ZOKEV Başkanı Kürşat Coşgun bir açıklama yaparak, “Demokrasi yolunda, bilimin ışığında süren yolculuğumuzda 25. yaşımıza ulaştık. Bugün ZOKEV’in ilk genel kurulunu yaptığı günün yıldönümü” dedi.

Zonguldak Kültür ve Eğitim vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Kürşat Coşgun ZOKEV’in 25. kuruluş yıldönümü nedeniyle bir açıklama yaparak, “Demokrasi yolunda, bilimin ışığında süren yolculuğumuzda 25. yaşımıza ulaştık. Bugün ZOKEV’in ilk genel kurulunu yaptığı günün yıldönümü. Bir nevi doğum günümüz” dedi.

Açıklamasında ZOKEV’in kuruluş sürecini de anlatan Coşgun, “100’den fazla Zonguldaklı aydın, zaman zaman bir araya geldikleri etkinliklerde bir güç birliği çerçevesinde örgütlenmeye karar verdi. Zonguldak’ta emek sınıfının haklarından yola çıkarak tarih, sanat, kültür ve eğitim alanında yeni projelerin planlanması ve uygulanması konusunda fikir birliği yaptı ve bu fikirlerini halkla buluşturmak üzere çalışmalara başladı. İlk toplantı 120 kişinin katılımıyla Haziran 1994’de yapıldı. ‘Nasıl bir örgütlenme?’ sorusuna yanıt aranılan toplantıda, ‘Vakıf’ önerisi kabul gördü. Çalışmaların sürekliliği ve sonuçlandırılması için 15 kişilik geçici bir komite oluşturuldu” dedi.

15 NİSAN 1995’TE İLK GENEL KURULUMUZ YAPTIK

Geçici komitenin Şubat 1995’te çalışmaları sonuçlandırarak vakıf kuruluş dosyasını yetkili makamlara sunduğunu belirten Coşgun, “Bu süre içinde Vakfın kuruluş bildirgesi, adı, tüzüğü, genel amaçları, en geniş katılımla ve demokratik tartışmalarla belirlendi. Anket ve paneller düzenlendi. Zaman zaman tüm kurucu üyelerin görüşlerine başvuruldu. Vakıf, 19 Mart 1995 tarihinde Resmi Gazete’de tescil edildi ve 15 Nisan 1995 günü çoğunluğun katılımıyla ilk genel kurul yapıldı” dedi.

ORTAYA ÖNEMLİ BİR ZONGULDAK KÜLLİYATI ÇIKARDI

ZOKEV’in kurulduğundan bu yana yaptığı çalışmalarla Zonguldak’ın en saygın sivil toplum örgütü haline geldiğini söyleyen Coşkun, “Vakfımız kurulduğu günden bu yanan çağdaş, demokratik bir Türkiye’nin mücadelesini verdi. Bu uğurda birçok etkinliğe imza attı. Ülkenin önde gelen pek çok aydını ile Zonguldaklıları buluşturdu. Yüzlerce öğrenciye destek vererek eğitim alanında mütevazı katkılarda bulundu. Zonguldak’ın tarihi kültürel varlıklarının ortaya çıkarılması, tanıtılması, koruma altına alınması ve gelecek kuşaklara aktarılması için yoğun çaba harcadı. Kentsel meselelerde kentin ortak aklının yaratılması, birlikte tutum alınması için birçok çalışma yaptı. Bu doğrultuda paneller, sempozyumlar, çalıştaylar, bianeller düzenledi, broşür ve kitaplar yayımlayarak ortaya önemli bir Zonguldak külliyatı çıkardı. Kentin tarihsel süreçlerine tanıklık etmiş pek çok Zonguldaklı ile sözlü tarih sayılabilecek söyleşiler yaparak bu alandaki büyük birikimin ortaya çıkarılması için çalıştı” dedi. (Haber Merkezi)

Editör: Haber Merkezi