İyi Parti Zonguldak İl Başkanı Yavuz Erkmen, “Şehrin kötü gidişine dur dememiz için Zonguldak’ta ortak aklın egemen olması lazım” dedi.

Zonguldak’ın pek çok problemleri olduğunu belirten Erkmen, “Bunların başında işsizlik geliyor. Yeni istihdam sahalarının açılmaması nedeniyle belli bir yaşlara gelen gençlerimiz Zonguldak’tan göç ediyor ve hepsi başka vilayetlerde iş aramak zorunda kalıyor” diye konuştu.

Fikir birliğine varıp Zonguldak’ı ayağa kaldırmamız gerekiyor diyen İyi Parti Zonguldak İl Başkanı Yavuz Erkmen, konuşmasına şöyle devam etti:

ZONGULDAK İÇİN HEPİMİZE DÜŞEN GÖREV VAR!

“Yıllardır madencilik sektöründe ana sektör olarak istihdam yoğun olarak çalışılan Zonguldak’ta bunun getirdiği eksilerde var artılarda var. Bugüne kadar madencilik sektöründe iş sahası oluşturulmuş ama geldiğimiz noktada günden güne eriyen işçi sayıları artık madencilik sektörünün de yeterince Zonguldak’ta herkese istihdam yaratacak bir sektör olmaktan çıktığını görüyoruz. Bu nedenle bizlere düşen görev var; Bizim Zonguldak’ta sektör çeşitlemesi yapıp değişik sektörleri devreye koymamız lazım. Eğer bunu yapamazsak ve yalnız madene bel bağlayacak olursak hükümetin tutumu ortada arada sırada 500-1000 kişi gibi beklenenin çok altında istihdam yapılmak suretiyle sanki insanların ağzına bir parmak bal sürülüyor. Çünkü kuruma 1000 kişi işe alacağım dediğiniz zaman aralığında da birçok kişi kurumdan emekli oluyor. Dolayısıyla toplumun beklentilerini karşılamak mümkün olmuyor. Bu nedenle hepimize düşen görev var ve bunu siyasi anlamda söylemiyorum Zonguldak’ta ortak aklın egemen olması lazım. Zonguldak’ta ortak aklın bir araya gelip yeni iş sahalarının açılması konusunda fikir birliği etmesi, yeni sektörlerin devreye konulması lazım.

ZONGULDAK’TA ALTYAPI ŞARTLARININ İYİLEŞTİRİLMESİ GEREKİYOR

Yıllarca konuşulan Filyos Projesinde limanında tamamlanmasıyla birlikte biran önce aktivite edilmesi ve insanlara iş sahası yaratabilecek emek yoğun dediğimiz sahaların açılması gerekiyor. Geçmişte verilen birtakım sözler var ve ben bunları dile getiriyorum ama pek duyan olmuyor! Muhatapları bunu duymuyor! Eren Holdingin bile Çatalağzı’nda santral kurulurken “şu kadar işçi çalıştıracağız, şunları kuracağız” şeklinde kendilerinin Ekonomist Dergisine verdikleri röportajları ve beyanları vardı. Bunları halen hayata geçiremediler. Biz bunların hayata geçirilmesi anlamında verilen sözlerin yerine getirilmesini beklediğimizi bir kez daha ifade ediyoruz. Altyapı şartlarının Zonguldak’ta iyileştirilmesi lazım bunun temel noktalarından bir tanesi de 2-3 tane bizim ana arter dediğimiz yollarımız var. Bir tanesi Filyos-Zonguldak arasındaki sahil yolunun biran önce ana arter şeklinde devreye girmesi. İkincisi Devrek-Ereğli yolunun biran önce bitirilip devreye alınması. Üçüncüsü ise demiryolunun iyileştirilmesi ve havaalanının devreye girmesiyle bu bölgede altyapısı tamamlanmış turizme, tarıma açılmış, sanayide çeşitliliğin sağlanmış bir Zonguldak’la önü açılmış bir Zonguldak haline geliriz.

ÜNİVERSİTE ŞEHRİN KALKINMASI İÇİN ÖNEMLİ

Bülent Ecevit Üniversitesinin 28. kuruluş yıldönümünü kutluyoruz. Böyle önemli bir müessese ki ben bunun kuruluşunda Safranbolu’da ilk Meslek Yüksek Okulunun kurulması ile Bartın Orman Fakültesinin kurulmasını bizzat gerçekleştirmiş birisiyim. Ayrıca üniversitenin bana vermiş olduğu fahri doktora unvanı da var. Buna dayanarak şunu söylüyorum; Üniversitenin burada halkla, toplumla, Zonguldaklılarla bütünleşip Zonguldak’ın her kesiminde özelliklede hizmet sektöründe daha yoğun bir alan yaratması ve daha aktivite olması gerekiyor. Çünkü üniversiteler bulundukları yörede sadece eğitim-öğretim veren kurumlar değillerdir. Aynı zamanda bulundukları yörenin ekonomik ve sosyal kalkınmasına katkı yapan kurumlardır. Biz burada bu katkının Zonguldak’ta biraz daha yukarı çekilmesini arzu ediyoruz. Üniversiteyi şehrin kalkınmasında ki önemli dinamiklerden biri haline mutlak suretle getirmemiz gerekiyor.

ZONGULDAK HER KESİ MUTLU EDER

Tarımda, hayvancılıkta belli bir boyuta ulaşmış, turizmde altyapı eksiklerini gidermiş, ekonomik ve sanayi anlamında bir taraftan madenciliğin üst noktaya geldiği, daha çok kişinin üretim yaptığı ve verimli bir üretim yaptığı madencilik sektörünün yanında sektör çeşitlemesiyle diğer sanayi kuruluşlarının devreye girdiği, küçük esnafın, ticaret sahibinin mutlu olduğu, esnafın dükkanlarını hergün gönül rahatlığıyla açıp belli bir seviyeye getirdiğimiz Zonguldak her kesi mutlu eder. Bu mutlu etmenin kaynağı ortak akıl etrafında toplanıp projelerimizi güncelleyip bunlarında hayata geçmesi için birlikte çalışmamız gerekir. Tek başına kimse bir şey ifade etmez başarı birliktelikten ekip ruhundan gelir. Eğer ekip olmayı beceremezseniz sırf ben yaptım la giderseniz bu işler olmaz. Bu nedenle akıl akıldan üstündür ortak akılla Zonguldak’ın kötü gidişine dur dememiz gerekiyor. Aksi takdirde güncel pansuman diyebileceğimiz bir takım önlemlerle alınabilecek sonuçlar sadece günü kurtarmaya yeter. Düzce gibi küçük bir il 10-15 yılda sanayide hangi noktaya geldi, ne kadar istihdam yarattı, kaç kişi çalışıyor. O nedenle oturup düşünmemiz gerekiyor ve fikir birliğine varıp Zonguldak’ı ayağa kaldırmamız gerekiyor.” Haber: Seçkin KIRARSLAN

Editör: Haber Merkezi