8 Mart Dünya Kadınlar günü etkinlikleri kapsamında Zonguldak Kent Konseyi Kadın Meclisi ile Cumhuriyet Kadınları Derneği tarafından Atatürk Anıtına çelenk sunumu yapılmasının ardından saygı duruşunda bulunularak İstiklal Marşı okundu.

Düzenlenen etkinliğe, Kent konseyi kadın meclisi başkanı Nuray Gençalp, Cumhuriyet Kadınları Derneği Başkanı Gülhan Çetin, CHP Merkez İlçe Başkanı Ebru Uzun, İYİ Parti Merkez İlçe Başkanı Dilay Küçük, CHP İl Kadın Kolları Başkanı Merve Kır, CHP İl Başkanı Murat Pulat, MHP İl Kadın Kolları Başkanı Türkan Özdemir, bazı siyasi partilerin yönetim kurulu üyeleri, STK temsilcileri ile CHP il yönetim kurulu üyeleri katıldı.

Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Nuray Gençalp yaptığı konuşmada, “Zonguldak Kent Konseyi Kadın Meclisi olarak, kadınlarımızın hak ettiği hayatı yaşamaları için çalışmalarımız devam etmektedir. Gün geçtikçe kadın konusunda duyarlılığın halk arasında da, siyasi arenada da arttığını görmekle birlikte, yine de ulaşmak istediğimiz noktaya uzak olduğumuzu düşünüyoruz” diyerek  şunları söyledi:

“Bizim için önemli olan konularımız, kadın cinayetleri, kadına şiddet, çocuk yaşta evlilik, kız çocuklarının eğitimi, her alanda kadına kendini ifade etme ortamının sağlanmasıdır.

Kadın cinayetleri ile ilgili dudak uçuklatan resmi rakamlar, kadınların henüz güven altında yaşamadığının göstergesidir

Kadına şiddet, “erkektir, döver de sever de” mantığı ile halk arasında normalleştirilmiştir. Zaman zaman dışarıda kadına şiddeti eleştiren bir erkeğin bile, evine gittiğinde şiddet uyguladığını duymak umutlarımızı söndürmektedir. Kadınların üretimde, yönetimde daha çok yer alması için farkındalık yaratmalıyız.

Kent Konseyi Kadın Meclisi olarak üzerimize düşen görevin farkındayız. Bu konuda farkındalık yaratmak için çalışmalarımız devam edecektir. Yetkili makamlardan taleplerimiz devam edecektir.

Kadının dahil olduğu her şeyin daha estetik, daha duygu dolu olduğunu unutmayalım. Kadına fırsat verilmesi halinde büyük başarılara imza atabilecek güce sahip olduğunu unutmayalım” dedi.

Cumhuriyet Kadınları Zonguldak Derneği Başkanı Gülhan Çetin de yaptığı konuşmada, “Yaşamında kendi konforlu alanlarından çıkıp, kendine ve memleketine saygısı ve sevgisi olan kadınlarımızın varlığı ile yakılacak tek bir mum ışığına neredeyse muhtacız” diyerek şunları söyledi:

“Kadınları, eşit işe eşit olmayan ücretten, siyasal alandaki orantısız katılıma uzanan bir yaşam

alanında geri plana iten, “töre, gelenek ve görenek” zorbalığıyla kadını ezen sistem bir kader değil.

Kendi yaşamlarında kendilerine özgül devrimler yaparak kendine ve memleketine saygısı ve

sevgisi olan başarılı hikayeleri ile ön plana çıkmış nice kadınımızın varlığını bilmek umut verici. Yaşam felsefesi başarı olan kadınlarımız iyi ki varlar, 8 Mart’ın ve kadının haklı mücadelesinin bir kutlama değil, unutmama gününe dönüşmesi onlar sayesinde çünkü.

8 Mart bir kutlama günü değildir. 8 Mart Hak mücadelesinin arandığının hatırlatıldığı gündür. Hala sahip olmadığımız hakların kutlaması yapılamaz.

Dünyanın bakımını sırtına yüklemiş olan kadın fabrikadadır; Atölyededir; tarladadır; masa başındadır ve dahi mutfaktadır; çocuğunun okulundadır; evinin temizliğindedir; yaşlının-hastanın başındadır.

Sözün özü; Kadın katmerli emeğin adıdır! Ve bütün kadınlar emekçidir!  Gelişmiş ve gelişmekte olan

ülkelerde, insan haklarının ve demokratik hakların elde edilmesinde, kadın mücadelesi baş rol oynamıştır.

Cumhuriyet Kadınları Derneği olarak, kadın hareketinde verdiğimiz mücadeleyi kararlılıkla ve özellikle emekçi kadınlarla birleşerek sürdürme kararlılığında olduğumuzu bildiririz” (Şaban YILMAZ)

Editör: Haber Merkezi