecikiyor.

Söz konusu ilacın SGK tarafından karşılanması için de dava açılması gerekiyor. Hastalar davaları kazanıyor ancak bu uzun bir süreç. Bankalardan kredi alanlar arabasını evini satarak bu ilaçlara erişmeye çalışan hastalar var. Dava açarak bu ilacın parasını alabiliyor belki insanlar ama bu çok uzun bir süreç. (haber merkezi)

TTK’ya 26 bin 54 başvuru TTK’ya 26 bin 54 başvuru

Kız Yurdunda susuzluk isyan ettirdi! Kız Yurdunda susuzluk isyan ettirdi!

TTK geri adım attı! TTK geri adım attı!

Çay evinden müşterilerine internet sobası! Çay evinden müşterilerine internet sobası!

Kansere yeni umut: Denizanası! Kansere yeni umut: Denizanası!

Havalar soğudu, balık fiyatları… Havalar soğudu, balık fiyatları…

Editör: Murat Barutçu