Zonguldak’ta ‘3 Aralık Dünya Engelliler Günü’ dolayısıyla çeşitli etkinlikler düzenlendi.

Zonguldak’ta ‘3 Aralık Dünya Engelliler Günü’ etkinlikleri kapsamında Zonguldak Valiliği önünde bulunan Atatürk Anıtına çelenk sunuldu. Etkinlik; Zonguldak Özel Eğitim Uygulama Okulu 3.Kademe öğretmen ve öğrencileri tarafından hazırlanan serginin açılması, Zonguldak Valisi Erdoğan Bektaş’ı makamında ziyaret ve Türkiye Sakatlar Derneği Zonguldak Şubesi tarafından düzenlenen kermes ile son buldu.

Zonguldak Valilik binası önünde başlayan törene; Vali Yardımcısı Nevzat Taşdan, Zonguldak Belediye Başkanı Ömer Selim Alan, Türkiye Sakatlar Derneği Zonguldak Şube Başkanı Hüseyin Şirin, İl Milli Eğitim Müdür vekili Murat Kapıcı, Zonguldak Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Kemal Gümrükçü, İŞKUR İl Müdürü Gönül Demirsu, CHP Zonguldak İl Başkanı Hakkı Güney, protokol üyeleri davetliler, öğrenciler ve engelliler katıldı.

Atatürk Anıtına çelenk sunumunun ardından saygı duruşunda bulunulup İstiklal Marşımızın okunması ile başlayan törenin açılış konuşmasını yapan Türkiye Sakatlar Derneği Zonguldak Şube Başkanı Hüseyin Şirin, şunları söyledi:

“Bilindiği gibi 3 Aralık Birleşmiş Milletlerin Dünyada yaşayan Engellilerin yaşadıkları sorunların dile getirilmesi ve yetkililere duyurulması amacıyla  engelliler günü olarak ilan edilmiştir. Ülkemizde TUİK verilerine göre nüfusumuzun yüzde 12.29’u engellidir. Bu orana göre ülkemizde ortalama olarak 10 milyon engelli yaşamaktadır. Şu gerçeği hiçbir zaman unutmamalıyız son 15 yılda ülkemizde engelliler için başta 2005 yılında çıkarılan engelliler yasası olmak kaydıyla gerçekten çok önem taşıyan kanun ve yasalar yürürlüğe sokulmuştur. Bunlara örnek ülkemizde ağır engelliler için evde bakım ücreti, istihdam acısından kamuya yapılan engelli atamaları, yurt genelinde faaliyete geçen engelli bakım merkezleri, yapılan çok değerli çalışmalardır. Engellilerin yaşadıkları il, ilçe ve beldelerde rahat hareket etmeleri ve hiçbir engelle karşılaşmadan istedikleri yerlere erişebilmeleri çok büyük önem taşımaktadır. Türkiye Sakatlar Derneği Zonguldak şubesi olarak Sayın Valimiz ve Belediye Başkanlığımızdan daha iyi hizmet vermek ve de engellilerin sosyal hayata katılabilmeleri için yıllardır gündeme getirdiğimiz dernek ofisi ile sosyal tesis sorunumuzun bir an önce çözülmesini tüm engelliler adını talep ediyoruz. Bu düşünce ve duygularla 3 Aralık 2020 tarihinde sorunlarımızın minimum seviyeye indiği engelsiz bir Türkiye dileğiyle sevgi ve saygılarımızı sunuyoruz.”

ÖZEL ÇOCUKLAR SERGİ AÇTI

Konuşmanın ardından program Devlet Güzel Sanatlar Galerisinde Zonguldak Özel Eğitim Uygulama Okulu 3. Kademesinin hazırladığı serginin Zonguldak Valisi Erdoğan Bektaş tarafından açılmasıyla devam etti. Vali Bektaş, sergiyi gezdikten sonra yaptığı açıklamada; “Okulumuzda lise düzeyinde 70 lise sonrası düzeyde 30 olmak üzere 100 öğrencimiz var. 100 öğrencimizin gittiği eğitim kurumumuzun ürettiği eserlerin olduğu sergiyi gezdik. Öğretmen ve öğrencilerimiz çok güzel şeyleri başarmışlar. Engellilere dönük çalışmalarda ülkemizin geldiği durum fena değil. Ülkemizde engellilerin hakları konusunda birçok gelişme sağlandı. Dolayısıyla son dönemdeki gelişmeler teşekkürü hak ediyor. Bu nedenle devletimize, hükümetimize ve özellikle sayın cumhurbaşkanımıza teşekkür ediyorum. Cumhurbaşkanımızın özel katkısıyla birçok gelişme sağlandığını biliyoruz. Sosyal harcamaların Türkiye'ye getirdiği ağır yüke rağmen Türkiye bu işin altından kalkıyor. Engellilerimizi olabildiği kadar daha rahat ettirmeye çalışıyoruz” dedi.

ÖZEL ÇOCUKLAR VALİ BEKTAŞ’I MAKAMINDA ZİYARET ETTİ

Serginin ardından Türkiye Sakatlar Derneği Zonguldak Şube Başkanı Hüseyin Şirin, İl Milli Eğitim Müdür vekili Murat Kapıcı, Zonguldak Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Kemal Gümrükçü, öğretmen, öğrenci ve engelliler Zonguldak Valisi Erdoğan Bektaş’ı makamında ziyaret etti.

Ziyarette konuşan Vali Bektaş, “Bir toplumun, devletin gelişmişliği, sosyal seviyesi engellilere olan ilgisiyle ölçülüyor. Ülkede yaşayan engelliler ne kadar rahatsa o ülke o oranda gelişmiş demektir. Engelliler ne kadar rahatsızsa o ülke geri kalmış demektir. Biz böyle biliyoruz. Bunu bütün dünyada böyle biliyor. Çok şükür bizim ülkemiz bu sıralamada zayıf değil. Bu duygu ve düşüncelerle engellilerimizin günü kutlu olsun” diye konuştu.

Ziyaretin sonunda Vali Erdoğan Bektaş engelli öğrencilere hediyeler takdim etti, engelli öğrencilerde Vali Bektaş’a çiçek takdim ettiler.

ENGELLİLER YARARINA KERMES DÜZENLENDİ

Engelliler günü programı Türkiye Sakatlar Derneği Zonguldak Şubesi tarafından Camlı Köşk’te hazırlanan kermes ile devam etti. Kermeste, Zonguldak Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü tarafından kurulan stantta ‘Farklılıklarımız aynı ağaçta yeşersin, kalbindeki rengi göster’ tuvaline Zonguldak Valisi Erdoğan Bektaş ve katılımcılar seçtikleri rengi parmak bastılar. Ardından Vali Bektaş ve davetliler Türkiye Sakatlar Derneği Zonguldak Şubesi tarafından hazırlanan kermesten yiyecek alarak derneğe katkı verdiler.”

‘3 Aralık Dünya Engelliler Günü’ programları sırasında engelli bireylerin birbirleriyle olan dayanışması ve yardımlaşmaları gözlerden kaçmadı.

Haber: Seçkin KIRARSLAN

Editör: Haber Merkezi